Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU: Venäjän täytyy lopettaa iskut Syyriassa

Unionin mukaan al-Assadilla on rooli neuvotteluissa muttei Syyrian tulevaisuudessa

Ulkomaat
 

Euroopan unioni vaatii Venäjää lopettamaan ilmaiskut Syyrian maltillisia oppositiojoukkoja vastaan.

"Venäjän viimeaikaiset sotilaalliset iskut – – ovat vakava huolenaihe, ja niiden täytyy loppua heti samoin kuin Venäjän tekemien ilmatilaloukkausten naapurimaissa", linjasivat EU-maiden ulkoministerit maanantaina päätöslauselmassaan.

EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini sanoi, että sotilastoimien sijaan Venäjä voisi saada merkittävän roolin neuvotteluissa Syyrian hallinnon vaihtamiseksi. Neuvotteluja Syyrian sodan ratkaisemiseksi vetää YK:n Syyrian-lähettiläs Staffan de Mistura, ja EU tukee neuvotteluja aktiivisesti.

EU-maat ovat olleet erimielisiä siitä, millainen rooli Venäjän tukemalla Syyrian presidentillä Bashar al-Assadilla pitäisi olla neuvotteluiden aikana. Ministerit linjasivat, ettei pysyvää rauhaa voi rakentaa al-Assadin johdolla, mutta Mogherinin mukaan hallinnon edustajilla on paikka neuvotteluissa.

Samaa sanoi myös Suomen ulkoministeri Timo Soini.

"Me olemme aika yksimielisiä siitä, että al-Assadin hallinnon täytyy olla mukana neuvotteluissa, mutta myös yksimielisiä siitä, että al-Assad ei voi jäädä maansa johtoon. Hän ei voi pitkällä aikavälillä olla osa ratkaisua", Soini sanoi Luxemburgissa.

Ulkoministerikokous nimesi al-Assadin hallinnon pääsyylliseksi sotaan, joka on johtanut 250 000 ihmisen kuolemaan ja pakottanut miljoonat lähtemään kodeistaan.

"Hänen legitimiteettinsä, hänen uskottavuutensa, on mennyt näiden sotarikoksiksi luokiteltavien tekojen takia. Jotta myös sillä puolella olisi neuvotteluosapuoli, hallinnon kanssa täytyy kuitenkin keskustella. Pahinta olisi, että syntyisi sellainen valtatyhjiö, jonka Isis täyttäisi", Soini arvioi.

Virve Kähkönen HS
Luxemburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat