Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö: Vaarana sekasorron leviäminen Turkkiin

Ulkomaat
 

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Turkin vakaus on erittäin tärkeää koko Euroopalle. Niinistön mukaan pelkona on, että Lähi-idän sekasorto laajenee myös Turkkiin.

"Kysymys kuuluu näin: kestäisimmekö todella sitä tilannetta, jossa Lähi-idän tilanne leviäisi Turkkiin asti. Kysyisin laajemminkin sitä, mikä on Lähi-idän, eteläisen Euroopan ja Turkin tilanne", Niinistö arvioi HS:lle lennolla Turkin pääkaupunkiin Ankaraan.

Niinistön ja presidentti Recep Tayyip Erdoganin tapaaminen ajoittuu merkittävään ajankohtaan. Turkki on avainasemassa Eurooppaan tulevien siirtolaisvirtojen vartijana.

Syyrian tilanne on kehittynyt erittäin tulenaraksi viime aikoina, kun myös Venäjä on alkanut tukemaan ilmaiskuilla Syyrian itsevaltaista johtajaa Bashar al-Assadia. Niinistö näkee Venäjän osallistumisen Syyrian sotaan kaksijakoisena.

"Siinä on nyt täsmälleen mustavalkoiset vaihtoehdot. Lopputulos on joko hyvää tai huonoa, välimuotoa on vaikea nähdä. Kävin pitkät keskustelut Putinin kanssa, joten tunnen hänenkin ajatteluaan", Niinistö kertoi. Hän ei halunnut kuitenkaan tarkemmin kertoa keskusteluistaan Putinin kanssa.

Turkin vakaus on ajankohtainen siksikin, että maassa on tarkoitus järjestää marraskuun 1. päivä uusintavaalit. Kesäisten vaalien jälkeen maahan kun ei saatu muodostettua hallitusta, kun kurdimielisen HDP:n menestys esti Erdoganin AK-puoluetta saamasta enemmistöä parlamenttiin. Niinistö näkee tilanteessa myönteisenkin puolen.

"Tilanne on positiivinen siinä mielessä, ettei demokraattisten vaalien järjestämisestä ole epäluuloja. Vaalien jälkeen tulemme tietämään, mikä Turkin kansan tahto on. Jos vaalitulos on sama kuin kesäkuussa, niin ei Turkissa varmaankaan kolmansiin vaaleihin lähdetä kovinkaan helposti".

Vaikka Turkin merkitys niin EU:n kuin sotilasliitto Natonkin silmissä on korostunut viime aikoina, ei Niinistö matkusta Ankaraan unionin lähettiläänä.

"En tunne olevani sellainen, mutta hyödyllistä on tietysti keskustella eri tahojen kanssa. Luulen, että keskustelukumppanit pitävät tuloani tänne hyödyllisenä."

Suomella on ollut eurooppalaisittain hieman erityinen suhde Turkkiin lähihistoriassa. 1999 Turkki hyväksyttiin Helsingissä EU:n hakijamaaksi ja laajentumiskomissaarina Olli Rehn neuvotteli paljon turkkilaisten kanssa. Presidentti Niinistö, uskotteko että Turkista tulee vielä jonain päivänä unionin jäsenmaa?

"Siihen on saanut pitkään uskoa. Turkissa on frustraatiota neuvotteluihin, eikä EU:kaan ole ihan täydessä iskussa. Olen aina ollut sitä mieltä, että tämä on EU:lle erityisesti turvallisuuskysymys. Sen vuoksi kaikkia prosesseja kuten jäsenyysneuvotteluita on pidettävä yllä, vaikka se ei nopeasti johtaisikaan mihinkään."

Petteri Tuohinen HS
Ankara

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat