Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös nämä demokraatit pyrkivät presidentiksi

Ulkomaat
 

Demokraattien ensimmäinen vaaliväittely on tänään tiistaina Nevadassa. Puolueen ehdokas valitaan esivaaleissa keväällä, ja itse vaalit ovat marraskuussa 2016. Ensimmäiseen vaaliväittelyyn osallistuvat Bernie Sandersin lisäksi nämä demokraatit:

Hillary Clinton
Hillary Clinton

Hillary Clinton

Entinen ulkoministeri ja entisen presidentin puoliso on ylivoimaisesti kokenein ja tunnetuin demokraatti ja yhä puolueensa todennäköisin ehdokas.

Perintöprinsessan kampanja on kuitenkin kärsinyt siitä, että nuoret aktivistit pitävät Clintonia liian maltillisena, liian elitistisenä ja liian kuluneena nimenä. Lisäksi pitkittynyt skandaali yksityisen sähköpostin käytöstä vahvistaa mielikuvaa salailevasta Clintonista.

Clinton onkin ottanut viime aikoina entistä vasemmistolaisempia kantoja vedotakseen kenttäväkeen: hän vastustaa Tyynenmeren vapaakauppasopimusta ja kannattaa uusia aserajoituksia.

Martin O'Malley
Martin O'Malley

Martin O'Malley

Marylandin entinen kuvernööri on vapaamielinen katolilainen: hän vastustaa kuolemantuomiota ja vapaata aseenkanto-oikeutta mutta kannattaa aborttioikeutta ja homoliittoja.

O'Malley on pyrkinyt tunnetumpien Clintonin ja Sandersin varjosta esiin arvostelemalla kampanjarahoitusta, josta on rapissut hänelle vain ropoja.

O'Malleyn ongelma on, että Clinton vie maltillisten demokraattien äänet ja Sanders vasemman laidan – mitä hänelle jää? Prosentin kannatus.

Jim Webb
Jim Webb

Jim Webb

Entinen senaattori Virginiasta on demokraattiehdokkaista konservatiivisin: hän puolustaa aseenkanto-oikeutta ja suhtautuu pidättyväisesti ympäristönsuojeluun. Entinen republikaani työskenteli aikoinaan Ronald Reaganin kabinetissa ja puhuu mielellään sotakokemuksistaan Vietnamissa.

Webbin ongelmana ovat demokraattien ydinkannattajakunta: naiset. Webb kirjoitti vuonna 1979 suorasukaisen pamfletin, joka oli otsikoitu "Naiset eivät osaa taistella". Jos tämä on päässyt unohtumaan äänestäjiltä, kilpailijat kyllä muistuttavat siitä.

Lincoln Chafee
Lincoln Chafee

Lincoln Chafee

Chafee oli ainoa republikaani, joka äänesti senaatissa Irakin sotaa vastaan. Hän vaihtoikin sittemmin puoluetta.

Vauraan poliitikkosuvun perillisellä on eksentrinen tausta: hän harrasti painia, käytti kokaiinia, opiskeli Montanan yliopistossa kengittäjäksi ja työskenteli seitsemän vuotta raviradoilla, kunnes peri senaattorin paikan isältään, joka kuoli kesken kauden vuonna 1999.

Ilmoittaessaan pyrkivänsä presidentiksi Chafee ehdotti, että Yhdysvallat siirtyisi metrijärjestelmään.

Ilman huomiota herättäviä avauksia moni unohtaisikin, että Chafee on ehdolla.

Joe Biden
Joe Biden

Musta hevonen: Joe Biden

Varapresidentti Joe Biden harkitsee vielä, lähteekö kisaan mukaan. Hän ei osallistu ensimmäiseen vaaliväittelyyn.

Varapresidentin 46-vuotias poika Beau Biden kuoli keväällä aivosyöpään ja rohkaisi kuolinvuoteellaan isäänsä pyrkimään presidentiksi. Päätös lähteä tai olla lähtemättä on siis Bidenille vaikea.

Varapresidentti saattaisi vedota varsinaisissa vaaleissa maltilliseen keskustaan, jolle Clinton on liian radikaali tai liian nainen – varsinkin jos vaihtoehtona oikealla olisi lonkalta laukova Donald Trump.

Biden voisikin olla demokraateille järkevä kompromissiehdokas. Ongelma on, etteivät sellaiset yleensä villitse kansaa.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat