Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentiksi pyrkivä Bernie Sanders kauppaa USA:ssa pohjoismaisia arvoja

Sosialistiehdokas vetoaa nuoriin, koulutettuihin ja vähäosaisiin, joiden mielestä Hillary Clinton on liian säyseä

Ulkomaat
 
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.

Lokakuun alussa The Washington Post -lehti arvioi demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Bernie Sandersin politiikkaa kärkevästi:

"Bernie Sandersin Amerikassa opetus valtion yliopistoissa olisi ilmaista. Tämä tarkoittaa tietenkin, että valtio maksaisi sen."

Eikä siinä kaikki. Sanders haluaisi myös tehdä terveydenhoidosta edullista – ja antaa vanhemmille kolme kuukautta palkallista lomaa lapsen syntymän jälkeen!

"Hän ei ole vain rahaa törsäävä liberaali. Hänen politiikassaan ei ole kyse vain rahasta. Siinä on kyse kontrollista", lehti jatkoi.

Laura Saarikoski HS
Senaattori Bernie Sandersin mielestä Yhdysvaltain pitäisi ottaa oppia Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.
Senaattori Bernie Sandersin mielestä Yhdysvaltain pitäisi ottaa oppia Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

Yhdysvaltain presidenttikisassa on toistaiseksi kaksi yllättäjää, Donald Trump oikealla ja Bernie Sanders vasemmalla. Molemmat ovat haastaneet puolueidensa tunnetummat ehdokkaat: Trump Jeb Bushin ja Sanders Hillary Clintonin.

Sanders on mennyt mielipidemittauksissa Clintonin ohi Iowassa ja New Hampshiressa, joissa järjestetään ensimmäiset esivaalit helmikuussa. Koko maassa Clinton on kuitenkin demokraattien parissa suositumpi kuin sosialistiksi itsensä määrittelevä Sanders.

Sanders on sanonut, että Yhdysvaltain pitäisi ottaa mallia pohjoismaisista hyvinvointivaltioista. Valtion tapauksessa amerikkalaisten ja suomalaisten ajatukset ovat kuitenkin kaukana toisistaan. Siksi Sandersilla on häviävän pieni mahdollisuus nousta presidentiksi.

Bernie Sanders syntyi vuonna 1942 puolalaisen isän ja venäläistaustaisen äidin perheeseen Brooklynissa. Isä oli maalikauppias, äiti kotiäiti. Sandersit olivat juutalaisia, mutta he eivät olleet kovin uskonnollisia.

Lapsuudenkodissa oli pulaa kaikesta. Sanders itse on muistellut lehtihaastattelussa, että isä ja äiti riitelivät siitä, onko perheellä varaa verhoihin.

Sandersin poliittiseen ajatteluun vaikutti vahvasti se, että isänpuoleisia sukulaisia oli kuollut juutalaisvainoissa. Yliopistossa Sandersin esikuvaksi muodostui Eugene V. Debs, ay-johtaja ja sosialistipuolueen presidenttiehdokas, joka edusti Sandersille poljettujen työläisten sankaria.

Sandersin opiskeluaikana yliopistolla osoitettiin mieltä mustien oikeuksien puolesta ja Vietnamin sotaa vastaan. Levitettyään poliisia rasismista syyttäviä julisteita Sanders joutui poliisin kovistelemaksi, ja hänen kunnioituksensa auktoriteetteja kohtaan rapisi.

Artikkeliin liittyvät

Sanders on saarnannut rahavaltaa vastaan yli neljäkymmentä vuotta äänellä, jota The New Yorker -lehti vertasi kuluneeseen vinyylilevyyn.

Taloudellisesti epävarmoina aikoina Sandersin sanoma on tavoittanut uuden yleisön: velkaiset opiskelijat ja kurjistuvan keskiluokan, joiden mielestä Clinton on aivan liian kesy – ja vinyylit retroa.

"Minulle Sanders on henkilökohtainen valinta. Olen mieheni omaishoitaja, ja vakuutuksesta huolimatta hänen hoitonsa ovat niin kalliita, että olemme joutuneet käyttämään eläkesäästöjämme niihin", kertoo lentokenttävirkailija Liz McCauley, joka jakoi Sanders-esitteitä Virginiassa viime viikolla.

"Millä minä elän, kun jään eläkkeelle? Miten maksan tyttäreni yliopiston? Jos edes puolet Sandersin tavoitteista toteutuisi, se olisi valtava helpotus."

Sandersin kannattajien mielestä hän on pienen ihmisten puolella, kun taas Clinton saa vaalitukea suuryrityksiltä.

"Bernie Sanders tallaa kylänraitilla, ei Wall Streetillä", sanoi eläkeläinen Sunnie Brown.

Amerikkalaismedia on kutsunut ensi vuoden presidentinvaaleja tyytymättömien ja katkerien vaaleiksi.

Sekä Trump että Sanders puhuttelevat ihmisiä, joiden mielestä tuloerot ovat revenneet liian suuriksi, kovalla työllä ei enää tule toimeen ja vapaakauppasopimukset vievät työpaikkoja ulkomaille. Molempia yhdistää halu romuttaa nykyinen poliittinen järjestelmä.

Sandersin kannattajat kavahtavat kuitenkin vertailua Trumpiin. He eivät syyllistä keskiluokan ahdingosta siirtolaisia vaan pääomaeliittiä – sellaisia kuin Trump itse.

"Sanders haluaa yhdistää ihmisiä, ei erottaa heitä", sanoo Joyce Migdell, joka on huolissaan eläkkeensä riittävyydestä.

Sandersin kannatus on vankinta rannikoilla, pohjoisessa ja liberaaleissa yliopistokaupungeissa. Senaattori valkoisesta Vermontista ei ole vielä vedonnut mustiin tai latinoihin kuten Clinton. Sandersia onkin arvosteltu siitä, että hän lähestyy rasismia järjellä, ei tunteella.

Sanders rahoittaisi uudistuksensa korottamalla rikkaimpien veroja ja verottamalla osakekauppaa. Keskivertoamerikkalaisia veronkorotukset kuitenkin epäilyttävät. Yhdysvalloissa valtio nähdään pikemminkin vallanhaluisena riistäjänä kuin palvelujen tuottajana, ja Sandersin ehdotusten katsotaan rajoittavan yksilön vapauksia.

Suuressa maassa myös solidaarisuus on heikkoa: ahkerat pelkäävät aina, että laiskat käyttävät järjestelmää hyväkseen.

Kuvaavaa on, että kun Sanders ehdotti kongressissa kaikille ilmaista terveydenhoitoa ja opinto-oikeutta, aloitteita ei tukenut edes yksikään demokraatti.

Kannattajatkin tietävät, että Sanders taistelee tuulimyllyjä vastaan.

"Sosialismi tuo edelleen amerikkalaisille mieleen Neuvostoliiton, joka oli kylmän sodan aikana pahan valtakunta", sanoo puolustusalan analyytikko Sean Barnett.

"Kaikki ajattelevat heti kommunismia, eivät nyky-Eurooppaa."

Laura Saarikoski HS
Washington

Rick Wilking Reuters
Sandersin kannattajat Sean Barnett, Sunnie Brown, Joyce Migdellja Liz McCauley jakoivat vaaliesitteitä maalaismarkkinoilla Pohjois-Virginiassa. Migdell kertoi Sanders-paidan saavan paljon kehuja.
Sandersin kannattajat Sean Barnett, Sunnie Brown, Joyce Migdell
ja Liz McCauley jakoivat vaaliesitteitä maalaismarkkinoilla Pohjois-Virginiassa. Migdell kertoi Sanders-paidan saavan paljon kehuja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat