Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valko-Venäjän diktaattori nosti 11-vuotiaan poikansa julkisuuteen – Aljaksandr Lukašenkan uskotaan valmistelevan seuraajaansa

Ulkomaat
 
Vasili Fedosenko Reuters
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka pudotti poikansa Nikolain eli Koljan, 11, kanssa vaalilipukkeen uurnaan sunnuntaina maan pääkaupungissa Minskissä.
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka pudotti poikansa Nikolain eli Koljan, 11, kanssa vaalilipukkeen uurnaan sunnuntaina maan pääkaupungissa Minskissä. Kuva: Vasili Fedosenko Reuters

Kuka tahansa isä saattaa ottaa joskus lapsensa mukaan työpaikalleen. Niin teki sunnuntaina myös Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka.

Pikku Nikolai eli Kolja, 11, käveli reippaasti isänsä kanssa äänestyskorokkeelle. Sitten isä ja poika asettivat yhdessä vaalilipukkeen uurnaan.

Tällainen käytös sopii hyvin miehelle, jota on kutsuttu Valko-Venäjällä ensimmäisestä kaudestaan lähtien "isiksi".

Isällä olikin sunnuntaina oikein hyvä päivä töissä. Lukašenka valittiin jo viidennelle kaudelleen Valko-Venäjän presidentiksi. Virallisten tulosten mukaan hän sai sunnuntaina yli 80 prosenttia annetuista äänistä.

Tarkkailijoiden mukaan Valko-Venäjän vaaleissa on aiemmin ollut räikeitä epäselvyyksiä, kuten vastaehdokkaiden pahoinpitelyjä ja vangitsemisia. Oppositio osoitti mieltään boikotoimalla.

Näin teki uutisviikon toinenkin valkovenäläisnimi, torstaina Nobelin kirjallisuuspalkinnon saanut Svetlana Aleksijevitš.

Lukašenkan poika Nikolai toimi sunnuntaina kokemuksen tuomalla rutiinilla. Hän aloitti julkiset esiintymisensä nelivuotiaana tarkastamalla kansallispäivän paraatia isänsä rinnalla.

Kolja on ehtinyt jo pönöttää Barack Obaman, Vladimir Putinin ja Benedictus XVI:n kanssa. Hän on käynyt YK:n yleiskokouksessa ja seurannut sotaharjoituksia pukeutuneena samanlaiseen univormuun kuin isänsä.

Hän myös liikkuu aseistettuna. Kun Kolja tapasi vuonna 2012 Venezuelan presidentin Hugo Chávezin ja läimäytti tämän kanssa yläviitosen, Koljan puvuntakin heilahtaessa kainalosta paljastui pistoolikotelo.

Ei ole varmaa, oliko kyseessä sama kullattu pistooli, jonka hänelle lahjoitti Venäjän tuolloinen presidentti Dmitri Medvedev.

Lukašenkalla on Nikolain raahaamisessa matkoilla selvä sanoma: tässä on minun seuraajani.

Suunnitelman tiellä on joitain esteitä, kuten Valko-Venäjän perustuslaki. Sen mukaan Valko-Venäjän presidentin tulee olla virkaan astuessaan vähintään 35-vuotias. Lukašenka on nyt vasta 61-vuotias, mutta vuonna 2039 hän on jo 86-vuotias.

Perustuslakia voi toki muuttaa. Vuonna 2004 Lukašenka piti kansanäänestyksen siitä, saisiko hän vastoin lakia asettua ehdolle kolmannelle kaudelleen. Uusi laki meni läpi, eikä hänen tarvinnut tehdä putineja eli viettää yhtä vaalikautta paitsiossa.

Silti Lukašenka on jo tokaissut, että ei hän sentään 25:tä vuotta aio presidenttinä viettää. Suunnitelma kuulostaakin järjettömältä.

Ajatusta vallanperimyksestä ei kannata ottaa liian kirjaimellisesti. Ei ole olennaista, voisiko Kolja todella astua joskus presidentiksi.

"Vallanperimys on mahdollista vasta pitkän ajan kuluessa, ja juuri se on tässä tarkoituksellista. Viesti on selvä: 'Saatan olla kasvattamassa seuraajaa, mutta ette pääse minusta vielä vähään aikaan eroon'", sanoo Euroopan neuvoston kansainvälisten suhteiden asiantuntija Andrew Wilson sanomalehti The Telegraphissa.

Vaikka Kolja nähdään uutiskuvissa usein, hän on melkoinen mysteeri. Lukašenka ei ole paljastanut edes sitä, kuka on Koljan äiti. Ainakaan se ei ole Lukašenkan vaimo Galina.

Lukašenka ja Galina tapasivat lukiolaisina 1970-luvun alussa, kun Valko-Venäjä oli vielä Neuvostoliiton osavaltio. He saivat pojat Viktorin (s. 1975) ja Dmitrin (s. 1980). Viktor tiettävästi työskentelee isänsä hallinnossa turvallisuusneuvonantajana.

Aljaksandr ja Galina Lukašenka ovat edelleen naimisissa, vaikka Galina muutti presidentinpalatsista jo 1990-luvun puolivälissä Lukašenkan ensimmäisellä presidenttikaudella eikä ole aikoihin liikkunut Aljaksandrin kanssa virallisissa yhteyksissä.

Yleisesti uskotaan, että Nikolain äiti on Lukašenkan entinen yksityislääkäri Irina Abelskaja, jonka kanssa Lukašenkalla tiedetään olleen suhde.

Lukašenkan avioliitto muistuttaa venäläisen virkaveljen Vladimir Putinin järjestelyjä. Myös Putinin vaimo Ljudmila Putina katosi virallisista yhteyksistä kauan sitten, mutta parin ero tuli voimaan vasta viime vuonna. Putinilla ei kuitenkaan tiedetä olevan aviottomia lapsia.

Lukašenka itse eli äitinsä kasvattamana ilman isää, mistä häntä kerrotaan kiusatun lapsena. Vaikka tarkoitus on varmasti päinvastainen, Lukašenkan käytös Kolja-poikaansa kohtaan vaikuttaa lähinnä kiusaamiselta.

Pikkupojan roikottaminen diktaattori-isänsä maskottina herättää vastustajissakin surun ja inhon sekaisia tunteita.

"Tunnen vain sääliä nuorta poikaa kohtaan, kun näen häntä käytettävän ulkomaisten johtajien nöyryyttämiseen", sanoi vuoden 2010 vaaleissa Lukašenkan vastaehdokkaana ollut Andrei Sannikau.

Vaaleja seuraavana iltana Sannikau pahoinpideltiin ja heitettiin 16 kuukaudeksi vankilaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat