Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö tapaa Erdoganin tänään Turkissa – polttavin kysymys paheneva pakolaiskriisi

Pakolaiskriisi ja Turkin jännittynyt tilanne nousevat todennäköisesti keskusteluihin tasavallan presidentti Sauli Niinistön vierailulla

Ulkomaat
 
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen on tullut tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen oikein päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto & Reuters, grafiikka: Boris Stefanov HS.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ensimmäinen valtiojohtaja, joka vierailee Turkissa lähes sata ihmistä lauantaina tappaneen terrori-iskun jälkeen. Maanantaina Turkkiin matkannut Niinistö tapaa tiistaina itsevaltaisista otteista syytetyn presidentti Recep Tayyip Erdoganin.

Vierailulla tullaan puimaan ainakin näitä asioita:

Markus Jokela /HS
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tarkasti kunniakomppanian Istanbulin kentällä saapuessaan valtiovierailulle Turkkiin maanantaina.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tarkasti kunniakomppanian Istanbulin kentällä saapuessaan valtiovierailulle Turkkiin maanantaina.

Turkin ja EU:n suhteet

Kaikkein polttavin kysymys Turkin ja Euroopan unionin suhteissa on tietenkin paheneva pakolaiskriisi. Selvää on, että Turkki ja EU tarvitsevat kriisin hoidossa toisiaan.

"Se on kaikkein akuutein ja isoin asia", sanoo Suomen Ankaran-suurlähettiläs Nina Vaskunlahti.

Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti.

Merkittävin pakolaisten kulkureitti on Turkin kautta Kreikkaan. EU toivoo, että Turkki tiukentaisi rajavalvontaansa.

Turkki taas on elänyt Syyrian sodan aiheuttaman pakolaiskriisin kanssa jo yli neljä vuotta. YK:n virallisen arvion mukaan Turkki on ottanut vastaan jo yli kaksi miljoonaa syyrialaista. Turkki on arvioinut pakolaiskriisin maksaneen sille jo kahdeksan miljardia euroa.

"Tässä kannattaa muistaa, että Turkki on jo tehnyt valtavan työn. Selvää on, että Turkki tarvitsee tukea ja apua", Vaskunlahti sanoo.

Turkki haluaa kansainväliseltä yhteisöltä ja EU:lta enemmän tukea pakolaiskriisin hoitamiseen.

EU on jo luvannut hiljattain lisää rahallista tukea kansainvälisten järjestöjen kautta. Turkki on ehdottanut myös turvavyöhykkeen muodostamista pakolaisille Pohjois-Syyriaan. EU suhtautuu ajatukseen nihkeästi.

Turkki saattaa käyttää tilannetta myös omien tavoitteidensa ajamiseen esimerkiksi neuvottelemalla viisumivapaudesta.

Turkin ja EU:n suhteista puhuttaessa taustalla häilyvät aina myös ikuisuusneuvottelut Turkin EU-jäsenyydestä. Vaikka neuvottelut ovat yhä käynnissä, niissä ei ole tapahtunut merkittäviä liikahduksia aikoihin.

Lähi-idän epävakaa tilanne

Niinistön vierailulla puidaan myös Lähi-idän tilannetta. Kaikkein polttavin kysymys Turkin naapurustossa on Syyrian sota.

Sodan asetelma muuttui syyskuun lopussa jälleen vaikeammaksi, kun Venäjä aloitti oman sotilasoperaationsa Syyriassa.

Venäjä sanoo taistelevansa Syyriassa pääosin terroristijärjestö Isisiä vastaan, vaikka käytännössä sen ilmaiskut ovat kohdistuneet lähinnä presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastustaviin kapinallisiin.

Turkki ja länsimaat ovat arvostelleet Venäjän toimia Syyriassa ankarasti. Niiden mielestä al-Assadin pitäisi luopua vallasta.

Myös Isisin-vastainen taistelu on polttava kysymys.

Turkin sisäinen tilanne

Turkin omakin tilanne on nyt jännittynyt.

Turkin hallituksen ja aseellisen kurdijärjestö PKK:n välinen rauhanprosessi käytännössä romahti kesällä, kun Turkki aloitti ilmaiskut PKK:ta vastaan.

PKK on vastannut tekemällä iskuja Turkin armeijaa ja poliisia vastaan. Lauantain terrori-iskun jälkeen PKK tosin ilmoitti keskeyttävänsä omat iskunsa.

Myös Turkin politiikassa tilanne on hyvin herkkä. Turkkia yli vuosikymmenen yksin hallinnut AKP menetti kesäkuun parlamenttivaaleissa kannatustaan niin paljon, ettei se riittänyt enää yksipuoluehallitukseen. Sen jälkeen Turkkiin ei saatu muodostettua hallitusta lainkaan, joten marraskuun 1. päivänä järjestetään on uudet parlamenttivaalit.

AKP tavoittelee niin suurta enemmistöä, että se voisi muuttaa Turkin poliittista järjestelmää presidenttivaltaisemmaksi. Arvostelijoiden mukaan tämä heikentäisi Turkin demokratian tilaa entisestään. Turkki kärsii jo nyt pahoista ongelmista esimerkiksi sananvapauden ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden suhteen.

Turkin sisäpoliittinen tilanne nousee esille todennäköisesti Niinistön ja presidentti Erdoganin keskusteluissa.

"Varmasti tullaan keskustelemaan myös Turkin ajankohtaisesta tilanteesta", Vaskunlahti muotoilee.

Suomen ja Turkin suhteet

Maiden suhteet ovat perinteisesti olleet hyvät. Suomi on suhtautunut myönteisesti esimerkiksi Turkin EU-jäsenyyteen – kunhan Turkki täyttää jäsenehdot.

Ensi vuonna edessä on myös juhlavuosi, sillä Turkin ja Suomen diplomaattisuhteiden solmimisesta tulee kuluneeksi 90 vuotta.

Martti Kainulainen Lehtikuva
Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä haastateltiin Turkish Airlinesin lennolla Helsingistä Istanbuliin. Vieressä istui lomamatkalla ollut Miila Tamsi.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä haastateltiin Turkish Airlinesin lennolla Helsingistä Istanbuliin. Vieressä istui lomamatkalla ollut Miila Tamsi.

Kauppa on yksi vierailun teemoista, sillä Niinistön mukana Turkkiin matkustavat elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sekä pieni bisnesvaltuuskunta.

"Siellä keskustellaan todennäköisesti siitä, miten taloudellista yhteistyötä voitaisiin kasvattaa", sanoo Vaskunlahti.

Suomen ja Turkin kauppavaihdon arvo on ulkoministeriön mukaan noin miljardin paikkeilla. Suomen viennin arvo Turkkiin oli viime vuonna 660 miljoonaa euroa, kun taas Turkista Suomeen suuntautuva vienti oli noin 422 miljoonaa euroa.

Suomi vie Turkkiin perinteisiä vientituotteitaan, kuten paperia, pahvituotteita, koneita ja elektroniikkalaitteita.

Turkkilaiset vievät Suomeen paljon muun muassa moottoriajoneuvoja, tekstiilejä ja elektroniikkaa.

Vaskunlahden mukaan Suomi tähyää mahdollisuuksia viedä Turkkiin puhtaan teknologian sekä puhtaan energiantuotannon ratkaisuja, jätehuoltoa ja koulutusosaamista.

Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Turkin, Venäjän ja Yhdysvaltojen rooli Syyrian sisällissodassa
Miksi suurvallat osallistuvat ilmaiskujen kautta Syyrian sisällisotaan? Miten Turkki ja Syyria tasapainoilevat asemahtien painostuksen välimaastossa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle valtioiden roolit sodassa. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat