Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa kehittää pakolaispolitiikkaan uutta tervemenoa-kulttuuria

Ulkomaat
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Saksan hallituksen puoluekolmikkoa repii riita pakolaispolitiikan käytännön hoidosta ja erityisesti niin sanotuista transit-alueista, joita hallitus suunnittelee maan etelärajoille. Alueilla on tarkoitus käännyttää pois sellaiset turvapaikanhakijat, joilla ei ole edellytyksiä jäädä Saksaan.

Hallituksessa on kolme puoluetta: liittokansleripuolue kristillisdemokraatit (CDU), sen baijerilainen sisarpuolue CSU ja sosiaalidemokraatit. CSU:n baijerilaiset hyrisevät tyytyväisinä – olihan idea alun perin heidän.

Liittokansleri Angela Merkel näyttää lähinnä poliittisen paineen takia suostuvan alueisiin, vaikka hän on jo ääneen kyseenalaistanut niiden käytännön toimivuuden.

Demarit taas vastustavat alueita kiivaasti. Oikeusministeri Heiko Maas nimitti transit-alueita "massaleireiksi ei-kenenkään-maalla" ja sanoi, että todellisuudessa kyse on ihmisten kiinni ottamisesta.

Poliittisen kolmiodraaman keskellä saa todella pinnistellä ymmärtääkseen, mitä transit-alueilla todella tarkoitetaan ja keitä ne koskisivat. Ehkä vielä poliitikoillekin on epäselvää, miten turvapaikanhakijat majoitettaisiin käsittelyn ajan. Entä millä keinoilla heidän liikkumisensa eteenpäin aiotaan estää?

Alueilla alettaisiin siis käsitellä turvapaikkahakemuksia pikatahtiin. Vastaava pikamenettely on nykyään mahdollinen lentoasemilla. Jos tulijat olisivat Saksan turvallisiksi määrittelemistä lähtömaista, heidät käännytettäisiin muutamien päivien tai enintään viikon kuluessa.

Saksan turvallisten lähtömaiden listalla ovat Bosnia ja Hertsegovina, Makedonia, Serbia, Kosovo, Montenegro, Albania, Ghana ja Senegal.

Pikakäsittely kohdistuisi siis erityisesti Balkanilta pakeneviin.

Saksan hallituksen konservatiivisiipi on ilmoittanut, että päätös käännytysalueista täytyy saada aikaan nopeasti.

Suunnitelma on yksi konkreettinen merkki siitä, ettei EU:n yhteisillä Schengen-pelisäännöillä ole enää niin väliä. Saksa uskaltaa kehitellä omatoimisesti mallin rajoilleen, jotka ovat EU:n sisärajoja. Euroopan unioni ei pysty kehittämään pakolaiskriisiin yhdessä hyväksyttäviä ratkaisuja.

Saksan suunnitelma osoittaa, että muutkin kuin Unkari alkavat venyttää ja paukuttaa EU-sopimuksia kuin kauan jauhettua purukumia.

Tiina Rajamäki tiina.rajamaki@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Saksan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat