Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU aikoo vähentää Valko-Venäjän pakotteita

Maan presidentinvaalit sujuivat rauhallisemmin kuin edellisellä kerralla

Ulkomaat
 
Vasili Fedosenko Reuters
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka valittiin sunnuntain vaaleissa viidennelle kaudelleen.
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka valittiin sunnuntain vaaleissa viidennelle kaudelleen. Kuva: Vasili Fedosenko Reuters

Euroopan unioni valmistautuu purkamaan lähiaikoina suuren osan Valko-Venäjän-vastaisista pakotteista. Sanktioiden löysentämisestä on tarkoitus päättää lokakuun loppuun mennessä, jos vaalien jälkeinen tilanne maassa ei kiristy.

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka valittiin sunnuntaina odotetusti viidennelle kaudelle vaaleissa, jotka sujuivat edellisiä rauhallisemmin. EU oli asettanut pakotteiden purkamisen ehdoksi sen, ettei vaaleissa nähtäisi väkivaltaisuuksia. Hallinto kukisti edellisiä vuonna 2010 järjestettyjä vaaleja seuranneet mielenosoitukset väkivaltaisesti.

Pakotteiden osittainen purkaminen tarkoittaisi, että yli sata EU:n mustalla listalla olevaa henkilöä saisi luvan matkustaa unionin alueelle ja heidän Euroopassa olevat jäädytetyt varansa vapautettaisiin.

Listalle jäisi vain muutamia valkovenäläisiä. Sen sijaan aseidenvientikielto pysyisi edelleen voimassa.

Pakotteita löysennettäisiin aluksi vain väliaikaisesti, ehkä neljäksi kuukaudeksi. Lopullisen päätöksen pakotteiden purkamisesta EU tekisi vasta ensi vuoden alkupuolella, kun Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on julkaissut perusteellisen raporttinsa vaalien kulusta.

Unioni ja Valko-Venäjä ovat vuoden aikana lämmitelleet suhteitaan varovaisesti. Lukašenka on ottanut etäisyyttä Venäjään ja Vladimir Putinin Ukrainan-politiikkaan. Lisäksi Valko-Venäjä tarjosi näyttämön Minskin rauhanneuvotteluille.

Elokuussa vaalien alla Lukašenka vapautti kuusi poliittista vankia, mikä oli tärkeä askel lännen ja Valko-Venäjän suhteiden paikkaamisessa.

EU:n ja Valko-Venäjän suhteet ovat olleet käytännössä jäissä vuosikausia.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat