Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Erdogan: En ole diktaattori

Presidentti Sauli Niinistön mukaan pakolaiskriisissä on yhä lisättävä Turkin ja EU:n yhteistyötä

Ulkomaat
 
Näin Turkin presidentti vastasi suomalaistoimittajan kysymykseen Turkin hallinnon itsevaltaiuudesta
Näin Turkin presidentti vastasi suomalaistoimittajan kysymykseen Turkin hallinnon itsevaltaiuudesta
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puolustautui yhteisessä lehdistötilaisuudessa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa syytöksiltä, joiden mukaan Turkki olisi käymässä yhä itsevaltaisemmaksi. Kysymyksen esitti Yleisradion toimittaja Tom Kankkonen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puolustautui tiistaina voimakkaasti syytteiltä, joiden mukaan hän johtaa maata yksinvaltaisesti.

"Maassa, jossa olisi diktatuuri, ei voisi edes esittää tällaista kysymystä. Eikä diktatuurissa voisi esittää loputtomia herjauksia johtajista kuten minua vastaan", Erdogan vastasi suomalaistoimittajien kysymykseen lehdistötilaisuudessa Ankarassa.

Artikkeliin liittyvät

"Turkissa eletään demokraattisessa parlamentarismissa, jossa on rajattomat vapaudet. Edes monissa EU-maissa ei ole vastaavaa."

Erdogan isännöi tiistaina presidentti Sauli Niinistön vierailua Ankarassa. Vierailun ajankohta oli poikkeuksellisen tärkeä monestakin syystä.

Turkilla on merkittävä rooli Eurooppaan tulevien pakolaisvirtojen kaitsijana, ja maalla on pitkä yhteinen raja sotaa käyvän Syyrian kanssa. Turkissa tehtiin lauantaina maan historian verisin pommi-isku, ja marraskuussa edessä ovat Turkin uusintavaalit.

Niinistö muistutti, että Turkki on jo kantanut "paljon vastuuta" Euroopan pakolaiskriisissä.

Turkkiin on tullut noin kaksi miljoonaa pakolaista. Pakolaiskriisistä on tullut Turkille jo miljardien kustannukset, kun Syyrian sota jatkuu viidettä vuotta.

"Eurooppa tarvitsee nyt Turkkia enemmän kuin koskaan. Turkki on tehnyt äärimmäisen suuren työn auttaessaan pakolaisia. Yhteistyötämme EU:n ja Turkin välillä on kuitenkin lisättävä", Niinistö sanoi tavattuaan Erdoganin.

Niinistö arvioi, että Syyrian kriisi voi syventyä entisestään.

"Uusista pakolaistulvista on varoitettu, ja Turkki on se, joka kohtaa ensimmäisenä nämä vaikutukset."

Yhdeksi neuvottelukohdaksi on noussut viisumivapauden myöntäminen turkkilaisille vastalahjana. Valtaosa Eurooppaan saapuvista turvapaikanhakijoista tulee Turkin kautta.

Niinistön mukaan viisumivapaus on kuitenkin kaukana.

"[Passien] tunnistetiedot on täytettävä, eikä tässä tilanteessa olla vielä. Turkin merkitys Euroopalle on kuitenkin kasvamassa, jolloin erilaisia yhteistyömuotoja Turkin kanssa on kehitettävä", Niinistö totesi tavattuaan Turkin pääministerin Ahmet Davutoglun.

Niinistön mukaan keskustelut Davutoglun kanssa keskittyivät lähinnä Syyrian sotaan.

Erdogan otti Niinistön vastaan Ankarassa näyttävästi. Tuloa edelsi hevossaattue, jonka ratsastajat kantoivat Turkin ja Suomen lippuja. Maamme-laulun aikaan ammuttiin kunnialaukauksia, ja presidenttiä oli vastassa kunniavartioston lisäksi muinaisiin turkkilaisiin sota-asuihin pukeutuneita vartijoita.

Kun Erdogan meni hakemaan vierastaan presidentinpalatsin edessä olevan aukion toiselta puolelta, hän näytti äärimmäisen tuimalta. Palatessaan Suomen presidenttiparin ja vaimonsa Emine Erdoganin kanssa Turkin pitkäaikainen johtaja jopa naurahti hänelle epätavanomaiseen tapaan.

Turkkilaislehden haastattelun mukaan Niinistö odotti Erdoganin tapaamista tämän valtavassa presidentinlinnassa kiinnostuneena. Haastattelussa Niinistö totesi humoristisesti toivovansa, ettei eksyisi 1 150 huoneen palatsin käytäville.

"Kyllähän se riski on tietysti olemassa", Niinistö sanoi suomalaistoimittajille.

"Eikä minua paljon auta kompassikaan, koska käännyn aina väärään suuntaan."

Lehdistötilaisuudessa Erdogan ylisti vuolaasti Suomen ja Turkin suhteita. Erityisen arvokasta on hänen mukaansa ollut se, että Suomi on edistänyt Turkin EU-jäsenyyttä.

Vuonna 1999 Helsingin huippukokouksessa Turkki hyväksyttiin EU:n hakijamaaksi. Sittemmin jäsenyysneuvottelut ovat jähmettyneet.

"Niinistön vierailu edistää kahdenvälisiä suhteita ja kansojemme välistä ystävyyttä", Erdogan sanoi.

Petteri Tuohinen HS, teksti
Markus Jokela HS, kuva
Ankara

Markus Jokela HS
Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio poseerasivat Turkin presidentinRecep Tayyip Erdoganin ja tämän vaimon Emine Erdoganin kanssa tiistaina.
Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio poseerasivat Turkin presidentin
Recep Tayyip Erdoganin ja tämän vaimon Emine Erdoganin kanssa tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat