Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdoganin valtava palatsi on vertaansa vailla

HS pääsi kurkistamaan yli tuhannen ja sadan huoneen valtakeskuksen käytäville

Ulkomaat
 
Aykut Unlupinar Getty Images
Näkymä Turkin presidentinpalatsin edustalta Ankarasta.
Näkymä Turkin presidentinpalatsin edustalta Ankarasta. Kuva: Aykut Unlupinar Getty Images

Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania on syytetty yksinvaltaisuudesta ja suuruudenhulluudesta. Yksi Erdoganin vallan symboleista on Ankaraan viime vuonna valmistunut presidentinpalatsi, joka on maksanut vähintään 500 miljoonaa euroa.

Palatsia ei haluta näyttää kansanmiehille eikä toimittajille. Palatsialueella kuvaaminen on tiukasti rajoitettu ulkopuolelle ja lehdistösaliin.

HS pääsi kuitenkin livahtamaan turvamiehiltä hetkeksi palatsin metrien levyiselle sivukäytävälle, jonne oli istutettu puita.

Rakennusta on kutsuttu aiemmin Ak Sarayksi eli Valkoiseksi palatsiksi. Viime kesästä lähtien Erdogan kuitenkin halusi, että aluetta kutsutaan "presidentilliseksi külliyeksi". Maallisille turkkilaisille tämä oli kova isku.

Erdoganin valtakaudella vanhoilliset ja uskonnolliset näkemykset ovat tulleet näkyvästi mukaan politiikkaan. Külliye tarkoittaa perinteisesti moskeijoiden ympärillä olevaa pienoisyhteiskuntaa rakennuksineen.

Nyt Erdogan haluaa nimellisestikin tehdä asemastaan uskonnollisen. Palatsialueelle on noussut jo moskeija.

Turkin presidentinpalatsissa ei jää epäselväksi se, että Erdogan haluaa jättää nimensä maan historiaan. Karmeiltaan kullanväriset ovet ovat yli kymmenen metriä korkeat, ja palatsissa on kaikkiaan 1 150 huonetta.

Näin näyttävästi asuivat sulttaanit aikoinaan osmanien valtakunnassa. Kukaan demokraattisesti valittu valtionjohtaja ei asu näin hulppeasti.

Nykyisten lakien mukaan Erdogan ei edes ole valtionjohtaja, sillä presidentin virka on ollut Turkissa enemmänkin seremoniallinen. Tämän Erdogan haluaa muuttaa.

Palatsin ikkunat ovat paksua luodinkestävää lasia. Rakennuskompleksissa sijaitsevat myös presidentin komento-, valvonta- ja kriisikeskukset sekä tietysti bunkkerit.

Palatsin pääkeittiössä turkkilaisia herkkuja kokataan paikallisten tiedotusvälineiden mukaan 650 neliömetrin tiloissa. Jo kullalla koristeltujen juomalasien on kerrottu maksaneen satoja euroja kappaleelta.

Erdoganin palatsin rinnalla kalpenevat esimerkiksi Buckinghamin palatsi, Élysée-palatsi, Kielletty kaupunki ja Vatikaani. Valkoinen talo on tähän verrattuna vain pieni tönö.

Palatsin sisustuksella Erdogan on halunnut muun muassa korostaa Turkkia edeltäneen osmanien valtakunnan suuruutta. Erdogan itse haluaa tulla muistetuksi vähintään yhtä voimakkaana maanisänä kuin modernin Turkin perustaja Mustafa Kemal Atatürk.

Palatsi onkin rakennettu Atatürkin perintömaille vastoin tuomioistuimen hyväksyntää. Erdogan puhuu nyt "uudesta Turkista", jolla hän viittaa omaan hallintokauteensa.

Alun perin palatsista piti tulla Turkin pääministerin asunto. Näin oli vielä silloin kun Erdogan toimi itse maan pääministerinä. Kun hänet valittiin maan presidentiksi, suunnitelmat muuttuivat ja palatsista tehtiin Erdoganin valtakeskus.

Pääministeri taas asuttaa pääkaupungissa aiempaa presidentinpalatsia Cankayaa.

Presidentti Sauli Niinistön pääsy Erdoganin vieraaksi Ak Sarayn palatsiin tiistaina oli melko poikkeuksellista. Vuosi sitten valmistuneessa rakennuksessa ovat vierailleet vain harvat valtionpäämiehet. Aiemmin Erdogan on ottanut vastaan palatsissaan muun muassa palestiinalaisjohtaja Mahmud Abbasin ja paavi Franciscuksen.

Palatsin äärellä tulee miettineeksi antiikin kreikkalaisten tuntemaa hybristä: ylimielisyyttä, josta seuraa rangaistus. Jumalten yläpuolelle Erdogan ei ole sentään itseään nostanut, mutta presidentin valtapyrkimykset eivät ole jääneet epäselviksi. Hän haluaa osoittaa, kuka käyttää Turkissa ylintä valtaa.

Petteri Tuohinen HS
Ankara

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat