Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän tauti alkaa uusiutua

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Venäjä on sotinut Syyriassa kolme viikkoa, ja ensimmäiset merkit taudin uusiutumisesta näkyivät viime sunnuntaina. Viranomaiset kertoivat pidättäneensä Moskovan läntisessä lähiössä kaksitoista ihmistä terrori-iskun valmistelusta. Koplan huoneistosta oli takavarikoitu omatekoinen pommi.

Viranomaisten mukaan kaikki pidätetyt olivat Venäjän kansalaisia ja osa heistä oli ollut kuulustelujen perusteella terroristikoulutuksessa Syyriassa. Ryhmän tarkoitus oli räjäyttää pommi pääkaupungin julkisessa liikenteessä.

Moskovalainen oikeusistuin päätti tiistaina kolmen pidätetyn vangitsemisesta.

Vangitsemisoikeudenkäynnissä tutkijat kertoivat päässeensä ryhmän jäljille, koska sen jäsenet olivat olleet yhteydessä terrorisminvastaisen yksikön ja turvallisuuspalvelu FSB:n tarkkailemaan tšetšenialaiseen terrorismista epäiltyyn.

Venäläisen Life News -uutissivuston toimittaja tosin kävi sunnuntaina epäiltyjen pidätyspaikalla ja kertoi haastattelujen perusteella, että hälytyksen oli tehnyt epäiltyjen naispuolinen naapuri. Hän oli kuullut porraskäytävän edessä vetelehtivien nuorten miesten mainitsevan sanan "sytytin".

Tähän on taas tultu. Moskovalaiset keskustelevat Twitterissä siitä, missä metrovaunussa kannattaa matkustaa, kun ottaa huomioon, että joku saattaa räjäyttää junassa pommin.

Eikä puhe jää vain sosiaaliseen mediaan. Presidentti ja hänen tiedottajansa ovat joutuneet jo tyynnyttelemään kansaa. Metron hallinto katsoi asiakseen vakuuttaa kansalaisille, että räjähteiden tilapäiseen säilytykseen tarkoitettuja tiloja metroasemilla ei ole poistettu käytöstä ja valvontakameroita lisätään.

"Nämä teidän 'nitistämänne' terroristit sikiävät ällistyttävällä nopeudella", ilkkui kriittinen toimittaja Aleksandr Minkin Govorit Moskva -radioaseman Syyria-keskustelussa Venäjän aseoperaation puolustelijalle. Ohjelman päätteeksi järjestetyssä kuulijaäänestyksessä yli 70 prosenttia radioyleisöstä vastusti Syyrian-operaatiota. Jos jollakulla oli radio toisella kanavalla, ei hätää: laajalevikkinen Moskovski Komsomolets -lehti painoi koko keskustelun sivulleen.

Laajat terrori-iskut koettelivat Venäjää viimeksi vuonna 2013, kun kaksi pommia surmasi 34 ihmistä Volgogradissa. Sittemmin maa on ollut kuin sytostaattikuurilla selvinnyt syöpäpotilas, joka tarkkailee jokaista oirettaan: voiko tauti sittenkin uusiutua?

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat