Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat eivät usko Venäjän ja USA:n yhteenottoon Syyriassa

Venäjän panos on tosiasiassa varsin pieni, arvioi Upin tutkija

Ulkomaat
 
Alaa al-Faqir Reuters
Pikkupoika kulki pommi-iskussa tuhoutuneen talon raunioissa maanantaina al-Ghariyahin kaupungissa Syyriassa.
Pikkupoika kulki pommi-iskussa tuhoutuneen talon raunioissa maanantaina al-Ghariyahin kaupungissa Syyriassa. Kuva: Alaa al-Faqir Reuters

Venäjän ja Yhdysvaltojen sotilasedustajien oli jälleen keskiviikkona määrä tavata neuvotellakseen turvallisuusmenettelyistä Syyriassa. Molemmat käyvät Syyriassa omaa ilmasotaansa osittain vastakkaisilla puolilla ja välillä näköetäisyydellä toisistaan.

"Tämä on vaarallista, eikö totta. On aina olemassa riski, jos taistelualueella on koordinoimattomia toimijoita", sanoi amerikkalainen tiedottaja, eversti Stewe Warren Bagdadissa tuoreimman lähikontaktin jälkeen.

Neuvottelujen järjestäminen ylipäätään kertoo riskeistä. Venäjän ja Yhdysvaltain joukkojen törmäykset ovat mahdollisia, samoin niiden aseidenkäyttö toisiaan vastaan vahingossa tai tahallaan.

Yhdysvallat on jo kuukausia pommittanut terroristijärjestö Isisin kohteita Syyriassa ja Irakissa. Venäjä sanoo nyt tekevänsä samaa, mutta länsimaiden mukaan se pommittaa enimmäkseen presidentti Bashar al-Assadia vastaan taistelevia muita kapinallisia, joista osaa tukevat länsimaat ja Saudi-Arabia.

Venäjä pommittaa kohteita Länsi-Syyriassa erittäin kiivaalla tahdilla. Venäläiskoneet ovat viime päivinä tehneet monikymmenkertaisen määrän taistelulentoja länsiliittoutuneiden koneisiin verrattuna.

Tällä viikolla Yhdysvallat ilmoitti maiden koneiden tulleen toistensa lähituntumaan.

Onko siis olemassa riski, että Venäjä ja Yhdysvallat ottavat vielä yhteen?

"Inhimillisen erehdyksen mahdollisuutta ei voi koskaan täysin sulkea pois", sanoo kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Samalla hän muistuttaa, että molemmilla on hyvä tilannekuva siitä, mitä Syyrian ilmatilassa tapahtuu.

"Venäjä on tuonut Välimerelle kalustoa, jolla he näkevät, mitä ilmassa tapahtuu. Yhdysvalloilla tilanne ei ole yhtään sen huonompi. Jos koneet syystä tai toisesta käyttäisivät aseita toisiaan vastaan, on täysin selvää, että molemmilla on tiedossa, miten asiat ovat menneet."

Parosen mukaan on selvästi näkyvissä, että osapuolet pyrkivät välttämään suoraa yhteenottoa. Näin on siitäkin huolimatta, että Venäjä ja Yhdysvallat ovat tavallaan osapuolina sodassa, jota niiden liittolaiset Saudi-Arabia ja Iran käyvät Syyriassa välikäsiensä kautta.

Myös vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger Ulkopoliittisesta instituutista (Upi) pitää maiden suoran yhteenoton mahdollisuutta vähäisenä.

"En näe sellaista riskiä ainakaan vielä. Venäläiset ovat läsnä Syyriassa. Muut tulevat ulkopuolelta ja viipyvät Syyriassa vain vähän aikaa", hän arvioi.

"Pääkiista on edelleen presidentti al-Assadin tulevaisuudesta, ja se on poliittinen kiista."  

Mühlberger pitää Venäjän panosta tosiasiassa aivan liian pienenä, jotta se olisi muuta kuin psykologinen tuki Syyrian asevoimille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat