Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katalonian itsenäisyysjohtaja sai marttyyrin viitan

Ulkomaat
 
Reuters
Katalonian aluejohtaja Artur Mas ajaa itsenäistymistä Espanjasta, vaikka myöntää sen olevan vaikeaa.
Katalonian aluejohtaja Artur Mas ajaa itsenäistymistä Espanjasta, vaikka myöntää sen olevan vaikeaa. Kuva: Reuters

Espanjan keskushallinnon rinnastaminen fasisteihin on tehokkainta mielikuvamarkkinointia, jota Katalonian itsenäisyysliike voi toivoa.

Tänään torstaina se on tehty helpoksi. Katalonian aluejohtaja Artur Mas saapuu oikeuden kuultavaksi epävirallisesta itsenäistymiskyselystä, joka järjestettiin marraskuussa 2014.

Syyttäjän mukaan Mas olisi syyllistynyt kansalaistottelemattomuuteen sekä vallan ja julkisten varojen väärinkäyttöön. Mas sanoo, että kyselyn toteuttivat aluehallinnon sijasta vapaaehtoiset.

Päivän symbolinen merkitys ei voisi olla kirkkaampi – tai kauheampi. Torstaina tulee kuluneeksi 75 vuotta Katalonian entisen johtajan Lluís Companysin teloituksesta, jonka määräsi Espanjan diktaattorin Francisco Francon hallinto.

Katalonia viettää tänään torstaina Espanjan sisällissodan uhrien ja fasistisen sorron kansallista muistopäivää. On vaikea uskoa, ettei Katalonian korkein oikeus olisi ymmärtänyt päivän merkitystä kirjatessaan istuntoa kalenteriin.

Oli miten oli, Mas pääsee esiintymään itsenäisyysmielisten marttyyrina. Rooli on hänelle kuitenkin melko uusi.

Rikkaaseen teollisuussukuun syntynyt Artur Mas, 59, on taustaltaan taloustieteilijä ja liikemies. Häntä pidettiin pitkään maltillisena konservatiivina. Sanomalehti El Mundo on kuvaillut Masia "teknokraatiksi, josta tuli Katalonian odysseus".

Mas alkoi puhua itsenäisyyden puolesta vasta 2010-luvulla. Monen mielestä päätös on ollut silkkaa laskelmointia, kun kannattajakunta on ensin kääntynyt samalle kannalle.

Mas nauttii keulakuvan roolistaan täysin rinnoin. Se kävi selväksi esimerkiksi toukokuussa, kun hän seurasi jalkapallon Espanjan cupin loppuottelua kunniavieraiden aitiossa Espanjan kuninkaan Felipen vieressä.

Kentällä kohtasivat katalonialainen FC Barcelona ja baskiseura Athletic Bilbao, mutta ennen ottelua kaiuttimista soitettiin Espanjan kansallishymni.

Raivostunut yleisö vihelsi äänekkäästi. Kuningas oli silmin nähden vaivaantunut, mutta Mas virnisti harkitun muikeasti.

Kuka

Artur Mas i Gavarró

 Syntynyt 31. tammikuuta 1959 Barcelonassa varakkaaseen teollisuussukuun.

 Katalonian aluehallitusneuvottelija, vuodesta 2010 aluejohtaja.

 Keskustalaisen ja kansallismielisen Convergència-puolueen johtaja. Itsenäisyysmielisen Junts pel Sí -liittouman keulahahmoja syyskuun aluevaaleissa.

 Opiskeli taloustieteitä Barcelonan yliopistossa. Työskenteli ennen poliitikon uraa yritysmaailmassa.

 Naimisissa, kolme lasta.

 Jalkapalloseura FC Barcelonan jäsen.

Käännekohtana Masin ajattelussa pidetään Katalonian itsehallinnon lisäämiseksi tehtyä lakiluonnosta, jonka neuvotteluissa Mas oli mukana.

Lakiluonnos hyväksyttiin Katalonian alueparlamentissa, Espanjan parlamentissa ja kansanäänestyksessä vuosina 2005 ja 2006, mutta se kaatui osittain Espanjan perustuslakituomioistuimessa vuonna 2010. Symbolisesti oli erityisen merkittävää, että perustuslakituomioistuin perui Katalonialle määritellyn aseman kansakuntana.

Tapahtumat ajoittuivat lisäksi keskelle Espanjan talouskriisiä. Se on iskenyt Kataloniaan tarpeettoman lujaa niiden mielestä, jotka tulkitsevat itsehallintoalueen maksavan keskushallinnolle verorahoina enemmän kuin se saa takaisin.

Mas pääsi juhlimaan vaalivoittoa, kun itsenäisyysmieliset valtasivat 27. syyskuuta niukan enemmistön Katalonian alueparlamentista. Nyt odotellaan vaalilupauksen mukaisia toimia kohti Katalonian itsenäistymistä. Kaiken pitäisi huipentua itsenäisyysjulistukseen vuonna 2017.

Neuvottelut aluehallituksen muodostamisesta ovat alkaneet nihkeästi. Masin johtama laaja Junts pel Sí -liittouma tarvitsee tuekseen radikaalin vasemmistopuolueen CUP:n, joka taas ei halua Masia yhteisen rintaman johtoon, koska syyttää häntä aiemmista leikkauspäätöksistä ja puolueensa korruptiokohuista.

Sanomalehti La Vanguardian mukaan hallitusneuvotteluja on kuvailtu "vaikeiksi, raastaviksi, hitaiksi ja ennen kaikkea monimutkaisiksi".

Itsenäisyysmieliset saivat paikkaenemmistöstä huolimatta vain alle 48 prosentin kannatuksen. Heillä ei siis ole enemmistön mandaattia.

Tosin enemmistö ei myöskään äänestänyt itsenäisyyden vastustajia. Yli 11 prosenttia äänistä meni puolueille, jotka tukevat Katalonian oikeutta päättää itse.

Mas on myöntänyt, että äänienemmistöstä jääminen hankaloittaa itsenäisyysaskeleita. Kovien irtautumispuheiden takana vaikuttaa yhä piilevän maltillinen konservatiivi.

"Ajatus itsenäisyydestä ei sovi tehtäväksi malttamattomille vaan määrätietoisille", Mas on sanonut Espanjan yleisradion RTVE:n mukaan.

Kävi itsenäistymispyrkimyksissä miten vain, ne jäänevät Artur Masin uran huipentumaksi.

"Kun tämä prosessi on ohi, minulla ei ole suurta halua jatkaa poliittista uraani", Mas kertoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa ennen aluevaaleja.

"En pyri Katalonian valtion ensimmäiseksi johtajaksi. Haluan olla Katalonian viimeinen aluejohtaja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat