Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian presidentti kamppailee poliittisesta eloon jäämisestä

Dilma Rousseff saapuu Suomeen keskellä kotimaansa poliittista kriisiä

Ulkomaat
 
Maria Manner
Adriano Machado Reuters
Presidentti Dilma Rousseffin suosio on historiallisen heikko.
Presidentti Dilma Rousseffin suosio on historiallisen heikko. Kuva: Adriano Machado Reuters

Tunnelin päässä näkyy valoa, sanoi Brasilian presidentti Dilma Rousseff viime viikolla.

Monien mielestä kyseessä olivat vastaan tulevan junan valot.

Kuka

Dilma Rousseff

 Syntynyt vuonna 1947.

 Brasilian presidentti vuodesta 2011.

 Koulutukseltaan taloustieteilijä.

 Kuului nuoruudessaan sotilasdiktatuurin aikana marxilaiseen vastarintaliikkeeseen ja joutui vankilaan kidutettavaksi.

 Sittemmin virkamies ja myöhemmin energiaministeri.

Brasilia rämpii hankalassa taloustilanteessa ja korruptioskandaalissa. Rousseffin suosio on historiallisen heikko. Tosin hän sai aikalisän opposition vaatimuksiin viraltapanosta, kun korkein oikeus puuttui menettelykäytäntöihin parlamentissa.

Turbulenssin keskellä Rousseff on hakenut myönteisiä uutisia ulkomailta. Ensi viikon alussa hän saapuu vierailulle Suomeen. Rousseff tapaa muun muassa presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän sekä tutustuu Aalto-yliopistoon.

Brasilian presidentinvirka ei ole heikkohermoisia varten.

Kuten entinen presidentti Fernando Henrique Cardoso huomautti muistelmissaan, yksi hänen edeltäjistään ampui itsensä kesken kauden. Toinen erosi, joi itsensä humalaan ja pakeni Eurooppaan. Kolmannen syrjäytti armeija, ja neljäs joutui eroamaan korruptioskandaalin keskellä.

Brasilia on nykyään vauraampi ja vakiintuneempi demokratia. Poliittinen tilanne on nyt silti kriisissä, eikä helppoa ulospääsyä näy.

Työväenpuolueen Rousseff valittiin täpärästi uudelle kaudelle vain vähän alle vuosi sitten lokakuussa. Katkera ja kärjekäs vaalikampanja repi Brasiliaa pahasti.

Parhaillaan brasilialaisia kuohuttaa öljy-yhtiö Petrobrasin valtava korruptioskandaali, mutta se oli esillä jo ennen vaaleja. Rousseff valittiin silti.

Miksi suosio on nyt romahtanut?

Eniten ovat muuttuneet Brasilian talousnäkymät. Ennusteita on rukattu jatkuvasti alaspäin. Kansainvälinen valuuttarahasto odottaa Brasilian talouden supistuvan tänä vuonna kolme prosenttia.

Kampanjan aikana Rousseff sanoi, ettei leikkauksia tarvita. Heti uuden virkakautensa alussa hän kuitenkin ilmoitti suurista talouden sopeutustoimista.

Hän teki siis käytännössä sen, mitä oppositio oli luvannut tehdä ja mitä hän itse oli luvannut olla tekemättä.

Kulutuskysynnän elvytys velkarahalla vaihtui vyön kiristykseen. Brasilian kasvanut valtionvelka – nyt noin 65 prosenttia bruttokansantuotteesta – ei ehkä näytä valtavalta suhteessa moniin Euroopan maihin, mutta Brasilia maksaa siitä kallista korkoa. Viime vuonna budjettivaje ylsi 6,75 prosenttiin.

Toisin kuin Rousseffin edeltäjän Luiz Inácio Lula da Silvan aikana Brasilia ei myöskään ole saanut ylimääräistä vetoapua Kiinan kovasta kasvusta. Raaka-aineiden hinnat laskevat.

Niinpä tänä vuonna on oltu siinä nurinkurisessa tilanteessa, että kadulla ovat osoittaneet mieltään Rousseffin vastustajat, joista monet periaatteessa kannattavat uusia talouspäätöksiä. Työväenpuolueen vasemmistokannattajat eli presidentin tukijat taas vastustavat hänen uutta leikkauspolitiikkaansa.

Presidentillä on siis vastassaan sekä omat että viholliset.

Kabineteissa ei mene paljon paremmin kuin kadulla. Rousseffin hallituskoalition rivit rakoilevat pahasti. Hallitus on hävinnyt parlamentissa monta äänestystä, ja liittolaispuolueiden poliitikot pyrkivät tekemään pesäeroa epäsuosittuun presidenttiin.

Pallo on yhä selvemmin suurimmalla liittolaisella, PMDB-puolueella.

Useat liike-elämän toimijat tai ulkomaiset sijoittajat eivät silti tahdo kuullakaan presidentin erosta. Vaaleilla valitun presidentin erottaminen merkitsisi niille paluuta vanhaan, epävakaaseen Brasiliaan. Lisäksi Rousseffin valtiovarainministeri, vasemmiston inhoama Joaquim Levy, nauttii talousmaailman silmissä muuta hallitusta parempaa uskottavuutta.

Presidentti itse on syyttänyt oppositiota vallankaappausyrityksestä. Toistaiseksi Rousseffilla näyttäisi myös olevan riittävästi edustajia takanaan parlamentissa.

Monet asiantuntijat eivät usko uusimpien käänteiden johtavan presidentin eroon, vaikka kukaan ei tiedä varmasti, mitä tapahtuu.

Kun valtiovarainministeriltä kysyttiin äskettäin presidentin eron mahdollisuudesta, Levy vastasi kuivasti: "En tiedä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat