Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Norsunluukuningatar" pidätettiin Tansaniassa

Suomalaiskoira Rokka auttoi tutkinnassa

Ulkomaat
 
Sami Sillanpää HS
Toni Lahtinen ja Rokka-koira kuuluvat suomalaiseen kansalaisjärjestöön Team Rokkaan. Lahtinen on järjestön toiminnanjohtaja.
Toni Lahtinen ja Rokka-koira kuuluvat suomalaiseen kansalaisjärjestöön Team Rokkaan. Lahtinen on järjestön toiminnanjohtaja. Kuva: Sami Sillanpää HS

Suomalainen etsintäkoira Rokka auttoi Tansanian viranomaisia tutkinnassa, jossa saatiin kiinni suuren norsunluuliigan epäilty johtaja.

66-vuotiasta kiinalaisnaista Yang Fenglania on kutsuttu "Norsunluukuningattareksi", koska hänen epäillään johtaneen laajaa salakuljetusbisnestä Tansaniassa ainakin kymmenen vuoden ajan. Tansanian poliisi ilmoitti Yangin pidätyksestä viime viikolla.

Suomalainen kansalaisjärjestö Team Rokka tuki Yangin pidätykseen johtaneessa tutkinnassa Tansanian vakavan rikollisuuden erikoisyksikköä. Labradorinnoutaja Rokka on koulutettu haistamaan norsunluuta kätköistä.

"Me olimme Rokan kanssa tekemässä kotietsintöjä tämän kiinalaisnaisen kiinteistöissä", sanoo toiminnanjohtaja Toni Lahtinen Dar es Salaamista. Hän ei saa tutkintasyistä puhua yksityiskohdista.

HS kertoi Team Rokan työstä aiemmin lokakuussa (HS 4. 10.).

Yang Fenglania vastaan on nyt nostettu Tansaniassa syytteet. Niiden mukaan hän salakuljetti apureidensa kanssa 706 norsunhammasta Tansaniasta Aasiaan. Norsunluiden arvioidaan olevan nykykurssilla lähes 2,5 miljoonan euron arvoisia.

Yangin pidätystä pidetään vuosikausiin merkittävimpänä kiinniottona kansainvälisen norsunluukaupan hillitsemisessä. Tansanian erikoisyksikkö tutki hänen toimiaan vuoden ajan.

Norsujen salametsästys on viime vuosina kiihtynyt eri puolilla Afrikkaa. Vuosittain arvioidaan tapettavan jopa 35 000 norsua. Eläinsuojelujärjestöt ovat varoittaneet, että jos metsästys jatkuu nykytahtia, norsu on vaarassa kadota Afrikan luonnosta 10–15 vuodessa.

Itä-Afrikassa sijaitseva Tansania on ollut pitkään salakuljetuksen keskus. Dar es Salaamin sataman ja lentokentän kautta on kuljetettu norsunluuta ja sarvikuonon sarvia etenkin Kiinaan, joka on näiden merkittävin markkina-alue.

Laittomasti metsästetyn norsunluun kauppa on kielletty kansainvälisellä sopimuksella.

Tansaniassa salakuljetuksen estämistä on hidastanut muun muassa se, ettei poliisilla ole vielä omia norsunluukoiria. Siksi Team Rokka ja sen kumppani Pams Foundation ovat auttaneet Tansanian erikoisyksikköä useissa etsinnöissä. Järjestöt myös kouluttavat paikallista koirapoliisia.

"Norsunluukuningatar" Yang muutti Kiinasta Tansaniaan jo 1970-luvulla. Tansanialaisten viestimien mukaan hän on tunnettu liikenainen, joka johti omaa investointifirmaa ja on toiminut myös kiinalais-tansanialaisen kauppakamarin johtajana.

Yang omistaa Dar es Salaamissa tunnetun ravintolan. Poliisi epäilee norsunluuta kätketyn ravintolan ruokakuljetuksiin.

Yangin lisäksi poliisi otti kiinni useita salakuljetusliigan jäseniksi epäiltyjä. Rikosvyyhdin tutkinnan odotetaan jatkuvan pitkään.

Kiinaa on pitkään arvosteltu liian lepsuista toimista kielletyn norsunluukaupan rajoittamiseksi. Keväällä maa aloitti kuitenkin tehokampanjan, jonka seurauksena on viranomaisten mukaan takavarikoitu yli 800 kiloa norsunluuta.

Maanantaina Kiinan poliisi ilmoitti suurpidätyksestä, jossa otettiin kiinni kuusitoista epäiltyä.

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat