Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisyritykset majoittavat pakolaislapsia kalliilla

DN:n mukaan lapsen majoitus perheeseen voi maksaa liki 11 000 euroa kuukaudessa

Ulkomaat
 

Keskustelu yksityisten yritysten hinnoittelusta ja voitoista pakolaisten majoittamisessa jatkuu kiivaana Ruotsissa. Osa yrityksistä on perinyt hyvin suuria hintoja yksin Ruotsiin tulleiden alaikäisten pakolaislasten majoittamisesta.

Dagens Nyheterin (DN) tekemän kartoituksen mukaan yhden lapsen sijoittaminen perheeseen yksityisen yrityksen tuella on saattanut maksaa kunnalle vuorokaudessa 3 600 kruunua eli noin 390 euroa. Tällaista hintaa on maksettu esimerkiksi Vimmerbyn kunnassa.

"Kyse on hyvin suuresta summasta, mutta meillä on kova kiire eikä ole ollut aikaa etsiä mitään muuta. Valitettavasti tämä on markkina, jota meidän on vaikea ohjata. Omassa perhekodissamme sama olisi maksanut noin tuhat kruunua vuorokaudessa", sanoo toiminnasta vastaava Svante Christiansson lehdelle.

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden majoittaminen on jo pitkään ollut Ruotsissa houkuttelevaa liiketoimintaa, sillä tulijoiden määrät ovat suuria eivätkä kunnat selviä itse kaikkien tulijoiden majoittamisesta. Keskustelua käydään juuri nyt ennen muuta yksin tulevien alaikäisten pakolaislasten majoittamisesta.

Lapsia tulee juuri Ruotsiin poikkeuksellisen paljon. Tänä vuonna heitä on saapunut Ruotsin maahanmuuttoviraston mukaan jo liki 17 000, mikä on selvästi yli kaksinkertainen määrä koko viime vuoteen verrattuna.

Kunnille lapset ovat suuri haaste, sillä heidän majoittamisensa vaatii enemmän tukitoimia kuin aikuisten tulijoiden.

DN:n mainitsemaa 3 600 kruunun vuorokausihintaa on perinyt entisen sosiaalidemokraattipoliitikon Jan Emanuel Johnassonsin Hoppetgruppen-yhtiö. Lapsen majoittaminen perheeseen on saattanut maksaa yhtiön hinnoilla lähes 11 000 euroa kuukaudessa. Vuorokausihinnasta viidennes on mennyt perheelle ja loput yhtiölle, joka tarjoaa tukea.

Yhtiöstä kerrottiin lehdelle, että kyseessä ovat olleet lapset, joilla on erityistarpeita. Kunnan mukaan tämä ei pidä paikkaansa. DN:n kartoituksen mukaan tapauksia on ollut Vimmerbyn lisäksi muissakin kunnissa.

Keskustelu lasten majoittamisesta kiihtyi Ruotsissa lokakuun alussa, kun Svenska Dagbladet (SvD) kertoi Aleris-yhtiön saattavan periä yhden alaikäisen pakolaisen majoituksesta yksiössä noin 6 400 euron kuukausivuokran.

Tapaus herätti laajaa paheksuntaa etenkin siksi, että hinta oli kunnan arvion mukaan selvästi suurempi kuin kunnan vastaavissa palveluissa. Lisäksi samaan aikaan lukemattomat vapaaehtoiset ympäri maata tekevät töitä ympäri vuorokauden palkatta. Myös pääministeri Stefan Löfven moitti yrityksen hinnoittelua DN:n haastattelussa.

Yritys kertoi myöhemmin, että se voi alentaa hintojaan, jos kunta näin pyytää.

Keskiviikkona SvD nosti esiin jälleen uuden esimerkin Alerisin toiminnasta. Lehden mukaan yritys saattaa periä yhden alaikäisen lapsen sijoittamisesta perhemajoitukseen 84 000 kruunua eli vajaat 9 200 euroa kuussa. Tästä puolet menee perheelle ja puolet yritykselle.

Myös Aleris sanoi, että kyse on ollut lapsista, jotka vaativat erityistä tukea.

Siviilioikeuden professori Christina Ramberg totesi SvD:lle, että laki julkisesta kilpailutuksesta estää kuntia ostamasta palveluita ammattimaisella tavalla.

"Yritykset voivat jättää tarjouksensa miten korkeaan hintaan tahansa ja toivoa, että kunta hyväksyy sen. Kunta voi vain sanoa kyllä tai ei. Se ei voi neuvotella sopimuksesta."

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat