Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lavrov Oulussa: Venäjä tukee Irakin kurdeja

Venäjän ulkoministeri sanoi terrorismia vastaan taistelevien olevan tervetulleita Bagdadiin

Ulkomaat
 
Timo Heikkala Lehtikuva
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saapui Oulun kaupungintalolle keskiviikkona. Lavrov tapasi Suomen ulkoministerin Timo Soinin euroarktisen ulkoministerikokouksen aattona.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saapui Oulun kaupungintalolle keskiviikkona. Lavrov tapasi Suomen ulkoministerin Timo Soinin euroarktisen ulkoministerikokouksen aattona. Kuva: Timo Heikkala Lehtikuva

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolusti keskiviikkona Oulussa Venäjän kurdeille antamaa tukea.

Uutistoimistotietojen mukaan Turkin ulkoministeriö oli aiemmin kutsunut Yhdysvaltain ja Venäjän lähettiläät puhutteluun, koska molempien maiden väitettiin aseistaneen Turkin kurdeja.

"En tiedä lähettiläämme tai amerikkalaisten ystäviemme saamista kutsuista, koska olin niihin aikoihin lentokoneessa", Lavrov kertoi lehdistötilaisuudessa, jonka hän järjesti yhdessä Suomen ulkoministerin Timo Soinin kanssa.

"Mutta sen voin sanoa, että Irakissa on välttämätöntä tukea Irakin hallitusta ja sen yhteistyötä Irakin kurdien kanssa taistelussa terrorismia vastaan. Teemme sen Irakin hallituksen suostumuksella."

Lavrov toisti kutsun, jonka mukaan kaikki alueella terrorismia vastaan taistelevat osapuolet ovat tervetulleita koordinoimaan taistelua Irakin, Iranin, Syyrian ja Venäjän informaatiokeskukseen Bagdadiin.

Kaiken kaikkiaan Lavrovin esiintymisestä jäi vaikutelma, ettei Venäjän sotilasoperaation laajentuminen Syyriasta Irakiin olisi kovin suuri askel ainakaan Moskovalle.

Venäjän yhteistyötarjoukset eivät ole herättäneet mainittavaa vastakaikua lännessä.

Lavrov kertoi aiemmin keskiviikkona, että Yhdysvallat on kieltäytynyt ottamasta vastaan pääministeri Dmitri Medvedevin johtamaa valtuuskuntaa, jonka oli määrä matkustaa Yhdysvaltoihin keskustelemaan Syyrian sodan poliittisesta ratkaisusta. Samalla Washington kieltäytyi Lavrovin mukaan lähettämästä omaa valtuuskuntaansa Moskovaan.

"Saimme virallisen vastauksen kirjaimellisesti tänään", Lavrov kertoi Venäjän parlamentin alahuoneelle eli duumalle ennen lähtöään Suomen-vierailulle.

"Meille vastattiin, että he eivät voi lähettää valtuuskuntaa Moskovaan eivätkä he voi ottaa vastaan meidän valtuuskuntaamme Washingtonissa."

Venäjän presidentti Vladimir Putin ennätti kommentoimaan Yhdysvaltain yhteistyöhaluttomuutta jo tiistaina puhuessaan sijoitusfoorumissa Moskovassa.

"Uskoakseni joillakin kumppaneistamme on pää täynnä puuroa", Putin sanoi.

Pakolaisia koskevaan kysymykseen ulkoministeri Lavrov vastasi Oulussa harvinaisen selkeästi: kansainvälisten sopimusten mukaan ihmiset päättävät itse, mistä haluavat turvapaikkaa hakea, eikä heitä ole siksi Venäjälle juuri tullut.

Samaan hengenvetoon hän kuitenkin muistutti, että Venäjä on ottanut vastaan Ukrainasta 1,1 miljoonaa pakolaista.

Lavrov tapasi Soinin euroarktisen ulkoministerikokouksen aattona. Ministerit puhuttelivat toisiaan leppoisasti "Timoksi" ja "Sergeiksi" ja vakuuttivat yhteistyön tärkeyttä kansainvälisestä tilanteesta riippumatta.

Lavrov ei osallistu ministerikokoukseen, sillä hän matkustaa presidentti Putinin kanssa Ivy-maiden kokoukseen Kazakstaniin.

Pekka Hakala HS
Oulu/Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat