Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska vaikeuttaa kansalaisuuden saamista – kielivaatimukset kiristyvät ja kansalaistestissä on pärjättävä

Ulkomaat
 

Tukholma. Tanska vaikeuttaa kansalaisuutensa saamista. Uudet vaatimukset astuvat voimaan tänään torstaina. Uudistus on yksi sarjassa, joilla Tanska on viime aikoina pyrkinyt kiristämään maahanmuuttopolitiikkaansa.

Uudet vaatimukset edellyttävät muun muassa aiempaa parempaa kielitaitoa ja asettavat entistä pidemmän karenssin rikoksista. Lisäksi niin sanottu kansalaistesti laajenee kymmenellä kysymyksellä.

Testissä kansalaiseksi haluavalta tiedustellaan muun muassa historiaa ja yleisiä yhteiskunnan sääntöjä koskevia kysymyksiä. Oikein pitää saada 80 prosenttia vastauksista.

Tanskassa kansalaisuuden saaminen on jo nykyisellään verraten vaikeaa. Kansalaisuus edellyttää esimerkiksi useimmissa tapauksissa, että on asunut Tankassa yhtäjaksoisesti yhdeksän vuotta, mikä on huomattavasti pidempi aika kuin Ruotsissa tai Suomessa. Molemmissa kansalaisuuden voi useissa tapauksissa saada jo viiden asumisvuoden jälkeen.

Uudet kansalaisuussäännöt edellyttävät nyt, että Tanskan kansalaisuutta havittelevan on myös kyettävä osoittamaan entistä selvemmin, että hän kykenee elättämään itsensä.

Aiemmin riitti, että Tanskan kansalaiseksi haluava oli elättänyt itsensä edellisen vuoden ja kaksi ja puoli vuotta tätä edeltäneiden viiden vuoden aikana. Vastedes hänen tulee elättää itsensä edellinen vuosi ja neljä ja puoli vuotta edellisistä viidestä vuodesta.

Liberaalipuolueen vähemmistöhallitus solmi sopimuksen uusista kansalaisuussäännöistä Tanskan kansanpuolueen, konservatiivisen kansanpuoleen, liberaalin liiton ja sosiaalidemokraattien kanssa aiemmin lokakuussa.

Hallitus perusteli muutoksia muun muassa sillä, että nyt kansalaisuuden saavat ne, jotka ovat integroituneet Tanskaan.

”Ne, jotka saavat kansalaisuuden, ovat todella kansalaisia, niin voi sanoa. He ovat niitä, jotka hallitsevat kielen, elättävät itsensä ja pysyttelevät erossa rikollisuudesta”, sanoi maahanmuutosta vastaava ministeri Inger Støjberg DR:lle tuolloin.

Punavihreät puolueet ovat arvostelleet kansalaisuussääntöjen kiristämistä muun muassa siitä, että se nimenomaan vaikeuttaa integroitumista, kun tietyt kansalaisoikeudet puuttuvat.

”Hallitus ja sosiaalidemokraatit ovat tyytyväisiä yksimielisyyteensä integraatiokysymyksissä. Hyvä heille. Mutta erittäin huono monille muille. Alternativet on hyvin toista mieltä tästä sopimuksesta”, kirjoitti uuden punavihreän puolueen Alternativetin johtaja Uffe Elbæk Facebookissa.

Tanskan uusi hallitus on tehnyt jo useita kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan sen jälkeen, kun se aloitti toimessaan kesällä. Hallitus on muun muassa leikannut turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten saamia tukia ja aloittanut ulkomaisissa lehdissä kampanjan, jolla kerrotaan, ettei Tanskaan kannata tulla. Molemmat toimet ovat herättäneet Tanskassa kiivasta arvostelua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat