Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obaman lupaus tuoda USA:n joukot kotiin Afganistanista ei toteudu hänen kautensa loppuun mennessä

Ulkomaat
 
Omar Sobhani Reuters
Amerikkalaissotilaat saapuivat tutkimaan itsemurhaiskun tuhoja Kabulissa Afganistanissa kesäkuussa.
Amerikkalaissotilaat saapuivat tutkimaan itsemurhaiskun tuhoja Kabulissa Afganistanissa kesäkuussa. Kuva: Omar Sobhani Reuters

Yhdysvallat ei vedäkään joukkojaan Afganistanista alkuperäisessä aikataulussa, ilmoitti presidentti Barack Obama torstaina. Obama aikoo pitää 9 800 sotilasta Afganistanissa läpi ensi vuoden ja jättää 5 500 amerikkalaista maahan lähtiessään itse Valkoisesta talosta tammikuussa 2017.

"En tule sallimaan sitä, että Afganistanista kehittyy terroristeille turvapaikka, josta käsin he voivat uudelleen hyökätä Yhdysvaltoihin", Obama sanoi Valkoisessa talossa torstaina.

Obama lupasi aikoinaan lopettaa Irakin ja Afganistanin sodat ja tuoda amerikkalaisjoukot kotiin. Torstaina kävi selväksi, että tämä lupaus ei toteudu hänen presidenttikautensa loppuun mennessä.

Obama on joutunut myöntämään, ettei hänen strategiansa Lähi-idässä ole toiminut. Afganistanilaiset ja irakilaiset eivät ole pystyneet rauhoittamaan omia maitaan, vaan amerikkalaisten poistuttua vallan ovat ottaneet äärijärjestöt.

Taleban-kapinalliset ja äärijärjestö Isisiin ja al-Qaidaan kuuluvat ryhmät ovat viime kuukausina vallanneet Afganistanissa useita alueita, muun muassa Kunduzin kaupungin Pohjois-Afganistanissa. Amerikkalaiset ja afganistanilaiset joukot ovat vallanneet kaupungin takaisin.

Yhdysvallat on lähettänyt muutamia tuhansia sotilaita lisää koulutus- ja tukitehtäviin myös Irakiin, josta amerikkalaiset maajoukot vetäytyivät 2011 ja jonne äärijärjestö Isis on sittemmin levittänyt hirmuvaltansa.

Obamalta kysyttiin torstaina, onko hän pettynyt.

En ole, Obama vastasi. "Olen jatkuvasti korostanut afganistanilaisille, että se on heidän maansa, ja heidän on sitä puolustettava. Ja me olemme siinä luotettava kumppani."

Obama muistutti myös, että amerikkalaisia oli enimmillään Afganistanissa 100 000, ja siihen verrattuna nykyinen määrä on pieni.

Obamasta kuitenkin näki, että päätös pyörtää aiempi lupaus oli vaikea. Obaman presidenttiys on rakentunut vahvasti edeltäjä George W. Bushin sotapolitiikan arvosteluun. Nyt Obama on joutunut myöntämään, ettei maailma toiminutkaan ihan niin kuin hän uskoi.

Yhdysvalloissa Obaman ulkopolitiikka on saanut kovaa kritiikkiä. Republikaanit ovat arvostelleet Obamaa siitä, että tämä on seurannut passiivisena sivusta, kun Venäjä on tuonut joukkonsa Syyriaan.

Entisen presidentin George W. Bushin veli Jeb Bush on syyttänyt Obamaa siitä, että tämä veti amerikkalaisjoukot liian aikaisin Irakista ja loi näin valtatyhjiön, jonka Isis on täyttänyt.

Obaman neuvottelema sopimus Iranin ydinohjelmastakaan ei ole lähentänyt Iranin ja Yhdysvaltain välejä, kuten Valkoinen talo toivoi. Päinvastoin: iranilaisjoukot ovat liittyneet Syyriassa Venäjän ohella diktaattori Bashar al-Assadia tukevaan rintamaan.

Obaman politiikka on perustunut siihen, että amerikkalaisten vetäytyessä irakilaisten ja afganistanilaisten tulee itse pitää yllä järjestystä omissa maissaan ja saavuttaa poliittinen ratkaisu, joka ottaa huomioon kaikkien etnisten ja uskonnollisten ryhmien edut. Toistaiseksi näin ei ole tapahtunut.

Obaman mukaan Afganistaniin jäävät amerikkalaiset keskittyvät kahteen tehtävään: afganistanilaisjoukkojen koulutukseen ja terrorisminvastaisiin operaatioihin. Hän korosti, että amerikkalaiset lähtevät sitten, kun afganistanilaiset "ovat niin vahvoja kuin heidän pitää olla".

Yhdysvaltain pelko on, että amerikkalaisten vetäytyminen vahvistaisi äärijärjestöjä ja uhkaisi lopulta myös länttä. Terroristijohtaja Osama bin Laden suunnitteli Yhdysvaltoihin vuonna 2001 tehdyt iskut Afganistanista käsin.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat