Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tie EU:hun käy vaikeaksi

EU-maat perkasivat toimia, joilla hillitään turvapaikanhakijoiden virtaa

Ulkomaat
 
Osman Orsal Reuters
Turkin poliisi esti siirtolaisia kävelemästä Kreikan rajalle Turkissa syyskuussa.
Turkin poliisi esti siirtolaisia kävelemästä Kreikan rajalle Turkissa syyskuussa. Kuva: Osman Orsal Reuters

1. Rajojen vuotaminen kuriin

Euroopan pakolaiskriisin ratkaiseminen ei ala vasta Euroopan rajoilta, mutta rajavalvonnalla on keskeinen rooli ongelman hillitsemisessä. Nyt rajat vuotavat kuin seula varsinkin Kreikkaan.

Artikkeliin liittyvät

"Poikkeuksellisen helppo pääsy Eurooppaan on yksi suurista vetotekijöistä", Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kirjoitti kirjeessä, jolla hän kutsui EU-maiden päämiehet ja -naiset torstaina Brysselissä järjestettyyn huippukokoukseen.

EU-maat aikovat kasvattaa EU:n rajavalvontavirasto Frontexin resursseja ja toimivaltuuksia, jotta rajavalvontaa saataisiin tehostettua. EU-komissiolla ja Ranskalla on Frontexin suhteen suuria suunnitelmia. Ne haluaisivat kasvattaa Frontexista täysimittaisen, Euroopan yhteisen meri- ja rajavartioston.

EU-johtajien oli määrä keskustella asiasta torstaina, ja komissiolta on tulossa esitys vielä tänä vuonna.

Nykyään jäsenmaat ovat itse vastuussa rajojensa valvonnasta. Monet jäsenmaat suhtautuvat ajatukseen yhteisistä eurooppalaisista rajavartijoista nihkeästi.

"Me kyllä haluamme hoitaa omat rajamme itse, ja ylpeänä asiana sen hoidamme", pääministeri Juha Sipilä tyrmäsi ajatuksen Brysselissä.

2. Järjestelykeskukset pystyyn

Suurin osa turvapaikanhakijoista rantautuu Eurooppaan joko Italian tai Kreikan kautta. Kreikkaan ja Italiaan perustetaan EU:n järjestelykeskuksia, joissa kaikki tulijat olisi tarkoitus saada seulottua ja rekisteröityä.

Ensimmäinen Frontexin ja turvapaikkavirasto EASO:n tukema keskus aloitti toimintansa pari viikkoa sitten Lampedusalla Italiassa.

Kreikkaan kaavailluista viidestä keskuksesta ensimmäinen avaa ovensa Lesbosin saarella tällä tai ensi viikolla. Kaikki keskukset on tarkoitus saada toimintaan marraskuun loppuun mennessä.

"Ei tämä nyt mitään rakettitiedettä ole pistää näitä järjestelykeskuksia pystyyn", Sipilä kehui Suomen ripeyttä Tornion keskuksen pystyttämisessä.

Ongelmana Kreikan ja Italian keskuksissa on se, että tulijavirrat ovat paljon suurempia. Järjestelmän toimivuudesta ei siis ole takeita.

Jäsenmaat ovat myös olleet haluttomia lähettämään Frontexin ja EASO:n pyytämää lisähenkilöstä järjestelykeskuksiin. Frontex pyysi lokakuun alussa EU-mailta 775 uutta rajavartijaa ja EASO 374 asiantuntijaa auttamaan turvapaikanhakijoiden rekisteröinnissä. Komission mukaan tavoite on vielä kaukana – jäsenmaat olivat keskiviikkoon mennessä luvanneet yhteensä vain noin 130 henkilöä.

3. Siirrot pyörimään

EU-maat ovat sopineet jakavansa keskenään 160 000 Italiaan ja Kreikkaan saapunutta turvapaikanhakijaa. Järjestelyn onnistuminen riippuu vahvasti siitä, miten järjestelykeskukset alkavat pyöriä eli siitä, saadaanko tulijat rekisteröityä ja jäävätkö he odottamaan mahdollisia siirtoja.

Ensimmäinen siirto tapahtui viime perjantaina, kun 19 eritrealaista lähetettiin Italiasta Ruotsiin. Italia on valinnut jo sata seuraavaa siirrettävää turvapaikanhakijaa. Myös ensimmäinen siirto Kreikasta on ilmeisesti tarkoitus tehdä pian.

Suomi, Saksa, Ranska, Espanja ja Portugali ovat luvanneet ottaa vastaan ensimmäiset siirrot. Myös muiden maiden pitäisi ilmoittaa, paljonko ja milloin ne ovat valmiita vastaanottamaan turvapaikanhakijoita.

EU-komissio puskee eteenpäin myös ajatusta pysyvästä järjestelystä turvapaikanhakijoiden siirtelyksi EU:n sisällä. Suomi on aiemmin vastustanut pakollista taakanjakoa, mutta tulijoiden virta on saanut myös Sipilän punnitsemaan vaihtoehtoa.

"Jostakin yhteisestä systeemistä meidän pitää sopia. Mikä se järjestelmä sitten on, niin siitä on Euroopan mailla erilaisia näkemyksiä."

Virve Kähkönen HS
Annamari Sipilä HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat