Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsidemokraatit käynnistävät kampanjan kertoakseen, ettei Ruotsiin kannata tulla

Puolue käynnistää kampanjan, jossa kerrotaan, että Ruotsista ei saa apua

Ulkomaat
 
Linda Kastrup Scanpix
Siirtolaisia jonotti Ruotsin Helsingborgiin vievään junaan Kööpenhaminassa lauantaina.
Siirtolaisia jonotti Ruotsin Helsingborgiin vievään junaan Kööpenhaminassa lauantaina. Kuva: Linda Kastrup Scanpix

Ruotsin maahanmuuttovastainen puolue ruotsidemokraatit aikoo käynnistää mittavan kampanjan, jonka tarkoituksena on kertoa mahdollisille turvapaikanhakijoille jo ulkomailla, ettei Ruotsiin kannata tulla.

Puolue kertoi asiasta torstaina lehdistötilaisuudessa.

Artikkeliin liittyvät

"Kenenkään ei pitäisi edes ajatella tänne tulemista", sanoi Paula Bieler, puolueen integraatiopoliittinen edustaja.

Kyse on hänen mukaansa signaalipolitiikasta. Ruotsiin tuloa harkitseville on Bielerin mukaan selitettävä, että kyse ei ole paremmasta tulevaisuudesta.

"Täällä odottavat teltat, kylmyys, vilu eikä minkäänlaista apua, sillä Ruotsi ei enää selviä."

Esimerkiksi Tanskassa hallitus on käynnistänyt aiemmin vastaavantyyppisen kampanjan.

Kampanjointinsa ruotsidemokraatit aikoo rahoittaa itse. Kyse on puoluesihteeri Richard Jomshofin mukaan "miljoonista kruunuista". Hänen mukaansa puolue panee koneistonsa samalla tavalla käyntiin kuin vaalikampanjan aikana.

Mainoksia aiotaan asettaa sekä kotimaisiin medioihin, että ulkomaille. Ulkomailla mahdollisia maita ovat muun muassa Libanon, Turkki ja Jordania sekä eurooppalaiset maat kuten Saksa ja Tanska, sanoi Bieler.

"Todennäköisesti suunnitelmissa on myös jalkautua Juutinrauman sillan lähistölle ja kohdata ihmisiä ennen kuin he valitsevat tulla tänne", hän sanoi.

Toinen osa puolueen kampanjaa käydään kotimaassa. Ruotsidemokraatit aikoo vaatia Ruotsiin kansanäänestystä maahanmuutosta. Tämän vaatimuksen puolue on esittänyt jo aiemmin.

Puolueen jäseniä kehotetaan kiertämään maata sen sijaan, että he istuisivat valtiopäivillä.

Ruotsidemokraatit ei täsmentänyt sitä, miten kysymys kansanäänestyksessä muotoiltaisiin. Kansainväliset sopimukset velvoittavat Ruotsin tekemään turvapaikkatutkinnan ja antamaan suojaa, mikäli ehdot täyttyvät.

Tällä hetkellä Ruotsiin tulee runsaat 9 000 turvapaikanhakijaa viikossa, ja määrä on kasvanut lähiaikoina. Puoluejohtaja Jimmie Åkesson puhui lehdistötilaisuudessa "yhteiskunnan romahduksesta" ja "hyvinvointijärjestelmän romahduksesta".

Nyt aloitettavien kampanjoiden taustalla on Åkessonin mukaan se, ettei puolue ole kyennyt saavuttamaan tuloksia politiikallaan parlamentaaristen kanavien kautta. Muut puolueet eivät halua neuvotella ruotsidemokraattien kanssa niiden asennemaailman ja ääriliikkeistä polveutuvan taustan kanssa.

"Olemme tehneet sen, minkä kykenemme valtiopäivien kautta, nyt meidän on käännyttävä suoraan kansan puoleen."

Muut puolueet kommentoivat ruotsidemokraattien avausta vähäsanaisesti torstaina.

"En aio kommentoida toisen puolueen mainoskampanjaa. Minulla on paljon tärkeämpiä kysymyksiä hoidettavana, ja meidän kaikkien – myös heidän – on ymmärrettävä, ettei tämä ongelma katoa. Ihmiset pakenevat henkensä kaupalla", sanoi pääministeri Stefan Löfven TT:lle.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat