Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tsaarinaikaista lasimosaiikkia leivotaan Pietarin taideakatemian ikuisessa tulessa kuin pizzaa

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Igor Solntsev pitää huolta Pietarin Taideakatemian tsaarillisen mosaiikkiperinteen jatkumisesta. Solntsev leipoo mosaiikkikakkuja ympäri vuorokauden.
Igor Solntsev pitää huolta Pietarin Taideakatemian tsaarillisen mosaiikkiperinteen jatkumisesta. Solntsev leipoo mosaiikkikakkuja ympäri vuorokauden. Kuva: Nikolai Gontar

Tuli ei sammu koskaan. Tai ainakaan sen ei pitäisi, mikäli se Igor Solntsevista riippuu.

Hän on yksi niistä työntekijöistä, jotka pitävät huolta Pietarin Taideakatemian tsaarillisen mosaiikkiperinteen jatkumisesta.

"Kuin pizzaa tätä leivotaan", Solntsev toteaa ja pölläyttää sangollisen pulveria tulisena hehkuvan uunin kitaan.

Muun muassa hiekasta, soodasta ja väriaineista tehdään seos, joka sulaa uunin 1 200–1 300 celsiusasteessa oranssiksi laavaksi.

Vain pieniä uudistuksia kokeneet varjellut reseptit periytyvät yli 150 vuoden takaa. Silloin tsaari Nikolai I:n aikana venäläiset lasimestarit kävivät opissa Italiassa, palasivat tietoineen Pietariin ja ryhtyivät koristelemaan kaupungin kirkkoja värikkäillä mosaiikeilla.

Solntsev koukkaa pitkävartisella kauhalla sulaa massaa uunista ja keikauttaa sen metallialustalle.

Painavalla metallikaulimella Solntsev rullaa polttavasta lasista litteän, todellakin pizzaa muistuttavan lätyn. Tulinen oranssi väri haalenee ja esiin tulee kiiltävän vihreä pinta.

Leipälapiolla hän työntelee valmiit letut uuniin, jossa lasi eli smaltti saa kovettua noin kuuden tunnin ajan.

Solntsevin kasvoilla juoksevat hikinorot, aivan kuin hänen kymmenillä edeltäjillään aiemmin. Paja on Venäjällä ainut, jossa mosaiikkilasi valmistuu alkuperäiseen tapaan käsityönä. Vain puulämmitteinen uuni on vaihtunut kaasulämmitteiseen vastaavaan.

Työhönsä Solntsev suhtautuu käytännönläheisesti.

"Pahinta tässä työssä ovat suhteet pomoon, kuten missä työssä tahansa", hän nauraa.

"Palkkapäivä taas on päivistä onnellisin."

Työvuorot venyvät pitkiksi. Vuorokauden urakointia seuraa aina kolmen vuorokauden vapaa.

"Pari tuntia saattaa ehtiä nukkua sillä aikaa, kun pitää odottaa mosaiikkilasin sulamista. Vaikkei tietenkään saisi", Solntsev lisää.

Taukohuoneessa soi raukea intialainen musiikki, joka kutsuu sohvalle lepäämään.

Valmiit, kiiltävät mosaiikkilätyt Solntsev asettelee varovasti hyllyille, sammalenvihreät, musteensiniset ja syksyisen vaahteranlehden väriset keltaiset kaikki omiin soppiinsa.

Taideakatemia kertoo pystyvänsä valmistamaan mosaiikkilasista yli 10 000:ta eri sävyä. Yleensä nykyisin tyydytään kuitenkin kapeampaan värimaailmaan.

"Yksittäisiä taiteilijoita kiinnostavat erikoisemmat sävyt ja kokeilut. Osa levyistä on täyttä psykedeliaa", Solntsev kuvaa.

Yhä mahtavampien kirkkojen rakentaminen loppui kertarysäyksellä lokakuun vallankumouksen jälkeen 1917. Mosaiikkitöitä alettiin kuitenkin tehdä uudelleen jo vuonna 1922.

"Tsaarinvallan Venäjällä ehdittiin tehdä niin paljon mosaiikkilasia, minkä lisäksi kysyntä väheni. 1960-luvulle asti pärjättiin vanhoilla varastoilla", Solntsev kertoo.

Myös 1990-luku oli mosaiikkipajalle vaikeaa aikaa. Se suljettiin, koska neuvostojärjestelmän raunioita siivoavalla ja vararikossa kömpivällä valtiolla ei ollut rahkeita ajatella lasitaideperinteitä. 2000-luvulla Pietari on kokenut kirkkojen ja infrastruktuurin rakentamisen renessanssin. Samalla vauhdittui mosaiikkilevyjen tuotantotahti. Taideakatemialle kaupallisen toiminnan pyörittäminen oli liian hankalaa, ja nykyisin mosaiikkilasin myynnistä vastaa yksityinen yritys.

Yksi suurimmista ostajista on koko 2010-luvun ajan ollut Pietarin metro. Lähes kaikki sen uudet asemat koristellaan laajoin mosaiikein. Esimerkiksi 60 metrin syvyydessä Meždunarodnaja-metroasemalla sinisävyiseen mosaiikkiseinään on kuvattu maapalloa kantava Atlas. Toisessa aseman mosaiikissa kuvataan maailmankaikkeuden synty.

Solntsev ei ole vielä ehtinyt ihailemaan Meždunarodnajalle valmistamansa mosaiikkilasin kiiltoa. Hänen oppi-isänsä on mosaiikkitaiteilija Vladimir Frolov (1874–1942), jonka paras työ on Solntsevin mielestä Majakovskin metroaseman 35 mosaiikkia Moskovassa. Niissä liitelevät lentokoneet ja laskuvarjohyppääjät.

"Se on todellista neuvostotaidetta."

Anneli Ahonen
Pietari

Nikolai Gontar
Pietarin Meždunarodnaja-metroaseman mosaiikkiseinällä komeilee maapalloa kantava Atlas.
Pietarin Meždunarodnaja-metroaseman mosaiikkiseinällä komeilee maapalloa kantava Atlas.
Nikolai Gontar
Lasipajan mosaiikista syntyi kuva Leninistä taidekurssilla.
Lasipajan mosaiikista syntyi kuva Leninistä taidekurssilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat