Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU pohtii Turkki-avun arvoa ja hintaa

Turkin vaatimukset pakolaiskriisin hoidosta ovat suuret

Ulkomaat
 
Yves Herman Reuters
Pääministerit Mark Rutte (vas.) Hollannista, Taavi Rõivas Virosta, David Cameron Britanniasta ja Juha Sipilä keskustelivat Brysselissä torstaina.
Pääministerit Mark Rutte (vas.) Hollannista, Taavi Rõivas Virosta, David Cameron Britanniasta ja Juha Sipilä keskustelivat Brysselissä torstaina. Kuva: Yves Herman Reuters

Pakolaiskriisi on lähentänyt EU:ta ja Turkkia – mutta tässä ystävyyssuhteessa tärkeintä on se, mitä osapuolet voivat toisistaan hyötyä.

EU-maiden johtajat pohtivat torstaina Brysselissä, missä määrin Turkin avuntarjoukseen voi luottaa, ja paljonko avusta voi maksaa. Yhteistyö presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa tuntui äkkiä houkuttelevalta, ja närkästys Turkin ihmisoikeusrikkomuksista painui taka-alalle.

Turkki tarjoaa EU:lle apuaan pakolaiskriisin hoidossa esimerkiksi rajavalvontaa tiukentamalla ja pakolaisten työmahdollisuuksien parantamisella.

Vastalahjaksi Turkki haluaa viisumivapauden jo 2016, jopa kolme miljardia euroa muun muassa pakolaisleirien hoitoon sekä vauhtia EU-jäsenyysneuvotteluihin. Turkki haluaa myös listauksen turvallisena maana.

Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtaja Donald Tusk suhtautui kuitenkin torstaina epäillen siihen, pitääkö Turkki lupauksensa. Hänen mielestään tarvittaisiin jonkinlaiset vakuudet siitä, että Turkin tarjous konkretisoituu täysimääräisesti.

"Emme tiedä, miten ratkaisu toimisi käytännössä", Tusk sanoi ennen EU-kokouksen alkua.

Jäsenmaat ovat jakaantuneet siinä, kuinka paljon Turkkiin voi luottaa. Etenkin Kypros ja Kreikka ovat kielteisellä kannalla.

Ranska, Hollanti ja Saksa suhtauvat perinteisesti epäilevästi Turkin EU-näkymiin. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan Turkilla on silti tärkeä rooli pakolaiskriisin hoidossa.

EU-komission kaupaunhieronta Turkin kanssa vaatii jäsenmaiden hyväksynnän.

Virve Kähkönen HS
Annamari Sipilä HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat