Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohti viiden asteen lämpenemistä – Miten Pariisin ilmastokokous vaikuttaa tavalliseen ihmiseen?

Ulkomaat
 

Marraskuun lopussa yli 190 maan edustajat kokoontuvat Pariisiin päättämään kaikkia maita sitovasta ilmastosopimuksesta. Ilmastoneuvotteluissa on kuljettu pitkä tie, eikä sitovaa sopimusta ole saatu aikaan Kioton ilmastosopimuksen jälkeen. HS kokosi tärkeimmät kysymykset kokouksen alla.

Miksi Pariisin kokousta tarvitaan? Suurin osa maailman tutkijoista on sitä mieltä, että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttama. Laaja yhteisymmärrys vallitsee myös siitä, että näillä päästömäärillä maapallo on matkaamassa kohti vaarallista lämpötilan nousua, joka voi olla jopa viisi astetta.

Lämpötilan nousun vaikutukset vaihtelevat eri puolilla maailmaa. Merenpinnan nousu saattaa tehdä joitain alueita elinkelvottomiksi. Napa-alueilla ja pohjoisella pallonpuoliskolla lämpötila nousee suhteessa enemmän.

Vaikka ilmastonmuutoksella on myönteisiä vaikutuksia esimerkiksi pohjoisten alueiden maanviljelyyn, muutoksen tahti ja yleisvaikutukset ovat kielteisiä.

Miten Pariisin päätökset vaikuttavat tavalliseen ihmiseen? Ilmastoneuvottelijoiden käsissä on nyt 20-sivuinen neuvotteluteksti, jota hiotaan seuraavaksi ensi viikolla Saksan Bonnissa.

Uudessa sopimuksessa tärkeimpiä ovat tulevaisuuden toimet: Millä aikavälillä maat lupaavat uusia päästövähennyksiä? Miten niiden noudattamista valvotaan? Miten maiden toimien kunnianhimoa lisätään?

Maiden omilla päästölupauksilla on suuri vaikutus tavallisten ihmisten elämään. Päästöjen vähentäminen vaikuttaa yritysten toimintaan, lainsäädäntöön, asumiseen ja liikkumiseen. Ilmastoneuvottelut ovat vaikuttaneet esimerkiksi siihen, että EU:ssa lisätään autojen biopolttoaineiden käyttöä.

Mikä voi estää Pariisin sovun? YK-neuvotteluissa päätöksen pitää olla yksimielinen yli 190 maan kesken. Aiemmissa kokouksissa jokin maa on saattanut estää sovun syntymisen viime hetkellä.

Pariisissa tätä on yritetty estää ennakkovalmisteluilla: sopimusteksti on annettu käsittelyyn hyvissä ajoin, ja sen muoto on erilainen kuin aiemmin. Vielä Kööpenhaminassa kunnianhimoinen tavoite oli löytää yhteinen päästötavoite, joka jaetaan maailman maiden kesken. Pariisiin tultaessa on ymmärretty, että sopimus luo perustan muttei voi sanella maiden tekemisiä.

Edistystä on, että maailman maat ovat yhtä mieltä lämpenemisen rajaamisesta kahteen asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan. Kehitysmaat ja teollisuusmaat ovat kuitenkin erimielisiä keinoista. Kehitysmaiden mielestä teollisuusmaiden pitäisi ottaa enemmän vastuuta myös historiallisista syistä. Teollisuusmaat ovat saastuttaneet maapalloa pidempään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat