Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väite: USA kaunistelee uhrilukuja

Ulkomaat
 

Yhdysvaltain hallinto kaunistelee lennokki-iskuissa kuolleiden siviilien lukumäärää Afganistanissa, Jemenissä ja Somaliassa väittämällä, että iskuissa kuolleet tuntemattomat ihmiset kuuluisivat taistelijoihin, sanoo verkkojulkaisu The Intercept raportissaan.

"Salaisista dokumenteista käy ilmi, että Washingtonin 14 vuotta jatkunut täsmäiskujen kampanja on johtanut epäluotettavaan tiedustelutietoon, lukemattomiin siviiliuhreihin ja siihen, ettei terroristeiksi epäillyiltä saada tärkeitä tietoja, koska heidät surmataan mieluummin kuin otetaan kiinni", kirjoittaa päätoimittaja Jeremy Scahill.

"Ne osoittavat myös Afganistanin sodan tuloksettomuuden. Yhdysvallat on pannut valtavasti voimavaroja paikallisten kapinallisten tappamiseen, mikä kärjistää juuri niitä uhkia, joita Yhdysvallat pyrkii torjumaan."

Tällä Scahill tarkoittaa sitä, että siviileihin kohdistuneet iskut saavat paikalliset kääntymään Yhdysvaltoja vastaan.

The Intercept on verkkolehti, jonka tekijät ovat aiemmin julkaisseet CIA:n entisen työntekijän Edward Snowdenin tietoihin perustuvia paljastuksia kansallisen turvallisuuspalvelu NSA:n salakuuntelusta. The Interceptin päätoimittajiin kuuluvat Scahillin lisäksi juristi ja toimittaja Glenn Greenwald sekä dokumenttiohjaaja Laura Poitras.

Jo aiemmin julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Yhdysvaltain lennokki-iskuissa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa on kuollut tuhansia ihmisiä. The New York Times -lehti kirjoitti viime keväänä, että New America Foundation-, the Bureau of Investigative Journalism- ja The Long War Journal -järjestöjen arvioiden mukaan 522 iskussa olisi kuollut yhteensä 3 852 ihmistä, joista 476 on ollut siviilejä. Tarkkoja lukuja on kuitenkin mahdotonta arvioida.

Obaman hallinto on pitänyt lennokki-iskuja tärkeänä keinona terrorisminvastaisessa taistelussa etenkin sen jälkeen kun Yhdysvallat veti joukkonsa pois Irakista vuonna 2011. Presidentti Obama on halunnut pitää amerikkalaisjoukot poissa Lähi-idän kaaoksesta mutta samalla varmistaa, etteivät terroristijärjestöt pystyisi suunnittelemaan uusia iskuja länttä vastaan.

Torstaina Obama ilmoitti, että Yhdysvallat pitää vajaat 10 000 sotilasta Afganistanissa ainakin ensi vuoden. Syynä on se, että amerikkalaisten vetäydyttyä äärijärjestöjen valta Afganistanissa on kasvanut.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat