Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin hävittäjä pudotti lennokin

USA uskoo lennokin olevan venäläinen. Tutkijasta vaihtoehtoja on monia.

Ulkomaat
 
Amatöörivideolla näkyy maastoon pudonnut palava lennokki
Amatöörivideolla näkyy maastoon pudonnut palava lennokki
Lennokin putoamispaikalta kuvatulla amatöörivideolla näkyy pudonneen lennokin sytyttämä maastopalo, irronneita osia sekä itse lennokki. Uutistoimisto Reutersin saaman videon on kuvannut paikalle sattunut alueen asukas Halil Dogan. Kuva: Reuters, editointi: Jukka Hiiro

Turkin asevoimat ilmoitti perjantaina ampuneensa alas tunnistamattoman lennokin, kertoi uutistoimisto Reuters.

Ilmoituksen yhteydessä ei mainittu, minkä maan lennokista oli kyse.

Artikkeliin liittyvät

Hävittäjät pudottivat lennokin noin kolmen kilometrin päässä Syyrian rajasta Turkin puolella. Viranomaislähde kertoi Reutersille, että Yhdysvallat epäili sitä venäläiseksi.

Venäjän puolustusministeriö tiedotti, että kaikki Venäjän ilmavoimien Syyriassa olevat sotilaskoneet ovat palanneet turvallisesti tukikohtiinsa ja kaikki miehittämättömät ilma-alukset toimivat normaalisti.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen ei pitänyt ennen lennokin kuvan julkaisua lainkaan varmana, että lennokki oli venäläinen.

"Venäjää voi toki pitää todennäköisimpänä vaihtoehtona, mutta on useita maita, jotka voisivat operoida samalla seudulla. Venäjän jälkeen ensimmäisenä mieleen tulevat Yhdysvallat itse ja mahdollisesti Israel, joka voisi esimerkiksi kerätä tietoa libanonilaisen Hizbollah-järjestön toimista Pohjois-Syyriassa. Nämä ovat toki täyttä arvailua."

Syyriassa toimivat Venäjän sotakoneet ovat loukanneet Turkin ilmatilaa kahdesti tässä kuussa. Yhdysvallat, Turkki ja sotilasliitto Nato ovat tuominneet ilmatilaloukkaukset.

Nato piti viime viikon maanantaina hätäkokouksen välikohtausten takia. Turkki on Naton jäsen.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi aiemmin Venäjän ilmatilaloukkausten aiheuttaneen todella vaarallisen tilanteen, koska ne voivat johtaa konfliktin kärjistymiseen.

Venäjä ja Turkki ovat Syyrian sodassa eri puolilla. Turkki haluaisi syrjäyttää Syyrian presidentin Bashar al-Assadin, jonka katsotaan olevan vastuussa kymmenientuhansien siviilien surmista. Venäjä taas tukee al-Assadia ja aloitti syyskuun lopussa pommitukset Syyriassa.

Syyrian armeija taistelee kapinallisia vastaan samanaikaisesti monella eri rintamalla. Perjantaina Aleppon laitamilla se aloitti hyökkäyksen iranilaisten ja libanonilaisen Hizbollah-järjestön taistelijoiden tukemana, kertoivat uutistoimistot. AFP:n mukaan hyökkäystä tukivat myös Venäjän ilmavoimat.

Syyrialainen sotilaslähde kertoi Reutersille, että iranilaisilla on taisteluissa suurempi osuus kuin kertaakaan aiemmin, joskin joukon rungon muodostavat Syyrian armeijan sotilaat.

Aleppon hallinta on ollut Syyrian armeijan ja kapinallisten kesken jakautunut vuodesta 2012.

Reuters
Kuvakaappaus videolta, jossa tiettävästi näkyy Turkissa lähellä Syyrian rajaa alas ammuttu lennokki. Kuvan välittänyt uutistoimisto Reuters kertoo, ettei se ole pystynyt vahvistamaan kuvan aitoutta.
Kuvakaappaus videolta, jossa tiettävästi näkyy Turkissa lähellä Syyrian rajaa alas ammuttu lennokki. Kuvan välittänyt uutistoimisto Reuters kertoo, ettei se ole pystynyt vahvistamaan kuvan aitoutta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat