Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Nyt on rohkeiden politiikkojen aika"

Euroopan unioni elää kriisistä kriisiin, kertoo saksalainen politiikan tutkija

Ulkomaat
 
Tiina Rajamäki HS
Gesine Schwan on saksalainen politiikan tutkimuksen professori ja entinen presidenttiehdokas.
Gesine Schwan on saksalainen politiikan tutkimuksen professori ja entinen presidenttiehdokas. Kuva: Tiina Rajamäki HS

Euroopan unioni elää kriisistä kriisiin.

Kriisien ketju johtuu siitä, että ongelmien syyt ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa, sanoo Gesine Schwan. Kaksi kertaa 2000-luvulla Saksan liittopresidenttiehdokkaana ollut Schwan pitää EU:n ongelmien päättäväisessä purkamisessa Saksaa avainpelurina ja sen vastuuta valtavana. Toistaiseksi Saksa on hukannut monet mahdollisuutensa.

Gesine Schwan on sekä politiikan tutkija että sosiaalidemokraattisen puolueen jäsen.

"Euroopan unionilla on lyhyen ja pitkän aikavälin ongelmia. Pitkän aikavälin ongelma on, että unionin ja sen jäsenvaltioiden taloudenpito ovat vahingoittaneet EU:n poliittista kulttuuria ja itseymmärrystä", hän sanoo.

Hänen mielestään unionin olisi kuitenkin mahdollista alkaa purkaa vuosien mittaan punottua vyyhtiä lyhyessäkin ajassa tehdyillä päätöksillä.

"Suuri joukko EU-kansalaisia ei koe unionin tekevän ylipäätään ratkaisuja, ja toiseksi he eivät koe EU:n tekevän solidaarisia ratkaisuja. Monelle EU:n jäsenmaalle tuomat haitat painavat jo vaakakupissa enemmän kuin sen edut", hän sanoo.

Gesine Schwan pitää Kreikan kriisin hoitoa Euroopan unionin yhtenäisyyden kannalta suurena epäonnistumisena. Eteenpäin päästäisiin Schwanin mukaan vain, jos Saksa pystyy olemaan talouspolitiikassaan solidaarinen ja myöntämään, että Euroopan talous ei voi perustua kovaa talouskuria ajavaan politiikkaan.

"Saksan täytyy tunnustaa, että sen oma talouskasvu, vakaus ja valuutta riippuvat siitä, että se on muiden EU-maiden kanssa solidaarinen. Jos Saksa ei anna tällaista viestiä, tulee EU:n tilanteesta kovin vaikea."

Schwanin mielestä Angela Merkelin politiikasta puuttuu läpinäkyvyys.

"Hän on taitava siinä, että suuret poliittiset asiat tehdään pienin äänin. Äänestäjät ovat aina luottaneet Merkelin persoonaan, mutta poliittista strategiaa hänellä ei ole ollut."

Schwan kaipaa poliitikoilta uudenlaista rohkeutta.

"Tarvitaan poliitikkoja, jotka tekevät linjanvetoja usealla politiikan alalla. Tarvitaan poliitikkoja, joilla on riittävästi mielikuvitusta, että he pystyvät näkemään asioiden väliset riippuvuussuhteet."

Schwanin mielestä Euroopan maiden poliitikkojen on myös huomattava kasvavat kriittiset ihmisjoukot, kuten ulkomaalaisvastaisen Pegida-liikkeen kannattajat, joita ei voisi eurooppalainen solidaarisuus vähempää kiinnostaa.

"Se ei silti tarkoita heidän kintereillään juoksemista. Näidenkin ihmisten turvallinen yhteiskunta on rakennettavissa vain solidaarisella toiminnalla muiden maiden kanssa."

Tiina Rajamäki HS
Frankfurt

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat