Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori Palestiina ja perunankuorimaveisten kansannousu

Ulkomaat
 
Ibraheem Abu Mustafa Reuters
Mielenosoittaja heitti takaisin Israelin joukkojen kyynelkaasukranaatin torstaina lähellä Israelin ja Gazan rajaa.
Mielenosoittaja heitti takaisin Israelin joukkojen kyynelkaasukranaatin torstaina lähellä Israelin ja Gazan rajaa. Kuva: Ibraheem Abu Mustafa Reuters

Irvokas kaava on toistunut päivästä toiseen:

Palestiinalainen nuori yrittää puukottaa israelilaisia julkisella paikalla. Epäillyt tekijät ovat useimmiten nuoria miehiä tai teinejä. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan he toimivat omillaan ja suunnittelematta.

Aseina on käytetty pieniä veitsiä, ruuvimeisseleitä ja jopa perunankuorimaveitsiä, kuvailee sanomalehti The New York Times.

Nuoret tietävät kävelevänsä lähes varmaan kuolemaan. Israelilaiset turvallisuusjoukot taltuttavat hyökkäyksen kovin ottein, usein ampumalla. Kovia otteita tarvitaan Israelin mukaan kansalaisten puolustamiseksi väkivallalta.

Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoi torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan "saaneensa tietoja ylimitoitetusta voimankäytöstä". Palestiinalaiset ovat väittäneet Israelin ampuvan lapsia ja nuoria jopa syyttä. Konfliktissa on kaksi täysin toisistaan poikkeavaa todellisuutta.

"He syyttävät nuoria miehiä ja lapsia puukotuksista, vaikka monissa tapauksissa nämä eivät ole edes aikoneet tehdä mitään. Syyllisyyteen riittää se, että on palestiinalainen. He ampuvat suoraan ja kyselemättä", sanoo palestiinalainen järjestöaktiivi Basma HS:lle.

Basma asuu levottomuuksien sydämessä Itä-Jerusalemissa Beit Haninin kaupunginosassa. Hän ei halua esiintyä koko nimellään, koska pelkää seurauksia.

Väkivaltaisuudet ja protestit ovat kiihtyneet koko lokakuun ajan. Mielenosoitukset ovat levinneet eri puolille Länsirantaa ja Gazaa, jopa Israelin arabien kaupunkeihin.

Kansainvälisessä lehdistössä pohditaan jo, onko kyse palestiinalaisten kolmannesta laajamittaisesta kansannoususta eli intifadasta. Basman mukaan tilanne on selvästi tavallista pahempi.

"Jos tämä ei ole kansannousu, mikä sitten on", Basma kuvailee mielialoja Jerusalemissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan iskuissa on kuollut seitsemän israelilaista. Palestiinalaisia on puolestaan kuollut 32. Heistä kymmenen on Israelin poliisin mukaan ammuttu epäiltynä veitsi-iskusta.

Lisäksi Israelin turvallisuusjoukot ovat ampuneet palestiinalaisia muun muassa mielenosoitusten yhteydessä.

Toisin kuin edellisissä varsinaisissa kansannousuissa, nyt käynnissä olevan liikehdinnän takana eivät ole palestiinalaisjärjestöt. Sosiaalisessa mediassa leviävät kuvat ja videot näyttävät inspiroivan ja lietsovan iskuja.

Tosin Gazassa valtaa pitävä äärijärjestö Hamas kehotti palestiinalaisia ilmaisemaan raivoaan Israelia kohtaan perjantaina.

Sosiaalisessa mediassa näkee, miten eri todellisuuksissa palestiinalaiset ja israelilaiset leviävät. Tällä viikolla palestiinalaiset ovat kauhistelleet videota, jossa 13-vuotias palestiinalaispoika makaa kadulla jalat vääntyneenä ja verta vuotavana.

Israelin mukaan poika hyökkäsi 15-vuotiaan serkkunsa kanssa 13-vuotiaan israelilaispojan kimppuun Jerusalemissa. Pojan perheenjäsenet ovat sanoneet, etteivät he usko syytöstä.

Monet palestiinalaiset ovat tulkinneet videon siten, että israelilaiset joukot ovat jättäneet pojan tahallaan kadulle kuolemaan. Jopa palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ehti tuomita pojan "kylmäverisen teloituksen".

Israel julkaisi torstaina kuvia pojasta sairaalassa todistaakseen hänen olevan elossa. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu syytti Abbasia valehtelusta, minkä jälkeen palestiinalaisjohto ilmoitti saaneensa vääriä tietoja pojan kohtalosta.

Basman mukaan väkivaltaisuudet ovat pahentuneet, sillä palestiinalaisten turhautuminen pitkään jatkuneeseen miehitykseen on kiehunut yli.

Palestiinalaisten ja israelilaisten rauhanneuvottelut ovat jäissä, eikä jatkoa ole näköpiirissä. Palestiinalaisia huolestuttaa Israelin jatkuva siirtokuntarakentaminen palestiinalaisten mailla.

Miehitys tekee arjesta vaikeaa.

"Ihmiset ovat vihaisia, koska heidän perusoikeutensa kielletään. Nuorilla ei ole töitä, koulutusjärjestelmä on heikko, ja nuorilla on jatkuvasti ongelmia viranomaisten kanssa", Basma kuvailee.

"Vielä viime kuussa tunsimme olomme niin toivottomaksi, masentuneeksi ja voimattomaksi. Tämä kansannousu on antanut ihmisille toivoa."

Hänen mukaansa liikehdinnässä on havaittavissa turhautumista myös palestiinalaisten omaan johtoon. Monet Basman tuttavapiirissä ovat pitäneet Abbasin reaktioita mielenosoituksiin liian laimeina.

"Ihmiset ovat vihaisia, koska johtajiemme pitäisi suojella meidän lapsiamme. Heillä pitäisi olla edes jonkinlainen suunnitelma. Mutta on vain hiljaisuutta."

Levottomuudet alkoivat juuri Jerusalemista. Palestiinalaiset ovat pelänneet, että Israel haluaa muuttaa Temppelivuoren rukoilusääntöjä.

Basman mukaan kiista ei kuitenkaan ole pohjimmiltaan uskonnollinen vaan poliittinen. Hän kuvaa miehitetyssä Itä-Jerusalemissa elävien palestiinalaisten arkea tukalaksi: heillä on asumisluvat kaupunkiin, mutta he elävät jatkuvassa pelossa oman asumislupansa menettämisestä.

"Ihmisillä on jatkuvasti ongelmia viranomaisten kanssa, koska Israel haluaa savustaa palestiinalaiset ulos Jerusalemista", Basma sanoo.

"Meidän pitää koko ajan todistaa viranomaisille, että meillä on oikeus asua täällä hoitaessamme asioita. On absurdia, että tänne voi tulla ihmisiä Venäjältä ja Etiopiasta ja he saavat täydet oikeudet nopeasti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat