Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt on ääri-ilmiöiden säävuosi – johtuvatko poikkeukselliset helteet ja tulvat ihmisestä?

HS kokosi Pariisin ilmastokokouksen alla esimerkkejä kuluneen vuoden äärimmäisistä sääilmiöistä

Ulkomaat
 
Jitendra Prakash Reuters
Intian Allahabadissa lämpötila kohosi kesäkuun alussa 47 asteeseen. Yli neljänkymmenen asteen helteet ovat tavanomaisia Intiassa kesällä, mutta tänä vuonna helteitä pahensivat Pakistanin suunnalta puhaltaneet kuumat tuulet.
Intian Allahabadissa lämpötila kohosi kesäkuun alussa 47 asteeseen. Yli neljänkymmenen asteen helteet ovat tavanomaisia Intiassa kesällä, mutta tänä vuonna helteitä pahensivat Pakistanin suunnalta puhaltaneet kuumat tuulet. Kuva: Jitendra Prakash Reuters

Parin viikon päästä maailman johtajat kokoontuvat Pariisiin kansainväliseen ilmastokokoukseen. Tarkoituksena on solmia uusi maailmanlaajuinen ilmastosopimus, jolla pyritään vähentämään päästöjä ja siten torjumaan ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta.

Vuoden 2015 aikana monet ennätykset ovat jälleen rikkoutuneet säähavainnoissa. HS valitsi kolme poikkeuksellisista säästä kertovaa uutista ja pohtii, liittyvätkö ne jollain tavalla ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen.

Tästä on kyse

 Pariisin ilmastokokous alkaa 30. marraskuuta ja päättyy 11. joulukuuta.

 Kokouksen tavoitteena on uusi, kaikkia maita sitova kansainvälinen ilmastosopimus.

 Sopimuksen tavoitteena on pyrkiä ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen.

1) Lähi-idän ennätysmäisen kuuma kesä

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation NOAA:n mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että vuosi 2015 on mittaushistorian kuumin vuosi planeetallamme. Edellisen kerran lämpöennätys rikkoutui vuonna 2014.

Viime kesänä erityisen kuumaa oli Keski-Aasiassa ja Lähi-idässä. Helleaalto käynnistyi alkukesästä Intiassa ja Pakistanissa, joissa kuoli tuhansia ihmistä elohopean kohottua lähellä 50:tä celsiusastetta.

Kuumuus levisi myös Iraniin ja Irakiin. Molemmissa maissa oli heinä–elokuussa ennenkokemattoman pitkä ja kuuma hellejakso. Vielä syyskuussa lämpötila kohosi Irakin eteläosissa 48 asteeseen, mutta epätavallisen suuren ilmankosteuden vuoksi kuumuus tuntui iholla jopa 71 asteelta, kertoi verkkosivusto Weather.com.

Maailmanpankin raportti vuodelta 2014 varoitti, että ilmaston lämpeneminen aiheuttaa entistä pahempia kuumuus- ja kuivuusjaksoja erityisesti Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Raportti povasi alueelle kuivuudesta johtuvia katovuosia ja vesipulaa.

"Pakolaisongelma todennäköisesti pahenee kuivumisen ja lämpötilojen nousun myötä", sanoo pääjohtaja Petteri Taalas Ilmatieteen laitoksesta.

"Maatalous menestyy näillä alueilla entistä huonommin, ja elinolot muuttuvat tukalammiksi."

Taalaksen mukaan viime kesän kuumuusaalto selittyy sinänsä luonnollisella paikalleen jämähtäneellä korkeapaineella.

"Niitä esiintyy luontaisesti, mutta yhdessä ilmastonmuutokseen liittyvän lisälämpenemisen kanssa seurauksena on ennätyslämpötiloja. Näitä tulee olemaan jatkossakin."

Lähi-idän kuumuusaallon yhteyttä tämän kesän pakolaiskriisiin ei ole voitu osoittaa. Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksella on kuitenkin saattanut olla kytkös esimerkiksi Syyrian sisällissodan syttymiseen.

Viime keväänä julkaistun yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan Syyria kärsi vuosina 2006–2010 ennätyskuivuudesta. Tämä johti Syyrian maaseudulla katovuosiin, ja 1,5 miljoonaa ihmistä muutti maaseudulta kaupunkeihin. Hallituksen kykenemättömyys vastata kriisiin lisäsi levottomuutta ja tyytymättömyyttä.

"Emme väitä, että kuivuus tai jopa ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos oli kansannousun takana", sanoi Colin Kelley Kalifornian yliopistosta brittilehti The Guardianille. "Väitämme vain, että pitkään jatkuva vähäsateisuus ja kohonnut lämpötila alueella olivat osatekijöitä, sillä ne pahensivat kuivuutta."

Randall Hill Reuters
Joffrey Cokely palasi tulvan ympäröimään kotiinsa hakemaan arvotavaroitaan Georgetownissa Yhdysvaltain Etelä-Carolinassa lokakuun alussa. Itärannikolle iskivät tuolloin ennätysmäisen kovat rankkasateet.
Joffrey Cokely palasi tulvan ympäröimään kotiinsa hakemaan arvotavaroitaan Georgetownissa Yhdysvaltain Etelä-Carolinassa lokakuun alussa. Itärannikolle iskivät tuolloin ennätysmäisen kovat rankkasateet.

2) Etelä-Carolinan tulvat esimerkkinä "steroidisäästä"

Yksittäisten sääilmiöiden liittäminen ilmastonmuutokseen on aina riskipeliä. Jotkut ilmastotutkijat näkivät silti Yhdysvaltain Etelä-Carolinaan lokakuun alussa iskeytyneissä historiallisen voimakkaissa rankkasateissa merkkejä ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Rankkasateet ja tulvat Yhdysvaltain itärannikolla tappoivat kaksitoista ihmistä. Ilmastonmuutosta tutkivan laitoksen johtaja Michael Mann Pennsylvanian yliopistosta kutsui Etelä-Carolinan rankkasateita "steroidisääksi". Ilmastonmuutos ikään kuin lisäsi kierroksia sääilmiölle, joka on luontaisesti raju.

Hänen mukaansa rankkasade liittyi Atlantilla voimistuneeseen Joaquin-hurrikaaniin, joka keräsi voimaa ennätysmäisen lämpimästä merenpinnasta. Ennätyksellinen ilmankosteus muuttui rankkasateeksi, joka iski Carolinaan.

"Tässä tapauksessa näimme 'kerran vuosituhannessa' -tulvan Etelä-Carolinan rannikolla. Se oli seurausta äärimmäisen kosteasta ilmasta, jota virtasi hurrikaani Joaquinista", Mann sanoi uutissivusto Mashablen mukaan.

Ilmatieteen laitoksen Taalas pitää Mannin esittämää analyysiä osuvana.

"Alemman ilmakehän kosteus on lisääntynyt ilmastonmuutoksen myötä. Lämpimät merivedet ja haihdunnan lisääntyminen lisäävät ilmakehän kosteutta, mikä on polttoainetta trooppisille myrskyille. Se johtaa äärimmäisiin sadeilmiöihin, kuten rankkasateisiin."

Taalaksen mukaan erityisesti rannikkoseudut ovat alttiita ilmastonmuutoksen tuomille äärimmäisille sääilmiöille.

"Ihmiset ovat muuttaneet asumaan kaupunkeihin rannikkoseuduille. Äärimmäisten sääilmiöiden tuottamat taloustappiot ovat lisääntyneet, minkä vuoksi esimerkiksi vakuutussektori on erittäin kiinnostunut ilmastonmuutoksen torjumisesta."

3) Historiallisen paha El Niño -ilmiö uhkaa miljoonia ihmisiä

Kansainvälinen avustusjärjestö Oxfam varoitti lokakuun alussa, että sääilmiö El Niño voi aiheuttaa tänä vuonna nälänhätää, joka uhkaa maailmanlaajuisesti jopa kymmentä miljoonaa ihmistä.

Oxfamin mukaan esimerkiksi Etiopia kärsii El Niño -ilmiön vuoksi kuivuudesta, minkä seurauksena 4,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua.

El Niño on kausittain toistuva sääilmiö: siinä Itä-Tyynenmeren alueen vedet lämpenevät, mikä taas vaikuttaa sääilmiöihin eri puolilla planeettaa. Tyypillisesti Etelä-Amerikka kärsii rankkasateista, kun taas Australia, Kaakkois-Aasia ja Afrikan eteläosa kärsivät kuivuudesta.

Ilmatieteen laitoksen Taalaksen mukaan edellinen erittäin voimakas El Niño koettiin 1997. Kuluvasta vuodesta näyttäisi tulevan samankaltainen.

"Tämä näkyy eteläisellä pallonpuoliskolla maataloustuotannon häiriöinä, ja sillä on vaikutusta myös kalakantoihin", Taalas arvioi.

"Odotettavissa on vaikutuksia myös Suomen maatalouteen, sillä ruoan hinnat saattavat nousta ja suomalaisesta ruoasta saatetaan saada parempaa hintaa."

Taalaksen mukaan El Niño on luontainen planeetallamme toistuva sääilmiö eikä ole näyttöä siitä, että ilmastonmuutos vaikuttaisi siihen.

Nature-lehdessä viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa esitettiin kuitenkin, että El Niño saattaa toistua tulevaisuudessa yhä useammin ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Philimon Bulawayo reuters
Zimbabwelainen nainen haki kuukauden ruoka-annoksensa jakelukeskuksesta Chiredzissä lokakuun alussa. El Niño -ilmiö pahentaa tänä vuonna Afrikan eteläosan kuivuutta, minkä vuoksi miljoonat ihmiset saattavat kärsiä nälänhädästä.
Zimbabwelainen nainen haki kuukauden ruoka-annoksensa jakelukeskuksesta Chiredzissä lokakuun alussa. El Niño -ilmiö pahentaa tänä vuonna Afrikan eteläosan kuivuutta, minkä vuoksi miljoonat ihmiset saattavat kärsiä nälänhädästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat