Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi haluaa sopimuksen irakilaisten palauttamiseksi – Ruotsin kokemuksen mukaan se on hyödytön

Hallitus haluaa solmia Irakin kanssa palautussopimuksen. Ruotsissa vastaavalla sopimuksella ei ole ollut moneen vuoteen juuri mitään vaikutusta.

Ulkomaat
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja
Magnus Laupa
Ahmed Kamel tuli elokuussa Tukholmaan lastensa Alin (vas.), Farahin, ja Moomenin, kanssa.
Ahmed Kamel tuli elokuussa Tukholmaan lastensa Alin (vas.), Farahin, ja Moomenin, kanssa. Kuva: Magnus Laupa

"Miksi Ruotsi voi palauttaa turvapaikanhakijat Irakiin mutta Suomi ei?"

"Kuka mokasi? Suomella ei vieläkään palautussopimus Irakin kanssa"

Muun muassa tällaisia otsikoita on syntynyt viime viikkoina niin sanotusta palautussopimuksesta, jollaisen Suomi koettaa saada aikaan Irakin kanssa.

Useilla muilla Euroopan mailla – muun muassa Ruotsilla – on ollut vastaava palautussopimus Irakin kanssa jo pitkään. Nyt kun irakilaiset turvapaikanhakijat tulevat suurin joukoin Suomeen, jotkut ovat kysyneet, miksei Suomella ole sellaista.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) ja sisäministeri Petteri Orpo (kok) ovat esitelleet sopimusta yhtenä keinona saada poistettua maasta ne, joilla ei ole edellytyksiä jäädä. Soini on jo keskustellut asiasta irakilaisen kollegansa kanssa.

Tästä kaikesta on saattanut syntyä harhaanjohtava kuva, että sopimus voisi vaikuttaa jotenkin merkittävästi tai johtaa suuren joukon palauttamiseen Suomesta.

Näin ei luultavasti ole – ainakaan jos kysytään kokemuksia Ruotsista.

Palautussopimus säätelee käytännössä sitä, kuinka kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut turvapaikanhakija voidaan palauttaa lähtömaahansa.

Sopimuksessa maat pääsevät yhteisymmärrykseen siitä, että lähtömaa ottaa vastaan myös ne tulijat, jotka palautetaan vapaaehtoisuuden sijasta pakolla.

Ruotsissa tällainen sopimus solmittiin helmikuussa 2008. Se lakkasi toimimasta pari vuotta sitten, kun Irak ei enää hyväksynyt takaisin ihmisiä, jotka Ruotsi halusi palauttaa pakolla, sanoo Ruotsin maahanmuuttoviraston palautuksiin keskittynyt asiantuntija Kristina Rännar.

"Monilla Euroopan mailla on tämä sopimus. Mikään niistä ei toimi, joten en ihan tiedä, mitä järkeä Suomella olisi nyt neuvotella palautussopimus Irakin kanssa", hän sanoo.

"Se vaikuttaa melko merkityksettömältä."

EU-tasolla asiasta on käyty keskusteluja Irakin kanssa. Ne eivät ole tuottaneet tuloksia. Irakin viranomaiset kieltäytyvät yhteistyöstä, kun kyse on pakkoon perustuvasta palautuksesta, Rännar sanoo.

"Meillä on joitain yksittäisiä pakkoon perustuvia palautuksia, hyvin harvoja."

Hyvin harva tarkoittaa käytännössä, että huhtikuun loppuun mennessä poliisi oli palauttanut pakolla Irakiin kolme ihmistä.

Tämän jälkeisistä luvuista ei ole vielä tietoa. Maahanmuuttovirasto oli jättänyt poliisin käsiteltäväksi lokakuun puoliväliin mennessä 166 kielteisen turvapaikkahakemuksen saanutta tapausta.

Suomessa on silti uskoa siihen, että Suomen sopimuksella olisi vaikutusta.

Keskustelut irakilaisten kanssa ovat sujuneet hyvässä hengessä, ulkoministeriöstä kerrotaan. Kovin selvästi ei silti osata sanoa, minkä vuoksi sopimus toimisi paremmin kuin Ruotsissa.

"Me teemme sopimuksen asianomaisten viranomaisten kanssa, joita selvitellään. Siihen panostetaan, ja meillä on enemmän irakilaisia kuin Ruotsissa", sanoo sopimusneuvotteluja tunteva suurlähettiläs Pekka Hyvönen, ulkoministeriön johtava muuttoliikeasiantuntija.

"On erilaisia syitä, joiden perusteella uskotaan, että sopimus toteutuu paremmin."

Hyvönenkään ei usko silti, että kyse olisi "taikasauvasta".

Toki voi kai olla niinkin, että Suomi saa sopimukseensa tehoa. Joka tapauksessa jo yritys taitaa näyttää suotuisalta erityisesti ulkoministeri Soinin kannattajajoukolle.

Elina Kervinen elina.kervinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat