Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:ssa muhii remontti, joka voi tulla Suomelle kalliimmaksi kuin pakolaiset

Ulkomaat
 
Alain Jocard Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel, Britannian pääministeri David Cameron ja Ranskan presidentti François Hollande tapasivat Brysselissä torstaina.
Saksan liittokansleri Angela Merkel, Britannian pääministeri David Cameron ja Ranskan presidentti François Hollande tapasivat Brysselissä torstaina. Kuva: Alain Jocard Reuters

Hyviä uutisia Brysselistä, Euroopan unionin pääkaupungista. EU:n ytimestä katsottuna euron kriisi on ohi. Yhteisvaluutta on pelastettu, ja talous kasvaa. Optimismi on viimein vironnut.

Maestro! On aika soittaa Oodi ilolle, olkaa hyvä.

Jokunen reunavaltio tosin vielä oireilee: Kreikka ja Suomi eivät ole päässeet kunnolla kasvuun kiinni. Markkinoita se ei huoleta. Luottamus on palannut.

Kun vielä työttömyys saadaan laskuun nykyisestä 9,5 prosentista, pääsevät sinnikkäät EU-kansalaiset nauttimaan talousremonttiensa tuloksista. Kyllä kannatti jumpata talouksia viiden kuuden kriisivuoden ajan.

Kriisin määrä EU:ssa on kuitenkin vakio. Samalla tavalla kuin neste ottaa astian muodon, muuttuu EU kussakin ongelmatilanteessa uuden kriisinsä näköiseksi. EU-kuplaan ei tunnu mahtuvan mitään muuta.

Kriisitunnelma oli katossa taas torstaina, kun EU-maiden päämiehet ja -naiset kokoontuivat Brysseliin huippukokoukseen. Mustista autoista lappoi ulos vakavaa johtajaa. Lokakuinen sade korosti ankeaa tunnelmaa.

EU:n kriisi on nyt turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten kriisi. Unioniin on saapunut tammi–syyskuussa jo 710 000 ihmistä rauhan ja paremman elämän toivossa, kertovat EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin luvut. Viime vuoden yhteismäärä oli 282 000.

Uusi kriisi heijastuu kieleen. Ennen vaadittiin talouskuria. Nyt pitää olla ulkorajakuri. Ennen kiisteltiin tukilainojen jaosta. Nyt riidellään pakolaisten jaosta. Ennen avainsanat olivat stressitestit, Emu ja troikka. Nyt arkikieleen hiipivät hotspotit, Schengen ja Frontex.

Kuten kivikasvoinen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoitti torstaina ennen huippukokousillalliselle vetäytymistään: ongelma ei häviä, vaan Syyriasta on tulossa kohta lisää turvapaikanhakijoita.

Perjantain vastaisena yönä jäsenmaiden päämiehet ja -naiset päättivät ulkoistaa pakolaiskriisin Turkkiin. Turkista tulkoon puskuri tulijoita vastaan.

EU hyvittelee Turkkia rahalla ja mahdollisella viisumivapaudella. Saksan liittokansleri Angela Merkel myönsi Brysselissä, että kolmesta miljardista eurosta on puhuttu. Pääministeri Juha Sipilän mukaan mitään rahoja ei ole.

Kolme miljardia? Pikkuraha. Se mikä oikeasti voi tulla kalliiksi, on itsevaltiaan presidentin Recep Tayyip Erdoganin hallinnon tukeminen. Siitä viis, ajatellaan, rajat on saatava kiinni.

Pakolaiskriisi heijastuu nimittäin politiikkaan. Laitaliikkeet eri EU-maissa vahvistuvat, kun rajoilla rytisee. Valtapuolueet myötäilevät ja koventavat nekin kielenkäyttöään.

Moni tietää teoriassa, että maahanmuuttajat ovat vanhenevalle Euroopalle siunaus. Käytäntö on toista. Äänestäjät pelkäävät muutosta ja poliitikot äänestäjien kostoa.

Suomalaisetkin seuraavat silmä kovana, montako turvapaikanhakijaa maahan saapuu ja kelpaako velli vai ei. Samaan aikaan EU:ssa muhii euroryhmän remontti, joka voi tulla Suomelle paljon kalliimmaksi.

Ranska eteläisine liittolaisineen ajaa euroalueelle yhteistä hallintoa ja jopa budjettia ja verotusta. Yhteistyön syventämistä toivotaan myös Euroopan keskuspankissa.

Suomi ei ole ainoa euromaa, joka vastustaa. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti. Ratkaisevaa on se, mihin suuntaan Saksa lähivuosina kallistuu.

Luvassa on siis uusi rytinä: euroalueen myllerrys. Ajatusta yhteisvastuusta ei ole haudattu.

Samaan aikaan Britannia roikkuu unionin exit-ovella ja pumppaa muilta myönnytyksiä. Jos britit päättävät äänestää EU-eron puolesta, voi lähtijöitä ilmoittautua muitakin.

Marraskuun alussa kuullaan, mitä Britannia EU:lta tarkkaan ottaen haluaa. Näin lupasi Britannian pääministeri David Cameron Brysselissä torstaina.

Brysselin EU-korttelit sijaitsevat Schumanin aukion kupeessa. Alue on ollut remontissa vuosikaudet. Aina on jokin paikka auki. Vähän niin kun EU:ssakin.

Mutta tuskin EU:sta koskaan tuleekaan valmista. Tästä muistutti viime viikolla myös valtiovarainministeri Alexander Stubb Belgian Bruggessa pitämässään puheessaan.

Stubbin mukaan EU kehittyy kriisien kautta ja EU on jatkuvaa kriisinhallintaa. Nyt päällimmäisinä ovat pakolaiset, euro ja turvallisuus.

EU-jäsenyys onkin jatkuvaa jumppaamista. Aina pitää olla valmis neuvottelemaan ja tinkimään, kirimään ja petraamaan.

Maestro! Otetaan vielä kerran EU:n tunnusmelodia, Oodi ilolle.

Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen tuli viime vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto ja Reuters, grafiikka: Boris Stefanov.

Ei EU:ssa helppoa ole, mutta mieluummin muiden kanssa kinaamassa kuin yksin ulkona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat