Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siellä asuu ihmisiä

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Kun Pohjois-Koreasta puhutaan uutisissa, puhutaan yleensä Pohjois-Korean johtajan sotaisasta uhittelusta, ihmisoikeusrikoksista tai hassuista säännöistä.

Pohjois-Korea uhkaa iskeä Etelä-Koreaan. Johtaja Kim Jong-un teloitutti taas jonkun poliittisen vastustajansa. Pohjois-Koreassa saa olla vain tietynlaisia kampauksia.

Uutisista piirtyy kuva absurdista maasta, joka elää omassa todellisuudessaan.

Kuva on tosi, mutta uutisten alle helposti peittyy, että Pohjois-Koreassa asuu samanlaisia ihmisiä kuin muuallakin.

Heitä on noin neljä kertaa niin paljon kuin suomalaisia. Vaikka heillä on oma, paljolti ulkomaailmasta eristetty todellisuutensa, pohjoiskorealainen ajattelee ja tuntee kuten normaali ihminen.

Hän haluaa tienata toimeentulon ja olla läheistensä kanssa. Hän suuttuu ja ihastuu. Jos hänelle on ystävällinen ja rehellinen, hänkin pyrkii olemaan.

Pohjoiskorealaiset näyttäytyvät harvoin ihmisinä, koska heitä on vaikea tavata. Erityisen vaikeaa se on toimittajalle. Kävin Pohjois-Koreassa viime viikonvaihteessa, kun Pohjois-Korea päästi toimittajia seuraamaan puolueensa 70-vuotisjuhlaa. Keskustelut eivät olleet avoimia.

Kaikki tapaamani pohjoiskorealaiset mainitsivat vähintään ohimennen jotain myönteistä, jopa ihailevaa Kim-dynastian hallitsijoista. Kukaan ei maininnut, että elämässä olisi jotain ongelmia. Olin monien mielestä kiinnostava, koska olen ulkomaalainen, mutta he eivät kysyneet, millaista ulkomailla on.

Tämä on luonnollista, koska mukanani oli aina Pohjois-Korean hallintoa edustanut vahti, joka kuuli keskustelut.

Osa pohjoiskorealaisista kuitenkin ilmeisesti ihailee diktaattoriaan vilpittömästi. Etelään loikanneille tehtyjen kyselyjen mukaan he eivät suhtautuneet johtajiinsa erityisen kriittisesti, ennen kuin olivat poistuneet Pohjois-Koreasta ja saaneet tietoa.

Sekin on inhimillistä. Pohjois-Koreassa propaganda on kaikkialla, ja muita viestejä on vähän. Ihmisellä on taipumus uskoa mikä tahansa väite todeksi, jos väitettä toistellaan kaikkialla. Mahdolliset epäilijät saa pelko pysymään hiljaa.

Pohjois-Korean johto tietää tämän ja haluaa pysyä vallassa. Siksi ei ole todennäköistä, että Pohjois-Korea alkaisi avautua, vaikka joidenkin annetaan vaurastua. Eikä keskiluokka ala kapinoida, kun sillä on asiat paremmin kuin useimmilla muilla.

Mikko Paakkanen HS
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat