Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi bakteeri selviää antibiooteista

Ulkomaat
 

Kasvavalla vastustuskyvyllä antibiooteille voisi olla uuden tutkimuksen mukaan tuhoisat seuraukset leikkauksista ja kemoterapiasta toipuville ihmisille.

Useissa leikkauksissa sekä syöpähoidoissa potilaille annetaan antibiootteja infektioiden estämiseksi. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan vastustuskyky näille yleisesti käytetyille antibiooteille kasvaa huolestuttavasti.

Sanomalehti The Guardianin mukaan tämä kasvattaa esimerkiksi keisarinleikkauksien, umpilisäkkeen poiston sekä syöpähoitojen kaltaisten operaatioiden riskejä.

Jopa puolet leikkauksien yhteydessä infektioita aiheuttavista bakteereista on vastustuskykyisiä antibiooteille Yhdysvalloissa, The Lancet Infectious Diseases -tiedejulkaisussa julkaistussa tutkimuksessa selvisi. Kemoterapiahoitojen yhteydessä saatujen infektioiden aiheuttajista neljännes oli vastustuskykyisiä antibiooteille.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi 39 prosenttia keisarinleikkauksen yhteydessä saaduista infektioista oli antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien syytä.

"Monista yleisistä kirurgisista toimenpiteistä ja kemoterapiahoidoista tulee lähes mahdottomia, jos antibioottien vastustuskyvyn aiheuttamaa ongelmaa ei selätetä pian", sanoi tutkimusta johtanut Ramanan Laminarayan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kasvava vastustuskyky antibiooteille on ollut huolenaiheena jo pitkään. Nyt julkaistu tutkimus on kuitenkin AFP:n mukaan ensimmäinen, jossa tarkastellaan vastustuskykyä operaatioiden yhteydessä käytettäville antibiooteille.

Tutkimuksessa arvioitiin erilaisia skenaarioita, jos antibioottien teho laskee.

Jos antibiootit menettäisivät tehoaan 30 prosenttia, se voisi johtaa 120 000 uuteen infektioon ja 6 300 kuolemaan pelkästään Yhdysvalloissa.

Jos taas ennaltaehkäisevästi annettavien antibioottien teho laskisi 70 prosenttia, seurauksena voisi olla 280 000 uutta infektiota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat