Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittisesta umpisolmusta opposition kyynelkaasuiskuun – Kosovossa kriisit seuraavat toisiaan

Ulkomaat
 

Neitsyyskokeiden lopettamista vaativa oikeuslääkärien julkilausuma kesti yli vuoden valmistua, koska he odottivat, että Kosovolla ylipäänsä on oikeusministeri huomioimassa asian. Hallituksen muodostamisessa kesti kesäkuun 2014 vaalien jälkeen yli puoli vuotta.

Poliittinen umpisolmu lisäsi näköalattomuutta köyhässä maassa ja johti valtavaan muuttoaaltoon. Viime talvena marras–maaliskuussa EU-maista haki turvapaikkaa noin 70 000 kosovolaista – selvästi enemmän kuin minkään muun maan kansalaisia. Kesän aikana EU:hun pyrkivien kosovolaisten määrä romahti pariin tuhanteen kuukaudessa, kun kävi selväksi, etteivät he yleensä saa turvapaikkaa kotimaansa hyvän turvallisuustilanteen takia. Lähi-idän pakolaisten nopeasti kasvanut määrä on saanut EU-maat suhtautumaan entistä tiukemmin kosovolaisiin.

Suomi myönsi tänä vuonna lokakuuhun mennessä oleskeluluvan kahdelle kosovolaiselle turvapaikanhakijalle. Kielteisen päätöksen sai 81 kosovolaista.

Kosovo on ajautunut uuteen poliittiseen kriisiin, koska oppositio on viikkokausia pyrkinyt estämään parlamentin työtä vastalauseena sopimukselle, jonka hallitus solmi elokuussa Serbian kanssa. Viime viikon torstaina opposition edustaja Albin Kurti laukaisi kyynelkaasua parlamentin istuntosalissa, ja hänen kiinniottonsa johti pääkaupunki Pristinassa mellakoihin, joiden rauhoittamiseksi poliisi turvautui kyynelkaasuun.

EU:n elokuussa välittämä sopimus on merkittävä askel Kosovon ja Serbian suhteiden normalisoimisessa, joka puolestaan pohjautuu huhtikuussa 2013 solmittuun niin sanottuun Brysselin sopimukseen. Kosovo julistautui irtautuvansa Serbiasta vuonna 2008, mutta Serbia ei vieläkään tunnusta Kosovon itsenäisyyttä. Suhteiden normalisoiminen on edellytys maiden pyrkimyksille kohti EU-jäsenyyttä, jota Serbia on lähempänä.

Tuorein sopimus takaa Kosovolle monia itsenäisen valtion tunnusmerkkejä kuten oman maasuuntanumeron. Oppositio ei pidä sopimuksesta, koska se antaa Kosovon serbienemmistöisille kunnille merkittävästi päätösvaltaa omilla alueillaan. Opposition mielestä se tarkoittaa, että Belgrad pääsee siten puuttumaan Kosovon sisäisiin asioihin.

Kosovon 1,8 miljoonasta asukkaasta selvä enemmistö on etnisesti albaaneja. Albaanikapinalliset ja serbijohtoinen Jugoslavian armeija taistelivat toisiaan vastaan vuosina 1998–1999 käydyssä Kosovon sodassa. Jugoslavia vetäytyi, kun Nato pommitti sitä lopettaakseen albaaneihin kohdistuneen vainon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat