Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset oikeuslääkärit kitkevät neitsyyskokeita Kosovosta

Ihmisoikeuksia rikkova perinne osoittaa, kuinka hyvä laki ei takaa toimivaa käytäntöä nuoressa valtiossa

Ulkomaat
 
Harri Salo
Kosovon oikeuslääketieteen osaston johtaja, oikeuslääkäri Arsim Gerxhaliu kertoi tohtori Sinikka Salolle raiskaustapausten tutkinnasta Kosovon oikeuslääketieteen osastolla Pristinassa keskiviikkona.
Kosovon oikeuslääketieteen osaston johtaja, oikeuslääkäri Arsim Gerxhaliu kertoi tohtori Sinikka Salolle raiskaustapausten tutkinnasta Kosovon oikeuslääketieteen osastolla Pristinassa keskiviikkona. Kuva: Harri Salo

Jos nainen joutuu raiskauksen uhriksi Kosovossa, tapausta tutkiva syyttäjä saattaa pyytää lääkäriä tutkimaan, oliko nainen neitsyt.

Se on omituista, koska lääkärin lausunnolla neitsyydestä ei pitäisi olla mitään vaikutusta raiskaustuomioon eikä neitsyyttä ylipäänsä voi todentaa luotettavalla tavalla. Perinteillä selittyviä kokeita tehdään epätieteellisellä kaksisormimenetelmällä.

"Jos syyttäjä lähettää lääkärille määräyksen neitsyystutkimuksen tekemisestä, siitä voi olla vaikea kieltäytyä, vaikka se on täysin vastoin lääkäreiden ammatillisia ja eettisiä periaatteita", sanoo tohtori Sinikka Salo, joka johtaa EU:n rahoittamaa ja Helsingin yliopiston sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamaa hanketta oikeuslääketieteen parantamiseksi Kosovossa.

"Periaatteessa kokeet täyttävät kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun tunnusmerkit."

Neitsyyskokeisiin päätti alun perin puuttua Salon edeltäjä, professori Helena Ranta. Syyskuussa Salo ja Ranta allekirjoittivat julkilausuman neitsyyskokeiden kieltämiseksi Kosovossa yhdessä professori Antti Sajantilan ja paikallisten oikeuslääkärien kanssa.

"On erityisen tärkeää, että Kosovon omat työelämässä olevat oikeuslääkärit sitoutuvat tähän. Tällaiset omituisuudet pitää kitkeä", Ranta sanoo.

Yli yhdeksän kymmenestä kosovolaisesta on islaminuskoisia, mutta suurin osa heistä on hyvin maallistuneita. Esimerkiksi alkoholin juominen on Kosovossa verrattain yleistä eivätkä naiset pääsääntöisesti peitä hiuksiaan huivilla.

Kaupungit ovat nykyaikaistuneet syrjäseutuja nopeammin. Maaseudulla ei ole välttämättä tavatonta, jos sulhanen haluaa lääkärin tutkivan morsiamen neitsyyden.

Yleisempi ongelma ovat kuitenkin syyttäjien tekemät tutkimuspyynnöt.

"Arvioisin, että näitä syyttäjien pyyntöjä tehdään viikoittain", sanoo Kosovon oikeusministerin kansainvälinen juridinen neuvonantaja Jouni Lehtimäki.

Kosovon laki kieltää neitsyyskokeet, mutta asiaa ei mainita erikseen, vaan se sisältyy Kosovon vahvistamiin kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

"Aika monesti vallalla on asenne, että jos jotain ei ole erikseen kielletty, niin se on sallittu", Salo kertoo. Hän toivoo, että neitsyyskokeiden kieltämisestä tulisi erillinen kirjaus rikoslakiin, kun sitä seuraavan kerran uudistetaan.

"Kosovon oikeusministeriö tulee tekemään kaikkensa julkilausuman tavoitteiden toteutumiselle lainsäädännön ja koulutuksen avulla. Suomalaiset asiantuntijat ansaitsevat kiitoksen aktiivisuudestaan", oikeusministeri Hajredin Kuçi sanoo.

Kosovon lait ovat maailman nykyaikaisimpia, koska ne on laadittu nuorelle valtiolle niin vastikään. Neitsyyskokeet ovat kuitenkin esimerkki siitä, kuinka hyvä laki ei välttämättä tarkoita toimivaa lopputulosta.

"Se on täsmälleen niin. Suurin ongelma täällä on aina implementaatio", Lehtimäki toteaa ja tarjoaa toisenkin esimerkin.

"Laki sanoo, että korkeiden virkamiesten ja johtavien poliitikkojen pitää ilmoittaa omaisuutensa vuosittain. Kaikki eivät ole tehneet ilmoitusta, mutta heitä ei ole pantu vastuuseen siitä."

Ihmisoikeuksien tilassa on laajemminkin toivomisen varaa. Syvään juurtunut korruptio aiheuttaa sen, että koulutuksen avulla on vaikea päästä eteenpäin elämässä, ellei tunne oikeita ihmisiä.

Köyhän maan keskiluokka on pieni, ja merkittävä osa ihmisten varallisuudesta tulee yhä rahalähetyksinä ulkomaille muuttaneilta sukulaisilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat