Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahleet pysyvät kiinni Guantánamossa – valtaosa vangeista on todettu syyttömiksi

Pahamaineinen vankila on pitänyt sulkea jo pitkään.

Ulkomaat
 
Michelle Shephard Reuters
Jaloistaan kahlittu vanki osallistui elämäntaitokurssille Guantánamossa huhtikuussa 2010.
Jaloistaan kahlittu vanki osallistui elämäntaitokurssille Guantánamossa huhtikuussa 2010. Kuva: Michelle Shephard Reuters

Afganistanilaisen Mohammed Kaminin vertauksesta voi päätellä, minkälainen paikka on Kuubassa Yhdysvaltain laivastotukikohdassa sijaitseva Guantánamo.

"Kuin olisi hakenut turvaa rankkasateelta ja heitetty viemäriin."

Kamin vertaa Afganistanin pahamaineista Bagramin vankilaa rankkasateeseen.

Viemäri on Guantánamon vankileiri.

Kamin on nyt 36- tai 37-vuotias, ja hän on viettänyt valtaosan aikuiselämästään Guantánamossa. Niin on suurin osa Guantánamon nykyisestä 114 asukkaasta.

Heistä noin puolet on Kaminin tavoin todettu syyttömiksi ja vapautettaviksi jo vuosikausia sitten.

Kaminia vastaan nostetut syytteet hylättiin jo 2009. Todisteet olivat alun perinkin hatarat: Kaminin hallusta löytyi GPS-laite ja Casio-rannekello.

Samanlaista rannekelloa oli tuolloin käytetty pommi-iskujen laukaisimena.

Toisaalta se on maailman suosituimpia kellomerkkejä, jota on myyty miljoonittain ihan vain ajan mittaamiseen.

Guantánamon todellisuudessa syytteiden kaatuminen ei tarkoita, että vanki olisi lähelläkään vapautumista.

Valtaosa leirin vangeista on ollut syyttömiä. Leirillä on käynyt 779 vankia, ja heistä vain 46 on sellaisia, joita Yhdysvallat ei ole vapauttamassa.

Guantánamo Bay on Kuubassa sijaitseva laivastotukikohta, jota Yhdysvallat on vuokrannut Kuubalta vuodesta 1903 alkaen – tosin Fidel Castron hallitus ei ole koskaan huolinut vuokrarahoja.

WTC-iskun onnistuminen syyskuun 11. päivänä 2001 oli Yhdysvalloille niin suuri nöyryytys ja yllätys, että kaiken katsottiin olevan mahdollista tulevien iskujen estämiseksi. Jokainen terroristi piti pidättää.

Presidentti George W. Bushin hallinto laski, että Guantánamossa Yhdysvaltojen ei tarvitsisi noudattaa omia lakejaan eikä kansainvälisiä sopimuksia.

Yhdysvallat ja keskustiedustelupalvelu CIA saivat 2000-luvun alussa vangittua korkea-arvoisia al-Qaida-sotureita, esimerkiksi WTC-iskun pääsuunnittelijan Khalid Sheikh Muhammedin vuonna 2003.

Koneisto kuitenkin jyskytti ylikierroksilla. Epäilyttävistä taistelijoista maksettiin Afganistanissa ja Pakistanissa palkkionmetsästäjille 5 000 dollarin palkkio, mutta vankeja saatettiin myydä kymmenellä dollarilla. Todisteista ei piitattu.

Varsinkin vuosina 2003–2004 Afganistanissa ja Pakistanissa vangittiin satoja nuoria miehiä, joilla ei ollut mitään tekemistä jihadistien kanssa.

Ainakin 150 Guantánamon vangeista – siis lähes viidesosa – on ollut täysin sivullisia.

Guantánamossa vankeja on kuulusteltu "kovennetuilla kuulustelutavoilla" kuten esimerkiksi valvottamalla ja stressiasennoissa pitämällä.

Afp
Britanniassa asuva Shaker Aamer pääsee Guantánamosta ehkä lokakuussa. Hänen fyysinen ja psyykkinen terveytensä on heikentynyt vuosien eristyksen ja kovien otteiden vuoksi.
Britanniassa asuva Shaker Aamer pääsee Guantánamosta ehkä lokakuussa. Hänen fyysinen ja psyykkinen terveytensä on heikentynyt vuosien eristyksen ja kovien otteiden vuoksi.

Mielenilmauksia epäinhimillisiä otteita vastaan on johtanut Shaker Aamer, 47.

Aamerista tuli Guantánamossa eräänlainen vankien luottamusmies tai tiedottaja, joka organisoi syömälakkoja epäinhimillistä kohtelua vastaan.

Aamer lienee kuuluisin Guantánamossa yhä oleva syyttömäksi todettu vanki.

Obaman hallinto ilmoitti syyskuussa, että Aamer vapautetaan 30 päivän kuluessa.

Hänen puolestaan ovat kampanjoineet poptähdet, koomikot ja Britannian ykköspoliitikot kaikista puolueista. Hän on tiettävästi ainoa Guantánamon vanki, josta kansainvälinen poptähti on tehnyt kappaleen: Vuonna 2013 brittiläinen PJ Harvey julkaisi kappaleen Shaker Aamer.

Aamerin tarina sinänsä on tavanomainen, mutta hän on viimeinen Guantánamossa oleva Britannian asukas.

Saudi-Arabiassa syntynyt ja Yhdysvalloissa opiskellut Aamer asettui 1990-luvun lopulla Britanniaan. Vuonna 2001 hän muutti perheineen Afganistaniin työskentelemään islamilaisen kansalaisjärjestön riveissä. Talebania vastaan taistellut Pohjoisen liitto vangitsi hänet ja myi amerikkalaisille.

Aamerille kävi niin kuin sadoille muille: toiset vangit antoivat hänet ilmi väittein, jotka todettiin keksityiksi tai kiduttaen hankituiksi jo vuonna 2007.

Aamer on viettänyt vankeusajastaan vuosikausia eristyssellissä, ja hänen henkinen ja fyysinen terveytensä on huono. Hänen vapauttamisensa ei edistynyt, koska Yhdysvallat uskoi hänen paljastavan vapauduttuaan kiusallisia tai vaarallisia tietoja vankeudestaan.

Vankien vapauttaminen on ollut vaikeaa. Kymmenien vapautettavien jono on lyhentynyt tuskaisen hitaasti.

Useimmat vangit tulevat maista, joihin heitä ei voi palauttaa.

Vastaanottajamaita on ollut vaikea löytää, vaikka Yhdysvallat maksaisi sijoituspaikoista avokätisesti. Vankeja on siirretty muun muassa Uruguayhin, Kazakstaniin, Slovakiaan ja pieniin saarivaltioihin, kuten Palaulle.

Tammikuussa vapautettu jemeniläismies Ahmed Abdul Qader siirrettiin Viroon.

Hän on oikeutettu täsmälleen samaan sosiaaliturvaan kuin muutkin virolaiset eli 90 euroa puhtaana käteen.

Reuters
Guantánamossa pidetyistä vangeista valtaosa on ollut syyttömiä. Leirillä on käynyt 779 vankia.
Guantánamossa pidetyistä vangeista valtaosa on ollut syyttömiä. Leirillä on käynyt 779 vankia.

Guantánamo on tavallaan samanlaisessa välitilassa kuin vankinsa. Guantánamon sulkeminen oli yksi Barack Obaman vaalilupauksia, ja hän antoi jo vuonna 2009 suunnitelman leirin sulkemiseksi. Uudestaan ja uudestaan suunnitelmat ovat kaatuneet kongressissa.

Maaliskuussa 2015 Obama sanoi, että hänen olisi pitänyt toimia päättäväisemmin kautensa alussa, kun hänellä oli suurempi etu puolellaan.

Viimeksi heinäkuussa Obaman hallinto ilmoitti, että suunnitelma Guantánamon sulkemiseksi olisi viimein "lähes valmis".

Larry Downing Reuters
Barack Obaman pyrkimykset sulkea Guantánamo ovat kaatuneet kerta toisensa jälkeen. Aktivistit osoittivat mieltä Guantánamon sulkemisen puolesta Valkoisen talon edustalla huhtikuussa 2013.
Barack Obaman pyrkimykset sulkea Guantánamo ovat kaatuneet kerta toisensa jälkeen. Aktivistit osoittivat mieltä Guantánamon sulkemisen puolesta Valkoisen talon edustalla huhtikuussa 2013.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat