Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija löysi salaperäisen linnun

Lintua lähes 20 vuotta etsinyt tutkija tappoi sen tutkimuskäyttöön

Ulkomaat
 
Maria Manner
Viiksikalastaja. Kuvakaappaus Twitteristä.
Viiksikalastaja. Kuvakaappaus Twitteristä.

Syyskuussa tutkija Christopher Filardi kohtasi syrjäisillä vuorilla Salomonsaarilla linnun, jota oli etsinyt lähes kaksi vuosikymmentä.

Tutkijaryhmä pääsi eläimen jäljille äänen perusteella. "Ikuisuudelta tuntuvan" ajan jälkeen ääni toistui, ja lopulta metsässä heidän edessään näkyi harvinaislaatuinen olento: viiksikalastaja.

Kelta-sininen lintu oli Filardin mukaan nähty luonnossa vain kerran. Tutkijat eivät olleet koskaan havainneet koirasta. Mysteerisen linnun tavat tunnetaan huonosti.

Biologi kuvaili poikkeuksellisen lajin etsintää blogikirjoituksessaan lähes runollisesti.

"Me etsimme niitä vakavissamme, mutta ne vaikuttavat olevan tavoittamattomissa, paitsi tarinoiden ja välikäsien kautta. Ne ovat aaveita, kunnes paljastavat itsensä kirkkauden jännittävänä hetkenä. Sitten ne katoavat taas. Ehkä päiväksi, ehkä vuodeksi, ehkä vuosisadaksi."

Se, mitä sitten tapahtui, on aiheuttanut vihaisia reaktioita, kertoo sanomalehti The Guardian.

Seuraavien päivien aikana Filardin tutkijaryhmä levitti metsään lintujen pyydystämiseen tarkoitettuja hienoja verkkoja. Erään sateisen ja tuulisen aamun jälkeen tutkijat saivat kiinni viiksikalastajakoiraan.

"Voi Luoja", Filardi kuvaili huokaisseensa. "Yksi maailman vähiten tunnetuista linnuista oli siinä edessäni, kun eläväksi muuttunut myyttinen olento."

Sitten Filardi tappoi linnun. Tai kuten hän tutkijana sanoi, keräsi sen talteen.

Seurasi kovaa keskustelua lintujen keräämisestä ja tappamisesta tutkimuskäyttöön.

Coloradon yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian emeritusprofessori Marc Bekoff kirjoitti aiheesta Huffington Postissa.

"Koska muiden eläinten tappaminen loppuu? Meidän täytyy pohtia tätä kysymystä vakavasti, sillä aivan liian suuri osa tutkimuksesta ja suojelubiologiasta on aivan liian veristä, eikä niin tarvitse olla."

Tutkijan tekoa arvosteltiin kiivasti myös sosiaalisessa mediassa.

Filard vastasi arvosteluun verkossa julkaistussa kirjoituksessaan. Hän on Yhdysvaltain luonnonhistoriallisen museon Tyynenmeren ohjelmien tutkimusjohtaja.

Puolustautuessaan hän ei enää kuvannut lintua myyttiseen sävyyn vaan korosti, että lintu on huonosti tunnettu siksi, että alue on syrjässä ja vaikeakulkuista. Paikalliset heimot pitävät lintua tavallisena, mutta harvat ulkopuoliset ovat tehneet siitä havaintoja.

"Vaikka havainnot ja tiedot tästä linnusta ovat lintutieteilijöiden parissa harvinaisia, lintu itsessään ei ole", Filard kirjoittaa.

Hänen mukaansa päätös "kerätä" lajin yksittäinen edustaja noudattaa tällaisessa tilanteessa tavanomaista tieteellistä käytäntöä ja on sitä paitsi vähemmän luontoa häiritsevää kuin monet muut vaihtoehdot.

Lintua uhkaavat hänen mukaansa laittomat hakkuut ja kaivostoiminta. Filardin viesti on, että yhden eläimen tappaminen voi auttaa pelastamaan ne kaikki.

Ennen tätä tutkimuksen käytössä on ollut kolme viiksikalastajanaarasta. Yhdysvaltojen luonnonhistoriallisen museon tutkimusretkikunta otti kiinni yhden viiksikalastajanaaraan vuonna 1929. Sittemmin vuonna 1953 Oxfordin yliopiston tutkimusryhmä sai haltuunsa kaksi naaraslintua, jotka paikalliset metsästäjät olivat pyydystäneet. Koirasyksilöä tutkijat eivät ole koskaan päässeet tutkimaan.

Guardian-lehden mukaan lintujen tappaminen tutkimuskäyttöön on tutkijoiden parissa kiistanalainen aihe.

Aikoinaan 1800-luvulla eläinten kerääminen tutkimusta varten oli hyvin yleinen käytäntö, ja esimerkiksi Charles Darwinilla oli mittava kokoelma täytettyjä eläimiä. Nykyään osa tieteilijöistä vaatii asiaa varten tiukempia säätöjä, ja osa puolustaa käytäntöä välttämättömänä lajien suojelemiselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat