Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkelin Turkin-vierailu herätti arvostelua

Presidentti Niinistö pääsi vierailusta vähäisellä kritiikillä

Ulkomaat
 
Guido Bergmann Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel (oik.) tapasi Turkissa myös maan pääministerin Ahmet Davutoglun.
Saksan liittokansleri Angela Merkel (oik.) tapasi Turkissa myös maan pääministerin Ahmet Davutoglun. Kuva: Guido Bergmann Reuters

Kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili äskettäin Turkissa, ei vierailun ajoitus herättänyt arvostelua.

Yhtä helpolla ei ole päässyt Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka matkusti sunnuntaina Turkkiin tapaamaan itsevaltaiseksi arvosteltua presidentti Recep Tayyip Erdogania. Saksassa Merkelin Turkin-matka aiheutti jo etukäteen kriittistä keskustelua.

Saksalaiset oppositiopuolueet sekä saksanturkkilaiset journalistit ovat arvostelleet etenkin vierailun ajoitusta, sillä Turkin tilanne on äärimmäisen tulenarka. Maassa järjestetään noin kahden viikon päästä jo toiset parlamenttivaalit tänä vuonna.

Merkeliä on arvosteltu muun muassa siitä, ettei hän tapaa Turkissa oppositiopoliitikkoja.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Toni Alarannan mukaan saksalaisessa keskustelussa pohdittiin sitä, voiko Erdoganin luona vaalien alla kyläily pönkittää Turkin presidentin asemaa.

"On pohdittu, onko hyvä tavata juuri Erdogan vaalien alla. Ja pitäisikö vastapainoksi tavata Turkissa myös oppositiopuolueiden edustajia", Alaranta kuvailee saksalaista keskustelua.

Suomessa vastaavaa keskustelua ei vierailun alla juuri käyty.

"Suomessa on puhuttu enemmän siitä, miten Suomen ja Turkin suhteet ovat perinteisesti olleet hyvät eikä niitä haluta heikentää ja kaupankäynnin mahdollisuuksista."

Turkin ihmisoikeustilanteen tai demokratian kehityksestä ei ole viime vuosina ollut juuri myönteistä raportoitavaa. Alarannan mukaan Turkissa vallitsee pelon ilmapiiri, jossa kriittiset äänet pyritään vaimentamaan.

"Perusoikeusvaltio on murentunut, tuomioistuimet ovat poliittisen vallan alla. Turkin lehdistönvapaus ei ole ollut näin huonossa tilassa edes sotilasvallankaappausten jälkeen."

Niinistön kommentit Turkin demokratian tilasta ja ihmisoikeustilanteesta olivat ainakin julkisuudessa varovaisia, vaikka aiheet nostettiin esille presidentinkanslian mukaan keskusteluissa Erdoganin kanssa.

"Suomi on johdonmukaisesti tukenut Turkin EU-jäsenyyttä, ja meidän keskusteluissamme rohkaisin Turkkia jatkamaan uudistuksia mukaan lukien oikeusvaltio- ja ilmaisunvapauskysymykset", Niinistö sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa Erdoganin kanssa.

Lauantaina Ylen Ykkösaamussa Niinistö sanoi havainneensa, että Erdoganin valtapyrkimykset aiheuttavat Turkissa huolta. Turkin ihmisoikeustilannetta hän ei kuitenkaan suostunut kommentoimaan juurikaan.

"Minun asiantuntemukseni ei riitä arvioimaan oikeastaan mitään muuta kuin, että jos jossain maassa ylläpidetään kahta miljoonaa pakolaista, eivät siellä ihmisoikeudet ihan päin seiniä voi olla."

Vielä 2000-luvun alussa Erdoganin edustama AK-puolue toteutti useita uudistuksia EU-jäsenyyden edistämiseksi.

Viime vuosina kehitys on näyttänyt kulkevan kuitenkin toiseen suuntaan. Turkin sijoitus on romahtanut esimerkiksi lehdistönvapautta kuvaavissa vertailuissa.

Suomen ja Turkin välisten valtiovierailujen yhteydessä korostetaan kuitenkin yleensä maiden hyviä suhteita. Vaikka Turkin tilanne on mennyt koko ajan huonompaan suuntaan, eivät puheet ulospäin näytä päivittyneen.

"Ainakin julkisuuteen tullaan ympäripyöreillä lauseilla", Alaranta sanoo.

"Puhetapa ei ole muuttunut, vaikka Turkin tilanne on mennyt huonommaksi."

Suomi on ollut perinteisesti muutenkin esimerkiksi Ruotsia arempi nostamaan – ainakaan julkisesti – poliittisesti tulenarkoja ihmisoikeuskysymyksiä esille ulkopolitiikassaan.

Ruotsi on ollut viime aikoina nokikkain esimerkiksi Saudi-Arabian ja Israelin kanssa ihmisoikeuskysymyksistä.

Niinistö ei kuitenkaan ole yksin varovaisuutensa kanssa. Vielä muutamia kuukausia sitten eurooppalaisten johtajien suusta kuultiin usein Turkin yhä huolestuttavammaksi käyvää ihmisoikeustilannetta.

Nyt puheet ovat muuttuneet huomattavasti varovaisemmiksi, sillä EU tarvitsee Turkin apua pakolaiskriisin hoitamiseksi. Euroopan unioni saattaa olla höllentämässä turkkilaisten viisumivapautta sekä avaamassa uusia neuvottelulukuja EU-jäsenyysneuvotteluissa.

Etenkin viisumihelpotusten saaminen olisi suuri voitto Erdoganille vaalien alla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat