Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ebola tuli taas, vaikka sen luultiin jo menneen

Guineassa todettiin kaksi uutta ebolatartuntaa perjantaina

Ulkomaat
 
Misha Hussain Reuters
Ranskan Punaisen ristin jäsenet nostivat tammikuussa paareille miestä, jolla epäiltiin olevan ebola.
Ranskan Punaisen ristin jäsenet nostivat tammikuussa paareille miestä, jolla epäiltiin olevan ebola. Kuva: Misha Hussain Reuters

Juuri kun alkoi näyttää siltä, että kaikkien aikojen pahin ebolaepidemia oli saatu hallintaan, tauti tuli taas. Länsi-Afrikassa ehti kulua kaksi viikkoa ilman yhtään uutta tartuntaa, mutta perjantaina Guineassa todettiin kaksi uutta ebolatapausta.

Guinea oli vain kahden päivän päässä siitä, että se olisi julistettu ebolattomaksi. Ebolaepidemia julistetaan päättyneeksi, kun viimeisestä todetusta tartunnasta on kulunut 42 päivää. Ebolavirus alkaa aiheuttaa oireita viimeistään 21 päivän kuluttua tartunnasta, ja vasta silloin tauti muuttuu tarttuvaksi.

Guinean naapurivaltio Sierra Leone on nyt 19 päivän päässä ebolattomaksi valtioksi julistamisesta. Liberia todettiin viruksettomaksi syyskuussa.

Toinen Guineassa perjantaina todetuista tapauksista vaikuttaa olleen yhteydessä aiempaan tartuntaketjuun.

Toinen, Guinean pääkaupungissa Conakryssa löydetty tartunta, näyttää sen sijaan olevan aiemmin tunnetuista tapauksista riippumaton. Tartunnan saaneen 21-vuotiaan miehen ei tiedetä olleen kontaktissa aiemmin sairastuneiden kanssa. "Epäilemme, että hän on saanut tartunnan jollain muulla tavalla, mahdollisesti sukupuoliyhteydessä, mutta emme voi vielä olla varmoja", sanoi Guinean ebolantorjunnan erikosyksikön tiedottaja Fode Tass Sylla uutistoimisto Reutersin mukaan.

Aiemmin lokakuussa julkaistun tutkimuksen mukaan virus voi selviytyä siemennesteessä pidempään kuin on tiedetty, jopa yhdeksän kuukautta.

Ebola on tuskallinen kuumetauti, johon ei ole parannuskeinoa. Se on kuitenkin melko vaikeasti tarttuva tauti, joka ei voi tarttua ilman välityksellä, kuten esimerkiksi influenssavirukset.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan noin 18 000 ihmistä on kuollut Länsi-Afrikan epidemiassa, joka on kestänyt kohta kaksi vuotta. Epidemia on pahin tunnettu sen jälkeen kun virus löydettiin vuonna 1976.

Ebolavirus tarttuu vain ihokontaktissa, ja silloinkin vaurioituneen ihon kautta. Periaatteessa ebolaa voi ehkäistä melko tehokkaasti huolellisella hygienialla ja välttämällä suoraa ihokontaktia sairastuneisiin tai heidän ruumiinnesteisiinsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat