Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaalaisia vapaaehtoisia sotii Isisiä vastaan Irakissa – myös Suomesta lähdetty taisteluihin

Ranskalainen vapaaehtoinen: Länsivaltojen pitäisi luoda virallinen reitti sotilaille, jotka haluavat taistella Isisiä vastaan

Ulkomaat
 
Kaisa Rautaheimo HS
Pohjois-Irakissa kurdiarmeijaan liittyneet ulkomaalaiset vapaaehtoiset asuvat omassa parakissaan sotilastukikohdassa Dakukissa. HS tapasi tukikohdassa amerikkalaisia vapaaehtoisia sekä ranskalaisen, unkarilaisen ja ruotsalaisen vapaaehtoisen.
Pohjois-Irakissa kurdiarmeijaan liittyneet ulkomaalaiset vapaaehtoiset asuvat omassa parakissaan sotilastukikohdassa Dakukissa. HS tapasi tukikohdassa amerikkalaisia vapaaehtoisia sekä ranskalaisen, unkarilaisen ja ruotsalaisen vapaaehtoisen. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Suomestakin on lähdetty taistelemaan Isisiä vastaan

Myös Suomesta on lähtenyt joitakin ihmisiä taistelemaan jihadistijärjestö Isisiä vastaan, vahvistaa suojelupoliisi.

"Lähtijöitä on jonkin verran, mutta ei samassa määrin kuin toiselle puolelle. Isisin riveihin on menty eniten, mutta on menty muihinkin ryhmiin", sanoo ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Suposta.

Tämän tarkemmin hän ei erittele sitä, mihin ryhmiin Suomesta on lähdetty ja kuinka paljon.

Portaankorvan mukaan Supo arvioi erikseen jokaisen tapauksen, jossa Suomesta lähtenyt henkilö osallistuu ulkomailla aseelliseen toimintaan, vaikka kyse ei olisikaan liittymisestä terroristijärjestöön.

"Jokaisen tapauksen mahdollisesti aiheuttama uhka Suomessa arvioidaan erikseen riippumatta siitä, mihin ryhmään henkilö liittyy."

Supon tietojen mukaan Suomesta on lähtenyt Syyrian sotaan noin 70 ihmistä. Portaankorvan mukaan lähtijöiden määrässä ei ole tapahtunut viime aikoina merkittävää muutosta suuntaan tai toiseen.

Suomi on myös virallisesti mukana Isis-järjestöä vastaan taistelevassa kansainvälisessä liittoumassa.

Kesällä Suomi lähetti noin 50 sotilaan koulutusosaston Pohjois-Irakin Kurdistaniin. Koulutusosasto opettaa kurdijoukoille jalkaväen perustaitoja kuten ampumista ja ensiaputaitoja.

Dakuk. Kurdiarmeijan tukikohdassa Irakin Dakukissa on parakki, jonka lattialle on levitetty punkat noin kymmenelle sotilaalle.

Monen sotilaan kasvoista näkee heti, etteivät he ole irakilaisia saati kurdeja.

Ei sinne päinkään. Kaksi heistä on Ranskasta, yksi Unkarista ja neljä Yhdysvalloista. Lisäksi joukossa on muutama kurditaustainen ruotsalainen.

"Suomalaisia emme ole täällä nähneet, mutta tiedämme kyllä, että heitä taistelee vihollisen puolella", sanoo kurdien peshmergajoukkojen prikaatin komentaja Araz Abdulqadir.

Vihollisella Abdulqadir tarkoittaa jihadistijärjestö Isisiä. Hän on yksi kurdiarmeijan komentajista, joka on hyväksynyt alaisuuteensa ulkomailta saapuneita vapaaehtoisia.

Kyse on monella tapaa kiistanalaisesta asiasta.

Länsivallat suhtautuvat turvallisuussyistä epäillen kaikkiin kansalaisiinsa, jotka osallistuvat aseelliseen toimintaan Irakissa ja Syyriassa – siitä huolimatta, etteivät he taistele terroristijärjestöiksi luokitelluissa asejoukoissa.

Salanimellä Bruno esiintyvä ranskalainen vapaaehtoinen pitää länsivaltojen politiikkaa epäonnistuneena.

"Jos Nato ei lähetä maajoukkoja Irakiin ja Syyriaan, taistelu Isisiä vastaan tulee kestämään vähintään kymmenen vuotta", hän sanoo.

Hänen mukaansa länsivaltojen pitäisi vähintäänkin luoda virallinen vapaaehtoisohjelma, jonka kautta halukkaat länsimaiset voisivat värväytyä kurdiarmeijan riveihin.

"Enkä puhu nyt mistään sotaturisteista vaan ammattisotilaista", Bruno sanoo.

Bruno ja muut Isisiä vastaan taistelevat ulkomaalaiset vapaaehtoiset eivät halua esiintyä omalla nimellään, sillä Isis on luvannut heistä tapporahat.

Bruno kertoo olevansa ranskalainen laskuvarjojääkäri, jolla on usean vuoden työkokemus turvallisuusyhtiön palveluksessa Bagdadissa. Peshmergoihin hän kertoo liittyneensä muutama kuukausi sitten, koska ajatteli osaamiselleen olevan käyttöä Kurdistanissa.

Hän kertoo hyödyntäneensä omaa kontaktiverkostoaan ja ottaneensa itse yhteyttä peshmergajoukkoihin. Viimein hän sai luvan saapua Kurdistaniin.

"En usko, että pystyn yksin muuttamaan maailmaa. Haluan kuitenkin olla oikea ihminen oikeassa paikassa."

Prikaatikenraali Abdulqadir sanoo, että vapaaehtoisiksi haluavien ulkomaalaisten taustat tutkitaan tarkasti.

Isisiä vastaan taistelevien vapaaehtoisten lukumäärästä ei ole tarkkaa tietoa. Kyse on kuitenkin pienistä määristä verrattuna Isisiin liittyneisiin, joita arvellaan olevan jopa 30 000.

Brunon mukaan peshmergoihin liittyneet ulkomaalaiset eivät osallistu taisteluihin eturintamalla vaan lähinnä tukijoukoissa. Itse hän toimii myös kurdisotilaiden kouluttajana.

"Olen erikoistunut tarkka-ampujien koulutukseen", 52-vuotias Bruno sanoo.

Vapaaehtoisille ei makseta palkkaa. Bruno kertoo maksaneensa itse lentoliput Irakiin ja jopa univormunsa.

"Lautasellinen riisiä ja papuja sekä kuppi teetä päivässä. Se on palkkani."

Kaikilla kurdiarmeijaan liittyneillä ulkomaalaisilla ei ole ammattisotilaan koulutusta.

Salanimellä Reso Dersimi esiintyvä 26-vuotias kurditaustainen ruotsalaismies sanoo käyneensä armeijan Ruotsissa.

Hän kertoo suorittaneensa kauppatieteen ja valtio-opin yliopistotutkinnot. Jälkimmäisen opinnäytetyö käsitteli Syyrian sodan syttymisen syitä.

Ennen peshmergoihin liittymistään Dersimi teki vapaaehtoistyötä Turkissa pakolaisten parissa.

"En tullut tänne vain sotimaan. Yritän auttaa monella rintamalla", Dersimi sanoo.

Isisiin värväytyneitä pidetään länsimaissa turvallisuusuhkana.

Miten Dersimi uskoo Ruotsin turvallisuuspoliisin suhtautuvan niihin, jotka ovat lähteneet taistelemaan Isisiä vastaan?

"Jos Säpo ei ole tietoinen liikkeistäni, se ei ole tehnyt työtään hyvin. Kun palaan Ruotsiin, minulla ei ole mitään salattavaa."

Ari Jalal Reuters
Peshmergajoukkoihin liittyneet jesidivapaaehtoiset osallistuivat harjoituksiin Sinjarissa Irakissa helmikuussa. Vapaaehtoiset taistelevat Isisiä vastaan.
Peshmergajoukkoihin liittyneet jesidivapaaehtoiset osallistuivat harjoituksiin Sinjarissa Irakissa helmikuussa. Vapaaehtoiset taistelevat Isisiä vastaan.

Ranskalainen salanimellä Bruno esiintyvä vapaaehtoinen sotilas taistelee Isisiä vastaan Irakissa.
Ranskalainen salanimellä Bruno esiintyvä vapaaehtoinen sotilas taistelee Isisiä vastaan Irakissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat