Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kroatia päästi tuhannet turhautuneet rajan yli

Makedoniaan saapui Kreikasta sunnuntaina yli 10 000 ihmistä

Ulkomaat
 
Pakolaisia kasautuu kauheisiin oloihin Balkanilla
Pakolaisia kasautuu kauheisiin oloihin Balkanilla
Avustusjärjestöt varoittavat tuhansien pakolaisten kasautumisesta sateeseen ja mutaan Kroatian ja Slovenian rajoilla. Kuva Reuters

"Avatkaa portti, avatkaa portti!" huusivat pakolaiset Serbian ja Kroatian välisellä rajalla maanantaina. Tuhannet ihmiset olivat viettäneet edeltäneen yön rajalla mudan ja sateen keskellä.

Poliisit olivat estäneet pakolaisten saapumisen Kroatiaan ja EU-alueelle, mutta alkuillasta maanantaina he päästivät ihmiset läpi.

Uutistoimisto AFP:n valokuvaaja kertoi, että kaikki 2 000–3 000 jumissa ollutta pääsivät jatkamaan matkaansa. Saman vahvisti pakolaisia auttanut vapaaehtoistyöläinen.

Ei ollut heti selvää, miksi Kroatia päätti yhtäkkiä avata rajan.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi aiemmin maanantaina, että yli 10 000 pakolaista odotti Serbiassa pääsyä Kroatiaan. Järjestön edustaja kertoi uutistoimisto Reutersille, että pulaa on "ruoasta, peitoista, kaikesta".

Rajalla oli ollut yhteenottoja poliisien ja turhautuneiden pakolaisten välillä.

Pakolaistilanne Balkanilla on kiristynyt entisestään sen jälkeen kun Unkari sulki Kroatian-vastaisen rajansa lauantaina. Se oli jo aiemmin sulkenut Serbian-vastaisen rajansa. Unkariin tuli sunnuntaina vain 41 pakolaista.

Unkarin rakentamat piikkilanka-aidat ovat ohjanneet pakolaiset uusille reiteille. Heidän reittinsä kulkee nyt Serbiasta Kroatian ja Slovenian kautta. Useimmat pyrkivät Saksaan, osa sieltä eteenpäin Pohjoismaihin.

Pakolaisten reiteillä on muitakin esteitä kuin Unkarin raja-aidat. Sekä Kroatia että Slovenia ovat rajoittaneet pakolaisten pääsyä alueelleen.

Kroatia on pyytänyt naapuriaan Sloveniaa ottamaan 5 000 pakolaista päivässä, mutta Slovenia on ilmoittanut, että pystyy ottamaan vain puolet tuosta määrästä. Slovenia selittää rajoituksiaan sillä, että Itävalta puolestaan suostuu ottamaan vain 1 500 ihmistä päivässä.

Useimmat pakolaisista ovat lähtöisin Syyriasta, Irakista ja Afganistanista. Tulijoiden määrä ei ole ainakaan vähenemässä.

Makedoniaan saapui sunnuntain aikana Kreikasta yli 10 000 ihmistä.

Marko Djurica Reuters
Siirtolaiset kävelivät kohti Kroatian rajaa Berkasovon kylän lähellä Serbiassa maanantaina.
Siirtolaiset kävelivät kohti Kroatian rajaa Berkasovon kylän lähellä Serbiassa maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat