Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhopoltoiksi epäillyt palot tuhoavat Ruotsiin suunniteltuja vastaanottokeskuksia

Katuvastarinta on vähäistä, mutta epäillyt tuhopoltot herättävät huolta

Ulkomaat
 
Björn Larsson Rosvall Reuters
Palomiehet sammuttivat sunnuntaina paloa Furulidin koululla Kungsbackassa. Kouluun piti majoittaa 170 turvapaikanhakijaa.
Palomiehet sammuttivat sunnuntaina paloa Furulidin koululla Kungsbackassa. Kouluun piti majoittaa 170 turvapaikanhakijaa. Kuva: Björn Larsson Rosvall Reuters

Pehmoleluja ja kukkia asemilla, yötä päivää pakolaisia auttavia vapaaehtoisia ja kotinsa tulijoille avaavia kansalaisia. Kun pakolaiskriisi kärjistyi syyskuun alussa, reaktio oli Ruotsissa hyvin vahva: tulijoiden auttajia oli tuolloin ja on edelleen kaikkialla.

Samalla muukalaisvihamieliset teot huolestuttavat Ruotsissa. Sunnuntain vastaisena yönä länsirannikon Kungsbackassa paloi koulu, johon oli suunniteltu turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta. Poliisi epäilee, että palo oli tahallaan sytytetty.

Tapaus oli kolmas, jossa pakolaisten käyttöön suunniteltu rakennus paloi viikon kuluessa. Palojen tutkinta on kesken. Nyt poliisi on kiristänyt valvontaansa keskusten läheisyydessä. "Tutkimme tapausten yhteyttä, mutta siitä on liian aikaista puhua", sanoo tutkinnanjohtaja Cecilia Bergsten poliisista.

Epäiltyjä iskuja vastaanottokeskuksiin tai sellaisiksi suunniteltuihin rakennuksiin on ollut joitain jo aiemmin tänä vuonna. Useiden palojen jälkeen esimerkiksi Pohjois-Ruotsin Uumajassa on nyt päätetty, ettei kunta enää kerro tarkkaan, mihin se avaa majoituspaikkoja.

"Riskinä on, että ilkivallan tekijät polttavat rakennuksia myös täällä", sanoi sosiaalijohtaja Ewa Klingefors-Hedlund maanantaina Västerbottens-Kuriren-lehdelle.

Ruotsiin on nykyarvioiden mukaan tulossa noin kaksinkertainen määrä turvapaikanhakijoita viime vuoden määrään verrattuna. Tulijoihin kohdistuvat protestit ovat silti olleet maltillisia, jos vertaa menneeseen, arvioi lehtori Heléne Lööw Uppsalan yliopistosta.

Hän on tutkinut pakolaiskeskuksiin tehtyjen iskujen aaltoa Ruotsissa 1980–1990-lukujen vaihteessa. Tuolloin tulijoiden määrässä oli edellinen suuri piikki. Erilaisia välikohtauksia oli pahimmillaan muutaman päivän välein.

"Tilanne ei ole vielä saavuttanut samoja mittasuhteita kuin tuolloin pahimmillaan. Vaikuttaa silti, että muodostumassa olisi jonkinlainen kaava, jossa isketään keskuksiin ennen pakolaisten tuloa."

Kaduilla vastarinta on ollut Ruotsissa maltillista. Saksassa tuhansia ihmisiä mielenosoituksiin houkutteleva Pegida yritti alkuvuonna koota voimiaan, mutta se sai kokoon vain kourallisen ihmisiä.

Lokakuun alussa huomiota herätti Facebook-ryhmä, joka kaavaili turvapaikanhakijoiden tien tukkimista Ruotsiin Juutinrauman sillan päässä. Mielenosoituspäivänä paikalle tuli lehtitietojen mukaan vain parikymmentä ihmistä.

Verkossa vihakirjoittelu on silti kiivasta. Maahanmuuttovastaisen puolueen ruotsidemokraattien kannatus on kasvanut useita prosenttiyksikköjä viime syksyn vaaleista.

Ruotsidemokraatit kertoi viime viikolla aikovansa jalkautua kaduille sen sijaan että puolueen kansanedustajat istuvat valtiopäiväsalissa. Muut ovat eristäneet ruotsidemokraatit, eikä puolue koe pystyvänsä ajamaan asiaansa tavanomaisin keinoin.

Varsinaisia tilastoja erilaisista viharikoksista ei ole vielä tältä vuodelta. Viime vuonna poliisille ilmoitettujen viharikosten määrä kasvoi 14 prosenttia edellisvuodesta.

Liki 70 prosenttia ilmoitetuista teoista oli rikostilastoja kokoavan Brån mukaan motiiviltaan muukalaisvastaisia.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat