Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen uusi EU-lähettiläs: Pakolaiskriisiä ei ratkaista rajoilla

Sofie From-Emmesberger näki unionia koettelevien ongelmien juuret suurlähettiläänä Nairobissa

Ulkomaat
 
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen tuli viime vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto ja Reuters, grafiikka: Boris Stefanov.

Uuden asemapaikan Belgian todellisuus satoi niskaan harmaalta taivaalta, kun Sofie From-Emmesberger kävi viime viikolla kääntymässä Brysselissä rientäessään Luxemburgista Addis Abebaan.

"Tuntui, että neljä vuotta ikuista kesää oli ohi", From-Emmesberger naurahtaa toimistossaan Suomen EU-edustustossa Brysselissä.

Toimistosta avautuvat näkymät EU-kortteleihin ovat hyvin erilaiset kuin edellisessä tehtävässä, suurlähettiläänä Nairobissa. Tehtävät koskettavat kuitenkin samoja teemoja.

Yksinkertaisemmin sanottuna From-Emmesberger taklaa Brysselissä niiden ongelmien seurauksia, joita hän oli todistamassa Afrikassa. "Paljon, mitä olen tehnyt aiemmin, kohtaa tässä tehtävässä."

Juha Roininen
Sofie From-Emmesbergerin mukaan nyt on tärkeää miettiä kehitysyhteistyörahojen tehokasta käyttöä.
Sofie From-Emmesbergerin mukaan nyt on tärkeää miettiä kehitysyhteistyörahojen tehokasta käyttöä.

From-Emmesberger aloitti syyskuun alussa Suomen edustajana EU:n poliittisessa ja turvallisuusasioiden komiteassa. Belgian sateiden lisäksi hän pääsi heti uimaan kriiseissä, jotka ahdistavat unionia sisältä ja ulkoa.

Pakolaiskriisi on viime kuukausina ollut kriiseistä se akuutein. From-Emmesberger ei usko kriisin ratkeavan siten, että Eurooppa sulkee rajansa.

"Jos ihmisillä on oikeasti hätä, he löytävät kyllä vaihtoehtoisia reittejä Eurooppaan. On vaikea nähdä, että pakolaiskriisiä pystyttäisiin rajoilla ratkaisemaan."

EU-johtajien tavoin From-Emmesberger painottaa juurisyihin pureutumista: Syyrian kriisin ratkaisua ja sen takaamista, että Somalian ja Eritrean kaltaisissa maissa nuorilla olisi tulevaisuudennäkymiä. Esimerkiksi Somaliassa jihadistijärjestö al-Shabaabin entisille alueille pitäisi nopeasti rakentaa peruspalveluja.

"Tyhjiö pitää täyttää nopeasti. Tämä tarkoittaa ruoka-apua, työpaikkoja, ammattikoulutusta, peruskoulutusta ja terveydenhuoltoa."

From-Emmesberger ei ota kantaa siihen, onko Somalia turvallinen maa turvapaikanhakijoiden palauttamiseen. Suomi on jäädyttänyt irakilaisten ja somalien turvapaikkahakemusten käsittelyn, koska haluaa arvioida maiden turvallisuustilannetta ja kiristää turvapaikkakriteerejä.

"Jotkin alueet ovat turvallisempia kuin toiset. Tilanne voi myös muuttua nopeasti", lähettiläs sanoo. Hän viittaa rauhallisena pidettyyn Puntmaahan, jossa al-Shabaab iski keväällä YK:n ajoneuvoa vastaan.

Kuka

Kriisien kaitsija

 Sofie From-Emmesberger edustaa Suomea EU:n poliittisten ja turvallisuusasioiden komiteassa, jolla on keskeinen rooli EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisten kriisien hoidossa.

 Työskennellyt muun muassa suurlähettiläänä Nairobissa ja edustuston kakkosena Tel Avivissa sekä Lähi-itä-tiimin vetäjänä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella.

Kriisien juurihoito vaatii EU-mailta rahaa ja henkilöstöä, joita jäsenmaat eivät tahdo omassa talouskurimuksessaan jakaa kovin anteliaasti. Suomi on päättänyt kehitysavun leikkaamisesta, ja juuri viime viikolla EU-komissio patisteli jäsenmaita pitämään kiinni rahalupauksistaan pakolaisia auttaville järjestöille.

Onko uusi edustaja huolissaan siitä, että Suomi leikkaa kehitysyhteistyöstä?

"Ilman muuta olen. Mutta sen päätöksen kanssa täytyy elää. Tärkeää on nyt miettiä, mitä tehdään rahalla, joka vielä on käytettävissä: ettei tehdä päällekkäistä muiden EU-maiden kanssa ja panostetaan siihen, missä Suomella on osaamista."

Suomi voi From-Emmesbergerin mukaan auttaa esimerkiksi koulutuksessa ja rauhanvälityksessä – tai vaikkapa vesihuollossa, jota Keniassa on jo tehty.

Uusi edustaja on pakolaiskriisin ohella seurannut huolestuneena toista entistä työsarkaansa, Lähi-itää. Väkivalta on jälleen leimahtanut palestiinalaisten ja Israelin välillä, ja Israel pystyttää ItäJerusalemiin muuria.

"On surullista nähdä, miten tilanne on kehittynyt", sanoo toisen kansannousun aikaan Tel Avivissa ollut lähettiläs.

Hän otti hiljattain esille kartat ja vertasi siirtokuntien pilkuttaman Länsirannan tilannetta nyt ja kymmenen vuotta sitten.

"Jo silloin puhuimme kartasta sveitsiläisenä emmentaljuustona. Nyt tilanne on huonompi."

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat