Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihapuhe yltyy huudoksi

Saksan Dresdenissä kymmenettuhannet vastustivat ja puolustivat pakolaispolitiikkaa

Ulkomaat
 
Fabrizio Bensch Reuters
Ihmiset kokoontuivat maahanmuuttoa vastustavien Pegida-mielenosoitukseen Dresdenissä maanantai-iltana.
Ihmiset kokoontuivat maahanmuuttoa vastustavien Pegida-mielenosoitukseen Dresdenissä maanantai-iltana.

Tuhannet ihmiset yltyvät suosionosoituksiin, kun Dresdenin Teatteriaukiolle marssivat tšekkiläiset Pegida-mielenosoittajat.

Samanmieliset naapurit ovat illan kunniavieraita.

Maahanmuuttajia vastustavaan mielenosoittajajoukkoon saapuu virtana ihmisiä, ja aukio täyttyy. Joukon eteen lavalle astelee Lutz Bachmann, Pegidan johtohahmo.

Maanantai-iltainen Dresdenin suurmielenosoitus juhlistaa Pegida-liikkeen yksivuotiasta olemassaoloa.

Vastamielenosoittajat pitävät Dresdenin tunnetuimman aukion tuloreittien reunoilla kovaa ääntä. Pillit soivat. Vastamielenosoittajat tukkivat Teatteriaukiolle johtavat kadut. He viheltävät ja buuaavat, kun mielenosoituksesta kantautuu suosionosoituksia.

Pegidalaisten joukosta nuorimies ottaa pari loikkaa reunaa kohti ja huutaa vastamielenosoittajille. Ilmassa räiskyvät ilotulitteet.

Illan ensimmäisten arvioiden mukaan pegidalaisia on noin 20 000 ja vastamielenosoittajia vähintään 15000.

Kuilu kahden ryhmän välillä on paljon suurempi kuin pelkkä mellakkapoliisien ketju. Vihaisuus toisia kohtaan säkenöi ilmassa. Poliisin mukaan mielenosoituksen alkuvaiheessa vastamielenosoittajat hakkasivat yhden Pegidan kannattajan niin että tämä loukkaantui pahasti.

Se, mitä tapahtuu Dresdenin kaduilla maanantaisin, näkyy yhä enemmän muuallakin Saksassa – tosin enemmän verkon keskustelupalstoilla.

Poliittinen ilmapiiri Saksassa on selvästi kiristynyt viime viikkoina. Vihapuhe turvapaikanhakijoita kohtaan ja ulkomaalaispolitiikasta toista mieltä olevia kohtaan on muuttunut yhä äänekkäämmäksi.

Pegida-mielenosoitukset ovat jälleen viime viikkoina kasvaneet, vaikka keväällä ja kesällä näytti siltä, että mielenosoitukset olivat hiipumassa.

Viime maanantaina mielenosoitus herätti kohun, kun sen etujoukoissa kannettiin kahta hirsipuuta: toista liittokansleri Angela Merkelille ja toista varakansleri Sigmar Gabrielille.

Tällä kertaa kolme poliisia saattaa eturivistä pois nuorukaista, joka kantoi suurta kuvaa Merkelistä natsiunivormussa.

"Pegidan järjestäjät eivät ole mitään muuta kuin vihan levittäjiä. Heidän seuraamiseensa ei ole mitään perusteita", sanoi Saksan oikeusministeri Heiko Maas maanantaina.

Tunnelmaa kiristää entisestään lauantaina tapahtunut Kölnin ylipormestariehdokkaan puukotus, jota epäillään poliittiseksi väkivallaksi.

Äärioikeistolaiseksi tunnustautunut mies puukotti vakavasti ylipormestariehdokas Henriette Rekeriä tämän kampanjoidessa vaaliteltalla. Sitoutumaton Reker voitti sunnuntain vaalit, mutta hän makaa yhä keinotekoisessa koomassa teho-osastolla. Vasta myöhemmin tiedetään, tuleeko hänestä ylipormestari.

Reker on vastannut Kölnissä sosiaaliviraston toiminnasta ja samalla turvapaikanhakijoiden vastaanotosta.

Poliitikot ovat puukotuksen jälkeen ottaneet tiukasti kantaa vihapuhetta vastaan.

Sisäministeri Thomas de Maiziére varoitti ihmisiä osallistumasta Pegida-mielenosoitukseen. Hän vertasi sen järjestäjiä Grimmin veljesten sadussa rottia houkutelleeseen pillipiipariin.

Nämä puheet kiukuttavat René Bellmania, joka on tullut Leipzigista Dresdeniin osoittamaan mieltään.

"Minua suututtaa se kaikki roska, mitä poliitikot meille syytävät. Meitä syytetään natseiksi, mutta emme me sellaisia ole. Lähden maanantaisin kadulle, kunnes jokin muuttuu", Bellman sanoo.

Tiina Rajamäki HS
Dresden

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat