Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyökkäys Aleppoon voi lisätä pakolaisuutta

Kaupungin ympärillä on alkamassa ennennäkemättömän laajoja taisteluja, mutta sodan voimatasapaino ei ole vielä muuttunut suuresti

Ulkomaat
 
Hosam Katan Reuters
Vapaan Syyrian armeijan sotilas ajoi lastensa kanssa moottoripyörällä raunioiden ohi sunnuntaina Aleppon vanhassakaupungissa.
Vapaan Syyrian armeijan sotilas ajoi lastensa kanssa moottoripyörällä raunioiden ohi sunnuntaina Aleppon vanhassakaupungissa.

Ilmassa vilisee Venäjän hävittäjiä. Maajoukoissa on Syyrian armeijan sotilaiden lisäksi ainakin 2 000 Iranin erikoisjoukkojen sotilasta sekä libanonilaisen Hizbollah-järjestön taistelijoita.

Syyrian pohjoisosissa Aleppon liepeillä tapahtuva sotilaallinen liikehdintä on ennennäkemätön armeijoiden kokoontuminen yli neljä vuotta kestäneessä Syyrian sisällissodassa, arvioi yhdysvaltalainen turvallisuusalan konsulttiyritys Soufan Group viime viikolla.

On myös pelättävissä, että Syyrian, Iranin ja Venäjän viikonloppuna käynnistämä yhteishyökkäys kohti Aleppoa synnyttää uuden pakolaisaallon Syyriasta Turkkiin ja Eurooppaan.

Aleppo on Syyrian toiseksi suurin kaupunki ja entinen talouskeskus. Osa kaupungista ja sen ympäristöstä on Syyrian hallituksen hallinnassa ja osa kapinallisten käsissä.

Syyriaa seuraavat asiantuntijat pelkäävät, että jos hallituksen ja sen liittolaisten yhteishyökkäys kapinallisten hallitsemille alueille etenee, monet syyrialaiset pakenevat.

"On odotettavissa uusi pakolaisaalto kohti Turkkia ja lopulta Eurooppaa ennen kuin hallitus saa suljettua rajan", sanoi konsulttiyritys Cornerstone Global Associatesin johtaja Ghanem Nuseibeh uutistoimisto Bloombergille.

Mikään ei silti viittaa vielä siihen, että perjantaina alkanut hyökkäys kohti Aleppoa johtaisi Syyrian hallinnon nopeaan voittoon.

Uutistoimisto Reuters kertoi maanantaina, että Syyrian hallintoa vastaan taistelevat kapinalliset ovat saaneet lisää aseita mailta, jotka tukevat heitä taistelussa presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan.

Kapinalliset ovat saaneet tukijoiltaan muun muassa panssarintorjuntaohjuksia. Aseita tuodaan heille Turkin kautta osana ohjelmaa, jossa muun muassa Yhdysvallat pyrkii aseistamaan maltillisina pitämiään Syyrian kapinallisjoukkoja.

Yhdysvaltojen lisäksi sunnimaat Turkki, Saudi-Arabia ja Qatar vastustavat Syyrian nykyhallintoa, kun taas Venäjä ja shiialainen Iran tukevat presidentti al-Assadia.

Syyrian sotaa seuraavan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan kapinallisjoukot ovat tuhonneet Aleppon lähellä perjantaista alkaen ainakin yksitoista Syyrian armeijan panssarivaunua tai muuta sotilasajoneuvoa.

Myös Syyrian hallinto on edennyt. Hallituksen joukot onnistuivat viikonlopun aikana valtaamaan useita kyliä Aleppon eteläpuolelta, kertoi uutistoimisto Reuters.

Venäjä ilmoitti maanantaina iskeneensä Syyriassa 49 kohteeseen. On kuitenkin epäselvää, kuinka moni ilmaiskuista tehtiin Aleppon lähettyvillä.

Aleppon rintamalinjat ovat olleet pitkään vakaat. Syyrian hallitus on hallinnut vuodesta 2012 alkaen kaupungin länsiosia, kun taas kaupungin ympäristö on suurelta osin erilaisten kapinallisryhmien hallinnassa. Kaupungin liepeillä on muun muassa al-Qaidaan kuuluvan Nusran rintaman ja jihadistijärjestö Isisin hallitsemia alueita.

Libanonilaisen Al Akhbar -lehden mukaan Syyrian armeijan helikopterit pudottelevat Aleppon ympäristössä lentolehtisiä, joissa kehotetaan ihmisiä poistumaan alueelta.

Venäjän kolme viikkoa sitten käynnistämät ilmaiskut Syyrian tueksi ovat nostattaneet Syyrian armeijan moraalia, mutta taistelukentillä ei ole ainakaan toistaiseksi nähty merkittäviä voimatasapainon muutoksia.

"Venäjän antama ilmatuki ei itsessään ole riittävä muuttamaan tasapainoa hallinnon hyväksi, koska Syyrian armeijan maajoukoissa on aukkoja ja heikkoja kohtia", sanoi tutkija Yezid Dayigh ajatuspaja Carnegiesta uutistoimisto AFP:lle.

Syyrian armeijan pääluku on pienentynyt sotaa edeltävästä 300 000 sotilaan vahvuudesta puoleen. Lisäksi kehittyneistä ja tehokkaista aseista alkaa olla asiantuntijoiden mukaan pula.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat