Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korealaiset tapaavat yli 60 vuoden eron jälkeen

Sukulaisiaan tapaamaan päässeet arvottiin 65 000 ihmisen odotuslistalta

Ulkomaat
 

Etelä- ja pohjoiskorealaiset sukulaiset pääsivät näkemään toisiaan tiistaina tunteellisessa tapaamisessa yli 60 vuoden katkeran eron jälkeen.

"En pystynyt nukkumaan koko yönä", kertoi 82-vuotias Lee Joo-kuk odotuksistaan uutistoimisto AFP:lle ennen tapaamista.

Sukulaisiaan tapaamaan päässeet 400 eteläkorealaista olivat onnekkaita, sillä heidät arvottiin 65 000 odotuslistalla olleen joukosta.

Koska tapaamisia järjestetään hyvin harvoin, on iäkkäillä etelä- ja pohjoiskorealaisilla enää erittäin pienet mahdollisuuden nähdä koskaan rajan toiselle puolelle jääneitä sukulaisiaan.

Vuosina 1950–1953 Korean sota jakoi Korean niemimaan ja sen miljoonat kansalaiset. Sota jakoi perheitä, vanhempia ja lapsia toisistaan aina tähän päivään asti. Sota maiden välillä ei ole vieläkään päättynyt, sillä vuonna 1953 sovittiin vain tulitauosta.

Tiistaina Kumtang-vuorella alkanut kolmipäiväinen tapaaminen oli toinen viiden vuoden aikana. Edellisen kerran korealaiset pääsivät tapaamaan toisiaan helmikuussa.

Veljeään tapaamaan lähtenyt Lee kertoi olleensa aiemmin varma sisaruksensa kuolemasta. Veljelle järjestettiin Etelä-Koreassa jopa muistotilaisuus.

"Mutta sitten kuulin, että hän onkin hengissä ja haluaa nähdä meidät. Oli kuin hän olisi noussut kuolleista", Lee kertoi.

Yli kuuden vuosikymmenen eron jälkeenkään sukulaisilla ei ole paljoa aikaa tavata toisiaan. Kolmen päivän aikana sukulaisille on järjestetty kuusi tapaamista, joista jokainen kestää kaksi tuntia. 12 tunnissa on siis kerrottava kaikki, mitä yli 60 vuodessa on tapahtunut. Samalla tapaamisessa jätetään lopulliset jäähyväiset perheenjäsenille ja sukulaisille, sillä tapaamiseen tulleet korealaiset ovat jo 80–90-vuotiaita.

Tapaamiseen lähtenyt Choi Hyeong-jin, 95, kertoi BBC:lle kokevansa edelleen syyllisyyttä siitä, että jätti vaimonsa ja kaksi tytärtään Pohjois-Koreaan 1951. Koska sotarintamat muuttuivat useaan otteeseen, oli lähes sattumaa, kuka päätyi lopulta minnekin.

Tiistaina alkavassa tapaamisessa Choi on tapaamassa tytärtään. Kun he erosivat, tytär oli kaksivuotias. Nyt hän on 64.

"En ole varma, tunnistanko häntä enää. En edes muista miltä hän näytti lapsena", Choi kertoi BBC:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat