Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egyptin vaaleista puuttuivat äänestäjät

Ulkomaat
 

Euroopassa on ollut tapana kauhistella europarlamenttivaalien alhaista äänestysaktiivisuutta. Viimeksi vuoden 2014 vaaleissa äänestysprosentti jäi 40 prosentin tietämille.

EU-vaalit ovat kuitenkin kansanvallan juhla, jos niitä vertaa Egyptissä viikonloppuna käynnistyneiden parlamenttivaalien kansansuosioon.

Vaalien ensimmäisen kierroksen ensimmäisenä päivänä sunnuntaina äänestysprosentti jäi 15 prosentin tuntumaan. Maanantaina äänestysinto kasvoi piirun verran, kun se vaalitarkkailijoiden arvion mukaan kipusi lähelle 20 prosenttia.

"Vaalit ilman äänestäjiä", otsikoi talouslehti Al-Mal.

Hallitusta lähellä oleva päivälehti Al-Ahram painotti tilanteen valoisaa puolta. Se korosti otsikossaan vaalien sujuvuutta ja sitä, että lopullisesta äänestysaktiivisuudesta on liian aikaista puhua.

Vaalien ensimmäinen kierros pidettiin vain osassa Egyptiä. Toinen kierros pidetään 22.–23. marraskuuta, jolloin äänestetään muun muassa pääkaupungissa Kairossa.

Jo tässä vaiheessa voi tehdä alustavia arvioita siitä, mikä on pielessä. Vaaleja seuranneet egyptiläiset ja ulkomaalaiset journalistit huomasivat, että varsinkin nuoriso – Egyptin väestön enemmistö – näytti jääneen koteihinsa.

Vaalien boikotointi heijastelee yleistä apatiaa sekä luottamuksen puutetta Egyptin nykyjohtoa ja sen luomaa poliittista järjestystä kohtaan.

Äänestysintoa eivät kohottaneet edes presidentti Abdel Fattah al-Sisin henkilökohtaiset kehotukset.

Al-Sisi nousi valtaan vuoden 2013 vallankaappauksessa, kun islamistipresidentti Mohammed Mursi syrjäytettiin mielenosoitusaallon päätteeksi. Tuolloin al-Sisi lupasi kansannousun kuohunnasta toipuvalle Egyptille tietä demokratiaan.

Tie osoittautui veriseksi.

Pääoppositioliike, islamistinen Muslimiveljeskunta lyötiin maanrakoon. Myös monet maallistuneen ja liberaalin opposition johtohahmoista on viskattu telkien taakse.

Niinpä salafisteja lukuun ottamatta islamistipuolueet eivät osallistu vaaleihin. Samoin monet maallistuneista, liberaaleista ja vasemmistolaisista puolueista päättivät boikotoida niitä.

Al-Sisi lupasi tietä demokratiaa. Vaalit ilman äänestäjiä on merkki siitä, että välillä kannatta vilkaista karttaan ja kompassiin.

Jukka Huusko HS, jukka.huusko@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat