Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varovasti nyt, Tommi! HS:n seuraama kalasääski on matkaamassa kohti levottomia seutuja

Valitseeko satelliittisääksi reitin yli Lähi-idän hornankattilan?

Ulkomaat
 
Vesa Hyyryläinen
Kesäkuussa syntynyt Tommi-sääksi lähti muuttomatkalleen syyskuun alkupuolella Hyrynsalmelta.
Kesäkuussa syntynyt Tommi-sääksi lähti muuttomatkalleen syyskuun alkupuolella Hyrynsalmelta. Kuva: Vesa Hyyryläinen

Kun nuori sääksi kalastaa, se on kuin rahaa panisi pankkiin.

Tämän tietää kainuulainen siipiveikko Tommi, joka on viettänyt jo puolitoista viikkoa mielipuuhissaan Turkin pohjoisrannikolla Mustanmeren tuntumassa.

Ja mikäpä on kalastellessa Balik Gölü -järvellä, kun säätkin ovat kuin kotiseudulla heinäkuun parhaimpina päivinä: 22 astetta lämmintä, silloin tällöin jokunen raikkaana lankeava sadekuuro.

Hyrynsalmelta syyskuun alussa ensimmäiselle muuttomatkalleen lähtenyt Tommi ylitti Mustanmeren 8. lokakuuta. Anatolian niemimaalle saavuttuaan lintu liiteli muutaman kilometrin Turkin pisintä jokea Kizilirmakia ylävirtaan, kunnes kalamiehen vaisto veti sen kaakkoon kohti Balik Gölü -järveä.

"Tämä on tyypillistä sääksinuorukaisille. Ne voivat jäädä viikkokausiksi tankkaamaan, kunnes päättävät jatkaa matkaansa Afrikan puolelle", sanoo gps-paikantimen lintuun kiinnittänyt biologi Vesa Hyyryläinen Paltamosta.

Helsingin Sanomat on seurannut Tommin muuttomatkaa tässä Maailma Tommin silmin -juttusarjassa. Ensimmäisessä ja toisessa osassa Tommi ylitti laajaa Venäjän maata, kolmannessa se uhmasi Itä-Ukrainan kriisiä.

Seuraavaksi jännitetään, minkä reitin Tommi valitsee matkallaan Afrikan mantereelle. Ylittääkö se Välimeren vai kiertääkö se maita pitkin läpi Lähi-idän hornankattilan?

Tommin isä Ukko painelee kaukana edellä. Kun Tommi oli vasta ylittämässä Mustaamerta, Ukko liiteli kylmäpäisesti Damaskoksen länsipuolelta kohti Jordaniaa ja Saudi-Arabiaa. Tätä kirjoitettaessa Ukko on edennyt Egyptin etelärajalle saakka ja popsinee Nasser-järven antimia.

Hyyryläisen mukaan nuoren sääksen liikkeitä on vaikea ennustaa, mutta yleensä reitti noudattaa melko tarkasti etelä-pohjoinen suuntaa. Tommin reitti kulkee parisataa kilometriä isä-Ukon reittiä idempänä. Jos suunta pitää, Tommi saattaa koukata syvältä jihadistijärjestö Isisin "islamilaisen valtion" alueelta.

Hyyryläinen on seurannut huolestuneena Lähi-idän uutisia. Viime viikonloppuna esimerkiksi kerrottiin toistaiseksi tunnistamattomaksi jääneen miehittämättömän lennokin alas ampumisesta Turkin ja Syyrian rajalla.

"Lintujen selässä on enenevissä määrin elektroniikkaa. On odotettavissa, että silloin tällöin joku niistä joutuu syyniin."

Mutta eipä maalailla piruja seinille. Kun sääksi päättää vaihtaa maisemaa, se voi kohota jopa kilometrin korkeuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat