Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanadan uusi pääministeri on nyrkkeilevä feministi

Trudeaun linjassa yhdistyvät liberaalit arvot ja maltillinen talouspolitiikka

Ulkomaat
 
Jim Young Reuters
Liberaalijohtaja Justin Trudeau piti puheen vaalivoittonsa jälkeen Montrealissa 19. lokakuuta.
Liberaalijohtaja Justin Trudeau piti puheen vaalivoittonsa jälkeen Montrealissa 19. lokakuuta. Kuva: Jim Young Reuters

Liberaalijohtaja Justin Trudeau sekoitti vaalivoitollaan Kanadan poliittisen pakan, mutta ei vain sitä. Nuorekas ja komea Trudeau nousi yhdessä yössä sosiaalisen median seksisymboliksi, jonka paidattomia kuvia levitetään Twitter-hashtagilla #pilf eli "pääministeri, jota haluaisin panna".

Trudeauta on jo ehditty verrata niin Venäjän tiikerin kesyttäjään Vladimir Putiniin kuin Kanadan toiseen kuuluisaan Justiniin, teini-idoli Justin Bieberiin.

Artikkeliin liittyvät

Liberaalien yllätysvoitto perustuu pitkälti 43-vuotiaan Trudeaun persoonaan. Vaalivoittaja on pitkäaikaisen pääministerin Pierre Trudeaun poika.

Yliopistosta valmistuttuaan Trudeau opetti muun muassa draamaa ja laskettelua.

Trudeaun persoonassa yhdistyvätkin kanadalaisuuden molemmat puolet, sillä hänen kotikaupunkinsa Montreal on vilkas ja monikulttuurinen kaupunki, kun taas maan englantia puhuvissa läntisemmissä provinsseissa arvostetaan miehekästä kenttäkelpoisuutta. Trudeau harrastaa melontaa ja on astunut julkisestikin nyrkkeilykehään.

Hänellä on kolme pientä lasta ja kaunis vaimo, televisioankkurina tunnetuksi tullut Sophie Grégoire. Tuleva pääministeri on esiintynyt mielellään lastensa kanssa ja on kutsunut itseään feministiksi.

Valtakunnan julkisuuteen Trudeau palasi vuonna 1998, kun hänen nuorempi veljensä Michel kuoli laskettelumatkalla sattuneessa lumivyöryssä vuonna 1998. Parlamenttiin Trudeau nousi kuitenkin vasta vuonna 2008 Montrealin vaalipiiristä.

Kampanjan aikana vastustajat leimasivat Trudeaun liian kokemattomaksi johtamaan Kanadaa, mutta lopulta vähättely kääntyi hänen edukseen. Hänen rento esiintymisensä ja positiivinen kampanjansa sai maata vuodesta 2006 lähtien hallinneen konservatiivipuolueen johtajan Stephen Harperin näyttämään vanhalta ja äreältä ukolta.

Trudeaun poliittisessa linjassa yhdistyvät liberaalit arvot ja maltillinen talouspolitiikka. Hän on luvannut hellittää hiukan edeltäjänsä talouskuria, tehostaa ilmaston suojelua, vetää kanadalaissotilaat taistelutehtävistä Lähi-idässä sekä laillistaa marijuanan hallussapidon.

Ensi kommenteissaan kannattajilleen Trudeau lupasi olla se muutos, jota he ovat odottaneet.

"Haluatte hallituksen, jolla on tälle maalle positiivinen, kunnianhimoinen ja toiveikas näkemys ja ohjelma. Tänä yönä minä lupaan teille, että minä olen se hallitus."

Pierre Trudeauta pidettiin poikkeuksellisen karismaattisena johtajana, jonka sanottiin levittävän ympärilleen trudeaumaniaa.

Mania on osoittautunut perinnölliseksi, sillä nyt myös Justin Trudeaun lapset saavat viettää lapsuutensa pääministerin palatsissa Ottawassa.

Saska Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat