Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naiset torjuvat ”vihreitä miehiä” – Virossa lottajärjestön rivit kasvavat

Suomen lottia vastaava Viron Naiskodukaitse harjoittelee kriisiä varten. Sen rivit kasvavat.

Ulkomaat
 
Viron "lotat" valmistautuvat hätätilanteisiin
Viron "lotat" valmistautuvat hätätilanteisiin
Virossa toimii Suomen Lotta Svärd -järjestöä vastaava Naiskodukaitse, Naiskodinturva. Talousanalyytikko, kirjanpitäjä, matkakonsultti ja musiikinopettaja kertovat, mikä toi heidät vapaaehtoisina sotaharjoituksiin. Toimittaja: Kaja Kunnas, kuvaus ja leikkaus: Marko Mumm

Kun sotaharjoitukset päättyvät, alkaa ruuan jakelu. Naiset muodostavat ketjun pöydän taakse. Muonituksesta vastaa Viron Naiskodinturva, Naiskodukaitse.

"Ole hyvä, tule rohkeasti eteenpäin, täältäkin saa keittoa", lastentarhanopettaja Merje Mihkelsaar hoputtaa ja ojentaa seljankaa.

Maastopukuiset miehet ja naiset rynnäkkökiväärit olalla astuvat lähemmäs soppakulhoa.

Marko Mumm
Kirjanpitäjä Triin Serglov Viron Naiskodinturvasta muonitti hampurilaisilla ja seljankalla yli 700 vapaaehtoista sotaharjoituksiin osallistujaa sunnuntaina.
Kirjanpitäjä Triin Serglov Viron Naiskodinturvasta muonitti hampurilaisilla ja seljankalla yli 700 vapaaehtoista sotaharjoituksiin osallistujaa sunnuntaina.

Kirjanpitäjä Triin Serglov nostelee laatikoista halkaistuja sämpylöitä ja opiskelija Kristiina Sireli laittaa väliin lämpimän pihvin. Seuraavat muonittajat lisäävät hampurilaiseen suolakurkut ja majoneesin.

Muonitusketju koostuu vapaaehtoisista, samoin muonitettavien jono.

Vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestön Suojeluskunnan viikonlopun sotaharjoitus, Kotkanlento, on juuri päättynyt, ja muinaiselle Varbolan maalinnoitukselle Länsi-Virossa kerääntyy yli seitsemänsataa vapaaehtoista sotilasta.

"Olen ollut harjoituksissa suurimman osan syksyn viikonlopuista", sanoo Triin Serglov.

Serglov haluaa toimia kotimaansa hyväksi, olla ystäviensä seurassa ja tutustua toisenlaiseen maailmaan.

Tausta

Viron lotat ottavat mallia Ruotsin Lottakårenilta

Kun Viron Suojeluskunta ja Naiskodinturva, Naiskodukaitse, harjoittelivat viikonloppuna, seuraamassa oli myös georgialaisia. Georgialaiset ja ukrainalaiset ovat hakeneet Virosta mallia omiin vapaaehtoisiin maanpuolustusjärjestöihinsä.

Viron Naiskodukaitse perustettiin 1920-luvulla Suomen Lotta Svärd -järjestön mallin mukaan. Suomessa lottia oli sodan syttyessä 230 000, ja heillä oli merkittävä rooli Suomen itsenäisyyden puolustamisessa.

Suomessa historiallista perintöä jatkaa ja tallentaa nyt Lotta Svärd säätiö, joka on tehnyt yhteisnäyttelyitä Naiskodukaitsen kanssa. Tuusulassa toimii Lottamuseo.

Latvian ja Liettuan vapaaehtoiseen maanpuolustukseen eivät kuulu erilliset naisjärjestöt.

Naiskodukaitsen maantieteellisesti läheisin sisarjärjestö on tasa-arvon mallimaassa Ruotsissa. Uudet Viron "lotat" ovat saaneet käytännön oppeja Lottakårenilta.

Samaan malliin viettävät viikonloppujaan yhä useammat virolaiset. Vapaaehtoinen maanpuolustus on nouseva trendi.

Suojeluskunnan jäsenmäärä on lisääntynyt liki kymmenellä prosentilla sen jälkeen kun Venäjä valtasi Krimin viime vuoden helmikuussa. Suojeluskunnassa on nyt liki 16 000 jäsentä, joista 2 300 kuuluu Naiskodinturvaan, Naiskodukaitseen.

Naiskodinturvaajien lukumäärä on kasvanut tasaisesti, ja yli viiden vuoden ajan tavallista nopeammin, sanoo Naiskodukaitsen varajohtaja Ave Proos.

Viron Naiskodukaitse perustettiin 1920-luvulla Suomen Lotta Svärd -järjestön mallin mukaan. Lottien toiminta lakkautettiin aikoinaan osana Suomen ja Neuvostoliiton välistä rauhansopimusta, eikä sitä palautettu toimintaan entisenlaisena.

Marko Mumm
Sirje Ankur Naiskodinturvasta osallistui viikonloppuna Viron Suojeluskunnan harjoituksiin. Ankur ajoi kuorma-auton kyydissä pois metsästä vierellään Erki Laitmäe.
Sirje Ankur Naiskodinturvasta osallistui viikonloppuna Viron Suojeluskunnan harjoituksiin. Ankur ajoi kuorma-auton kyydissä pois metsästä vierellään Erki Laitmäe.

Virolaiset palauttivat Naiskodukaitsen järjestönä pian itsenäisyyden palautuksen jälkeen 1991.

Sotilastaitoja naiset pääsevät opiskelemaan Naiskodukaitsen lisäksi myös miesten johtamissa järjestöissä.

Naisilla on Virossa miesten kanssa tasaveroinen oikeus suorittaa asepalvelus, mutta melko harva käyttää tätä oikeutta. Parhaillaan seitsemäntoista naista on asepalveluksessa Virossa. Lisäksi naiset voivat liittyä Suojeluskuntaan, joka on keskittynyt sotilastaitoihin.

Naiskodukaitsen toimialue on laajempi kuin Suojeluskunnan. Jokaisen on aluksi opiskeltava muonitus, ensiapu, sotilastaidot ja maanpuolustuksen toiminta organisaationa. Toimintaan kuuluu myös ensihoitaja-, viestintä-, urheilu- ja nuoriso-ohjaajakursseja. Painopiste on siviilipuolustuksessa ja naisen aseman parantamisessa yhteiskunnassa.

Marko Mumm
Viron Naiskodinturvan Sakun-osasto palasi sunnuntaina sotaharjoituksista. Kirjastonhoitaja Rene Vahtra (vas.), kirjanpitäjä Jane Tumala, Eda Kivisild, musiikinopettaja Esta Kivisild, hotellin vastaanottovirkailija Merly Rosenberg ja matkakonsultti Jane Särg (oik).
Viron Naiskodinturvan Sakun-osasto palasi sunnuntaina sotaharjoituksista. Kirjastonhoitaja Rene Vahtra (vas.), kirjanpitäjä Jane Tumala, Eda Kivisild, musiikinopettaja Esta Kivisild, hotellin vastaanottovirkailija Merly Rosenberg ja matkakonsultti Jane Särg (oik).

"Mieskeskeisessä maailmassa naisen on vaikea päästä johtotehtäviin. Tarkoituksemme on kokonaisuudessaan vahvistaa naisen roolia", sanoo Proos.

Sodassa kärsivät naiset ja lapset. Naiskodukaitsen jäsenille opetetaan, kuinka hoitaa perhettään kriisitilanteissa. Mutta useimmiten jäseneksi liitytään usein arkisemmista syistä kuin Viron valtion vastaisen turvallisuusuhan vuoksi.

Talousanalyytikko Sirje Ankur palaa metsästä kuomulla peitetyllä kuorma-auton lavalla konekivääri olalla.

"Jouduin kerran tilanteeseen, jossa tarvittiin ensihoitajan taitoja", Ankur sanoo.

Tapauksesta Ankur ei tahdo puhua, mutta se oli syy liittyä Naiskodukaitsen jäseneksi.

Musiikinopettaja Esta Kivisild saapuu Naiskodukaitsen Viljandimaan-osaston kanssa viimeisten joukossa ruokajonoon. Takana on hänen ensimmäinen kokemuksensa suuresta sotaharjoituksesta.

"Välillä oli ihan hirveää. Oli pelottavaa, kun lähellä oli pyssyn pauketta", Kivisild sanoo.

Sen sijaan radioviestien vastaanotto vaikutti kiinnostavalta.

"Sotatilanteessa paikkani olisi varmasti selustassa. En voi kuvitella, että paukuttaisin pyssyä."

Suojeluskunnalle on uskottu Viron puolustusvoimien osana valtava vastuu. Koko alueellinen maanpuolustus olisi sotatilassa sen vastuulla.

Kun hampurilaiset ja seljankat on syöty, Suojeluskunnan komentaja, prikaatinkenraali Meelis Kiil kiittää osallistujia siitä, etteivät minkäänlaiset "vihreät miehet" tai "jokin naapurivaltio" pääse yllättämään.

Kaja Kunnas
Varbola/Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat